Την ενοχή έξι “Πυρήνων της Φωτιάς” προτείνει ο εισαγγελέας

«H παραδοχή ότι όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Σωτήρη Μπάγια ο οποίος  σήμερα, μετά από διαδικασία δυο ετών, πρότεινε για την τύχη των συνολικά δεκαεπτά κατηγορουμένων οι οποίοι δικάζονται για συμμετοχή στην οργάνωση  “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”.
Ο εισαγγελικός λειτουργός , στην πρόταση του,  ζήτησε την καταδίκη έξι  κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση. Συγκεκριμένα πρότεινε την ενοχή των  Γερ. Τσάκαλο, Ιω. Μιχαηλίδης, Θ. Μαυρόπουλος, Ολγα Οικονομίδου, Κ. Σακκάς, και Στ. Αντωνίου.
Παράλληλα, εισηγήθηκε στο δικαστήριο να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια). Υποστήριξε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι, καθώς “όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό”.
Επίσης, εισηγήθηκε την αθώωση για την ίδια πράξη του Κ. Παπαδόπουλου, με το σκεπτικό ότι “δεν μπορεί να είναι μέλος σε μία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ένα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως”.
Ο εισαγγελέας έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας κακουργημάτων, ο ήδη καταδικασθείς, Χ. Χατζημιχελάκης. Σύμφωνα με τον Σ. Μπάγια, “για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν. Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Άλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας”.
Ακόμη ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε:
* για τη δικογραφία των “βόμβο-δεμάτων”: ενοχή των κατηγορουμένων για μία πράξη, αυτή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις, ενώ για το αδίκημα της έκρηξη και της απόπειρα έκρηξης ζήτησε την καταδίκη του Γερ. Τσάκαλου και του Π. Αργυρού (απλή συνέργια) και του Χρ. Τσάκαλου (απλή συνέργια στην απόπειρα έκρηξης). Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες πράξεις (Οικονομίδου, Πολυδώρου, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Νικολόπουλο και Ντ. Μπολάνο) έκρινε πως θα πρέπει να απαλλαχθούν, λόγω αμφιβολιών.
* για την υπόθεση των όπλων που κατασχέθηκαν από διάφορα διαμερίσματα: την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης για τους Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλο και Χρ. Τσάκαλο, αφού “δεν υπήρξε κανένα στοιχείο, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή”, ενώ πρότεινε και τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής.
* για τον Κ. Μαυρόπουλο να καταδικαστεί για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε σημειωθεί το Μάιο του 2011 στην Πεύκη, με δύο αστυφύλακες τραυματίες.
Πηγή:news.gr