Μετά τον πρωθυπουργό, στο Μουσείο της Ακρόπολης η Αλαμουντίν

Στο Μουσείο της Ακρόπολης έφτασε γύρω στη 1 το μεσημέρι η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν συνοδευόμενη από τους δύο Βρετανούς συνάδελφους της που βρίσκονται στην Αθήνα για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο.

Νωρίτερα η κυρία Κλούνεϊ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου η ομάδα των Βρετανών νομικών παρουσίασε τις προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών.

Μετά από την ξενάγηση στο Μουσείο από τον διευθυντή Δημήτρη Παντερμαλή θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της κυρίας Αλαμουντίν, ενώ στις 14:00 έχει προγραμματιστεί να γευματίσει στο εστιατόριο του Μουσείου και στις 16:00 θα γίνει ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Μάλιστα όταν η Αμάλ μπήκε στο Μουσείο, όλα τα βλέμματα των τουριστών στράφηκαν επάνω της και εκείνη εντυπωσιασμένη άκουγε με προσοχή την ξενάγηση.

Στάθηκε μπροστά από το άγαλμα της Χιώτισσας, μία από τις πιο χαριτωμένες κόρες της Ακρόπολης (510 π.Χ.) και άγγιξε το χέρι του εκθέματος. Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν ιδιαίτερα εκφραστική όταν την πήγαν στο σημείο όπου βρίσκονται οι Καρυάτιδες: κοντοστάθηκε και κούνησε το κεφάλι της.
akropoli_5.jpg
Όμως την κυρία Κλούνεϊ την περίμενε και μια έκπληξη καθώς έβγαινε από το ξενοδοχείο όπου μένει στην καρδιά της Αθήνας για να πάει να συναντήσει τον πρωθυπουργό. Η Ελένη Λουκά της όρμησε και την φίλησε, ενώ εκείνη απλώς χαμογελούσε και σίγουρα δεν πίστευε στα μάτια της!

Αμέσως οι άνδρες ασφαλείας έσπευσαν να την απομακρύνουν…!

839A3EEF5DA5D4811A672554F3918D7A.jpg
«Πολύ παραγωγικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία η κυρία Κλούνεϊ. «Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «αυτό ζητάει η παγκόσμια κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η βρετανική κοινή γνώμη. Μιλάμε για μια αδικία που κρατά πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί προς όφελος των δύο μερών και όλης της ανθρωπότητας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας ευχαρίστησε την ομάδα των νομικών για τις συμβουλές και προτάσεις, ωστόσο επέμεινε ιδιαίτερα στη διαδικασία διαμεσολάβησης της Unesco, στο πλαίσιο της οποίας καλείται η Μεγάλη Βρετανία να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για το θέμα εντός εξαμήνου.

Ο διαπρεπής νομικός Νόρμαν Πάλμερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για «συναινετική λύση» στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές.

Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον δήλωσε στην βρετανική Telegraph: «Συμβουλεύουμε τον υπουργό και συζητάμε πώς θα προχωρήσουμε. Η UNESCO έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε διαμεσολάβηση και έχει δώσει διορία μέχρι τις 30 Μαρτίου για να απαντήσει».

Το συγκινητικό και συμβολικό δώρο του Σαμαρά στην Αλαμουντίν
ΔΕΙΤΕ: το χειρόγραφο σημείωμα που άφησε η Αμάλ Αλαμουντίν στον Λευτέρη Λαζάρου!
Αμάλ Κλούνεϊ: «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι»
Αμάλ: Θα καταφέρουμε να φέρουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα