Νέο αδιέξοδο για το ΕΣΡ! Αποκαλύψεις Βούτση για το τηλεοπτικό τοπίο

Νέα δεύτερη απόρριψη των προσώπων για τη σύνθεση του δ.σ. του ΕΣΡ που πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την Διάσκεψη των Προέδρων καθώς δεν συμπληρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5.

Παρατείνετε το αδιέξοδο, που επέτεινε η ψήφιση την περασμένη Παρασκευή της κυβερνητικής τροπολογίας με την οποία η Βουλή θα αποφασίσει με νόμο που θα ψηφίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που θα λάβουν πανελλήνιας εμβέλεια εκπομπής ειδησεογραφικού χαρακτήρα.

Αποκαλυπτικό των προθέσεων οι αναφορές του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι « σαφώς και θα υπάρξουν υφιστάμενα Κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια… ότι θα μείνουν εργαζόμενοι χωρίς δουλειά… κάποια Κανάλια θα συγχωνευτούν… και κάποια άλλα θα μετατραπούν σε θεματικά Κανάλια….»

Σε μια «προδικασμένη» σε αποτέλεσμα διαδικασία με τις θέσεις της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποαταμιού ότι για να συμφωνήσουμε σε πρόσωπα είναι θέμα αρχής να επιστρέψουν πρώτα οι αρμοδιότητες στην συνταγματική Ανεξάρτητη Αρχή , ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με μόνο θέμα την προσπάθεια εκλογή των κενών θέσεων του ΕΣΡ.

Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, που ήταν τα ίδια πρόσωπα με εκείνα που είχε προτείνει και στην προηγούμενη διάσκεψη, απορρίφθηκαν καθώς από τα 23 μέλη «υπερ» ψήφισαν τα 12 μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «κατά» ψήφισαν 7 μέλη (ΝΔ- ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΠΟΤΑΜΙ και Ε.Κ) 2 «παρών» (Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ) ενώ απουσίασαν από τη ΝΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης .

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την συζήτηση που έγινε – και μεταδόθηκε από το κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα – ανέφερε πως ο αριθμός των αδειών πανελλήνιας εμβέλειας ειδησεογραφικού χαρακτήρα δεν είναι θέμα δυνατότητας εκπομπής μέσω του ψηφιακού φάσματος, αλλά η δυνατότητα της βιωσιμότητάς τους, μέσα από ένα συγκεκριμένο ΑΕΠ που έχει η χώρα και της διαφημιστικής πίτας…».

Αποκάλυψε ότι σαφώς και με το κυβερνητικό σχέδιο αδειοδότησης « είναι δεδομένο ότι θα μείνουν εργαζόμενοι από τα σημερινά Κανάλια χωρίς δουλειά (!)…» και κατέστησε ξεκάθαρο πως «για αυτό που μιλάμε είναι για συγχωνεύσεις υφιστάμενων Καναλιών και ότι κάποια άλλα που δεν θα μπορέσουν να συγχωνευθούν θα μετατραπούν σε θεματικά Κανάλια… Μιλάμε, ναι, για συγχωνεύσεις καναλιών και αυτό είναι το πεδίο που ανοίγετε…» Και καταλόγισε ότι « κάποιες πολιτικές δυνάμεις αυτή την πορεία είναι που θέλουν να ανακόψουν…»

Πολιτικά, αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η αναφορά του κ. Νίκου Βούτση που «αυτοκριτικά» είπε πως «ήταν θεσμικό μου λάθος (!) που περίμενα δυόμιση μήνες την αξιωματική αντιπολίτευση να εκλέξει αρχηγό για να φέρω στην ΔτΠ την ανάδειξη των μελών των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών Αρχών και έτσι υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση…»

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απάντησε και στις φημολογούμενες προθέσεις περί μεθοδεύσεων και σκέψεων για αλλαγή της σύνθεσης και του αριθμού των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για να επιτυγχάνεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα 4/5 για την ανάδειξη των μελών των δ.σ. των συνταγματικά Ανεξάρτητων Αρχών λέγοντας πως «για να το απαντήσω και αυτό, η ΔτΠ θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην επιλογή των προσώπων για το ΕΣΡ και των άλλων Αρχών με την σημερινή της σύνθεση…»

Ο Πρόεδρος της Βουλής,επίσης, προανήγγειλε ότι στις προθέσεις του ιδίου είναι «να ανοίξουμε τη συζήτηση εδώ στη Βουλή και να έχουμε ακρόαση φορέων, να ακούσουμε τι λένε οι εργαζόμενοι, οι ιδιοκτήτες.