Reuters: Οι «ανώνυμοι» τάφοι της Λέσβου -Η άλλη πλευρά του δράματος

Πνίγηκε προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη. Ομως η ακέφαλη σορός της δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Ο τάφος της δεν θα γράφει κανένα όνομα.

Οπως πολλοί, που είναι θαμμένοι δίπλα της, σε αυτόν τον ελαιώνα της Λέσβου, η μαρμάρινη πλάκα θα αναφέρει ότι το θύμα ήταν «άγνωστο», μαζί με έναν αριθμό αναγνώρισης, την ημερομηνία που το σώμα της ξεβράστηκε στην ακτή και την εκτιμώμενη ηλικία της: ενός έτους.

Σε αυτό το κομμάτι γης, 64 τάφοι έχουν σκαφτεί για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πνίγηκαν διασχίζοντας το Αιγαίο, γράφει το Reuters. Μόνο σε 27 από αυτούς υπάρχει όνομα. Σε άλλους αναφέρεται απλά «Αγνωστος άνδρας, 35 ετών, No 221, 19/11/2015», «Αγνωστο αγόρι, 7 ετών, No 40, 19/11/2015», «Αγνωστο αγόρι, 12 ετών, No 171, 19/11/2015».

Tombstones are placed on graves of unidentified refugees and migrants who drowned at sea during an attempt to cross a part of the Aegean Sea from the Turkish coast, at a cemetery near the village Kato Tritos on the Greek island of Lesbos February 6, 2016. The tombstones read "Unknown infant, Girl 3 months old, no.31" (L) and "Unknown infant, Girl 3 months old, no.36". REUTERS/Giorgos Moutafis

Tombstones are placed on graves of unidentified refugees and migrants who drowned at sea during an attempt to cross a part of the Aegean Sea from the Turkish coast, at a cemetery near the village Kato Tritos on the Greek island of Lesbos February 6, 2016. The tombstones read “Unknown infant, Girl 3 months old, no.31” (L) and “Unknown infant, Girl 3 months old, no.36”. REUTERS/Giorgos Moutafis

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και τη φτώχεια, έχουν φτάσει στη Λέσβο την τελευταία χρονιά. Το 2015 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για αυτούς που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, με περισσότερους από 3.700 να πνίγονται ή να αγνοούνται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ο πραγματικός αριθμός όμως εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

Εκατοντάδες άψυχα σώματα έχουν ξεβραστεί στην Ελλάδα από τη στιγμή που κορυφώθηκαν οι αφίξεις το περασμένο καλοκαίρι. Σε τέτοιο βαθμό, που το τμήμα του νεκροταφείου της Λέσβου που προορίζονταν για πρόσφυγες και μετανάστες, έχει γεμίσει εδώ και καιρό.

Ντόπιοι μιλούν για ολόκληρες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στο ίδιο ναυάγιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς για να αναγνωρίσει αυτά τα θύματα. Θυμούνται σορούς σε προχωρημένη αποσύνθεση, μετά από ημέρες στη θάλασσα, ή διαμελισμένες από τα βράχια.

«Δεν είναι σωστό, να βλέπεις ένα παιδί άγνωστης ταυτότητας, ένα άγνωστο παιδί, ένα παιδί περίπου αυτής της ηλικίας», λέει στο Reuters ο Αλέκος Καραγιώργης, ο οποίος έχει μεταφέρει εκατοντάδες άψυχα σώματα από τις παραλίες του νησιού, στο νεκροτομείο. «Δεν έχει σημασία να είναι η δουλειά σου. Ματώνει η καρδιά σου», συμπληρώνει.

Πηγή: Reuters