Τουρκία: Νέα επίθεση με 7 νεκρούς την ώρα των ανακοινώσεων Νταβούτογλου!

Καζάνι που βράζει η Τουρκία μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα με τους 28 νεκρούς και τους 61 τραυματίες με στόχο στρατιωτικούς. Την ώρα που ο Αχμέντ Νταβούτογλου έδινε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, τουρκικό κονβόι δεχόταν επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ. Πρώτος απολογισμός επτά νεκροί.

Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στην Τουρκία πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες μετά τηντρομοκρατική επίθεση στην “καρδιά” της Άγκυρας, σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας. Σχεδόν την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε ανακοινώσεις και κατονόμασε ως δράστη του μακελειού της Τετάρτης (17.02.2016) τον Σάλιχ Νέκαρ, Σύρο, κουρδικής καταγωγής που φέρεται να πέρασε ως πρόσφυγας από τη Συρία στην Τουρκία και κατηγορούσε την οργάνωση YPG ως υπεύθυνη, τουρκικό στρατιωτικό κονβόι κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ δεχόταν επίθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεκοντρόλ, σκοτώνοντας επτά Τούρκους στρατιωτικούς. Η νέα βομβιστική επίθεση έγινε σε δρόμο που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ με την επαρχία Λις. Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκεται το PKK. Όλα αυτά ενώ οι Τούρκοι βομβαρδίζουν ανελέητα τις θέσεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, ενώ μαίνονται και οι μάχες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης στην Άγκυρα και όπως είχαν νωρίτερα μεταδώσει φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Σάλικ Νέκαρ, Σύρο κουρδικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να πέρασε στην Τουρκία ως πρόσφυγας από τη Συρία. Λέγεται πως αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, τα οποία είχε δώσει όταν μπήκε στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κοντά στο αρχηγείο του στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, είχε νοικιαστεί στη Σμύρνη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν μαχητής των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η οποία συνεργάζεται με τους Κούρδους του PKK. Ανακοίνωσε επίσης ότι έγιναν εννέα συλλήψεις σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Οι Κούρδοι της Συρίας που στελεχώνουν το YPG, αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση, είπε ο Νταβούτογλου και έστειλε σαφές μήνυμα πως περιμένει βοήθεια από τους συμμάχους της Τουρκίας στη μάχη κατά των τρομοκρατών.