Γεώργιος Παπανικολάου, ο άνθρωπος που άλλαξε τη γυναικολογία

Από μικρή ηλικία είχε δείξει το πάθος του για την ιατρική μιας και μόλις δεκαπέντε ετών πέρασε στην Ιατρική Σχολή Aθηνών. Το όραμα του μεγάλο και οι επιστημονικοί ορίζοντες της Eλλάδος εκείνη την εποχή στενοί, οπότε παίρνει την μεγάλη απόφαση να φύγει για την Νέα Υόρκη με μόλις μερικά δολάρια στην τσέπη.

Μια απόφαση που έμελλε να αλλάξει για πάντα την σύγχρονη ιατρική. Ο πρώτος καιρός στην Αμερική πολύ δύσκολος αλλά αυτό δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στο όνειρο του, αντίθετα τον πείσμωσε.

pap

Χαρακτηριστικό είναι ότι αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές τον πρώτο καιρό μακριά από νοσοκομεία και εργαστήρια όπως το να είναι πωλητής χαλιών!

Με μεγάλες δυσκολίες κατόρθωσε να πάρει μια θέση στο εργαστήριο ανατομικής του πανεπιστημίου της Κολούμπια και αφού εργάστηκε σκληρά και πια οι δυνατότητες του είχαν αρχίσει να φαίνονται πήγε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εκεί έμελλε να αλλάξει για πάντα την γυναικολογία μέσω του “Test Παπανικολάου” γνωστό και ως “Test Pap” για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μέσω των κολπικών επιχρισμάτων. Χάρις στην ανακάλυψη του τα ποσοστά θνητότητας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσο της έγκαιρης πρόγνωσης μπορούν να μειωθούν κατά 80% .

Ο Παπανικολάου δεν πούλησε ποτέ την ανακάλυψη του ως πατέντα, αντιθέτως το πρόσφερε στον κόσμο αφιλοκερδώς.

Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην σύγχρονη επιστημονική κοινότητα είναι η μη βράβευση του με βραβείο Nobel παρά την τεράστια ανακάλυψη του που σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Η ΑΧΕΠΑ τον βράβευσε το 1951 με το χρυσό μετάλλιο της.

Απεβίωσε στις 20 Φεβρουαρίου, 1962 ο μεγάλος Έλληνας οραματιστής, επιστήμονας και γιατρός, Γεώργιος Παπανικολάου.

Βογιατζής Ρωμανός

Τελειόφοιτος Φοιτητής Ιατρικής του Comenius Univercity