400 μαρμάρινες πλάκες για τον Ελληνισμό και τους ANZACs, στο Σίδνεϊ

Ν. Ουαλία. Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτειακού Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας για την εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, με την ευκαιρία της 195ης επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο πολιτειακός πρωθυπουργός, κ. Mike Baird, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, κ. Luke Foley, και ο γενικός πρόξενος, Δρ Σταύρος Κυρίμης.

Το παρών έδωσε μεγάλος αριθμός βουλευτών όλων των κομμάτων, μεταξύ τους οι ομογενείς Ελένη Πετινού (Liberal, Miranda), Σοφία Κώτση MLC (ALP), Courtney Χούσσου MLC (ALP) και Steve Kamper (ALP, Rockdale) καθώς και οι φιλέλληνες, David Elliott (υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Νέας Νότιας Ουαλίας), David Clarke MLC (βουλευτής Φιλελευθέρων), the Rev. Fred Nile MLC (γερουσιαστής Χριστιανών Δημοκρατών).

shsydney1

Ο πολιτειακός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας, Γιάννης Καλλιμάνης, ο γενικός πρόξενος, Δρ Σταύρος Κυρίμης, και το στέλεχος του Παναρκαδικού Συλλόγου, κ. Παναγιώτης Σουλελές, με την αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα για την Καλλίπολη

Η σεμνή εκδήλωση πλαισιώθηκε από την κλασική ορχήστρα και τη Χορωδία της Χριστιανικής Ένωσης, οι οποίες παρουσίασαν τα έργα «Έξοδος Μεσολογγίου», «40 Παλλικάρια», «Πού ‘ναι τα Χρόνια» και «Απρίλη μου».

Ο ραββίνος Δρ Ντοβίντ Σλάβεν και ο Αμίρ Σαλέμ από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου άψογα τέλεσαν χρέη τελεταρχών, ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους για το έπος του 1821, για τους πρώτους Έλληνες της Αυστραλίας οι οποίοι ήταν παλικάρια του ’21, και για το διαχρονικό ρόλο του ελληνικού πολιτισμού διαμέσου της δημοκρατίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η σημαντικότατη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση ότι η ομογένεια του Σίδνεϊ ετοιμάζει 400 μαρμάρινες πλάκες με δίγλωσσες επιγραφές οι οποίες σχετίζονται με τον Ελληνισμό και τους ANZACs.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων των ANZAC’s στο Μακεδονικό Μέτωπο (1916) και 75 χρόνων από την λεγόμενη από τους Αυστραλούς Εκστρατεία της Ελλάδας (1941 Greek Campaign) θα παρουσιαστούν αντίγραφα επιγραφής στήλης αρχαίων Αθηναίων.

Η στήλη αυτή εγέρθηκε το 447 π.Χ. εις μνήμη των πεσόντων Αθηναίων σε εκστρατείες της πόλης στη Θρακική Χερσόνησο, τη σημερινή Καλλίπολη (Gallipoli). Φέρει τα ονόματα των πεσόντων οπλιτών μαζί με τα ακόλουθα λόγια:

ΗΟΙΔΕΠΑΡΗΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΝΑΠΟΛΕΣΑΝΑΓΛΑΟΝΗΕΒΕΝ

ΙΟΣΤΕΧΟΡΟΣΣΤΕΝΑΧΕΜΠΟΛΕΜΟΘΕΡΟΣΕΚΚΟΜΙΣΑΝΤΑΣ

ΑΥΤΟΙΣΔΑΘΑΝΑΤΟΝΜΝΕΜΑΡΕΤΕΣΕΘΕΣΑΝ

[Oίδε παρ’ ελλέσποντον απόλεσαν αγλαόν έβεν

βαρνάµενοι, σφετέραν δ’ εύκλέϊσαµ πατρίδα,

όστ’ εχθρός στενάχεµ πολέµο θέρος εκκοµίσαντας,

αυτοίς δ’ αθάνατον µνεµ’ αρετες έθεσαν.]

[Doing battle beside the Hellespont these men lost their shining youth. They brought honour to their homeland, so that the enemy groaned as it carried off the harvest of war, and for themselves they set up a deathless memorial of their courage.]

Με τον οργανισμό «Ελληνικό Χωριό» (άλλοτε Ομοσπονδία Φιλανθρωπικών Σωματείων Ελλήνων, υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Καλλιμάνη) σε ρόλο συντονιστή, τα 400 αντίγραφα σε μάρμαρο θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρη τη Νέα Νότια Ουαλία: μουσεία, λέσχες, γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, και σχολεία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η στήλη βρίσκεται στο Επιγραφικό Μουσείο των Αθηνών από το 1881. Ο Αυστραλός ποιητής και ελληνιστής, Christopher Brennan, έστρεψε την προσοχή των αυστραλιανών Αρχών στην επιγραφή το 1932. Κατάλαβε αμέσως τη σημασία της επιγραφής για την αυστραλιανή κοινωνία, για τη σχέση της επιγραφής με την εκστρατεία των Συμμάχων -και ειδικά των ANZAC’s- στη Καλλίπολη το 1915.

Το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο έκανε τις κατάλληλες εργασίες και γύψινο αντίγραφο έφθασε στη Μελβούρνη το Φεβρουάριο του 1936. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο Σίδνεϊ και το 1954 στην Καμπέρα.

Για πολλά χρόνια ήταν στο Hall of Valour του Πολεμικού Μουσείου, αλλά τη δεκαετία του 2000, μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο εντός των γραφείων του ιδρύματος όπου δεν το βλέπει το κοινό.

Διαμέσου του «Ελληνικού Χωριού» και του προέδρου Γιάννη Καλλιμάνη, αυτή η ξεχασμένη πτυχή του Ελληνισμού στους Αντίποδες επιστρέφει στην επιφάνεια.

neoskosmos.com