Το Δημοψήφισμα για τα πετρέλαια

Ρώμη, -Αφού πιέσεις τις τοπικής αυτοδιοίκησης από 9 περιφέρειες πήραν το nula osta από το Ιταλικό Συνταγατικό Δικαστήριο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 17 Απρίλη.

Το Δημοψήφισμα που διεξάγεται έχει να κάνει με τις άδειες εκμετάλευσης  πετρελαίου και φυσικού αερίου,πολλές από τις άδειες θα κριθούν μια και λήγουν του χρόνου. Χορηγούνται για 30 χρόνια με παράταση 10 χρόνων και αργότερα άλλα 5  για δυο φορές με αυτή την διαδικασία.  Το δημοψήφισμα θεωρείται έγκυρο αφού πιάσει το κόρουμ του 50%.
Παλιες αντιπαραθέσεις και ιστορίες ήδη απο την εποχή   CASO MATTEI για ποίες μορφές ενέργειας, που φωτογραφίζουν την Ιταλικη  πραγματικότητα των 100 εγκαταστάσεων πετρελαίου εντός 12 ναυτικών  μιλίων με ισχύ άδειας 30 χρόνων.
Πολιτικές επιλογές θέλουν το στάτους κβό ώς έχει γι αυτό τάσσονται υπέρ της αποχής, όπως ο Ματτέο Ρέντσι.
Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος δημιουργούν πολιτική αναστάτωση για την πράσινη ενέργεια .Στελεχη όπως ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Γ. Ναπολετανο κατεβαίνουν στη μάχη στηρίζοντας την πολιτική συνέχισης, χωρίς στην
ουσία να θέλουν να θίξουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εξόρυξης.
Ενα μεγάλο μέρος τάχθηκε υπέρ του  Ναι ενάντια στις πολιτικές επιλογές που στόχο  έχουν μια άλλη ενεργειακή πολιτική  ιδιαίτερα σε μια θάλασσα όπως αυτή της Μεσογείου που γίνεται ο διάδρομος προς την μέση ανατολή πετρελαϊκών συμφερόντων και νεκροταφείο  ανθρώπινων ψυχών.
Υπερ του Ναι στην εναλλακτική μορφή ενέργειας τάχθηκε ο Σ. Φασσινα υποψηφιος δήμαρχος για τον Δήμο της Ρώμης στις εκλογές του Ιούνιου, η κομμουνιστική επανίδριση, το κομμα του Π. Γκριλλου, πρασινοι..κ.
Ανασ.Πριμικήρης