Ελένη Αρβελέρ: Ελληνοσύνη και παγκοσμιοποίηση

«Όσο έχουμε την ελληνοσύνη και την ελληνικότητα, να μην φοβόμαστε την πολυπολιτισμικότητα και να μην βάζουμε ερωτήματα σε σχέση το πώς θα διατηρήσουμε την ταυτότητά μας. Όταν με ρωτούν αν υπάρχουν φιλέλληνες, θέτω μια αντίστοιχη ερώτηση: Έλληνες υπάρχουν; Όσο πιο σίγουρος είσαι για τον πολιτισμό σου, δεν πρέπει να φοβάσαι μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Όταν μιλάνε για κινδύνους και απώλειες της ταυτότητας, αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Η ελληνοσύνη κατά κάποιον τρόπο είναι μία απάντηση στη ρωμιοσύνη. Δηλαδή, η ρωμιοσύνη αποτελεί βυζαντινή συνέχεια, στην οποία συνοψίζεται όλη η παράδοση μας, η ορθοδοξία και η ελληνογλωσσία.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν μια ευρωπαϊκή ταυτότητα, δηλαδή ένα κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, γιατί δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ αυτών που έχουν το ίδιο συμφέρον.

Όσον αφορά τη χώρα μας, δεν υπάρχει μόνο ελληνική ταυτότητα. Υπάρχει πρώτα η πανανθρώπινη ταυτότητα και μετά έρχεται η εθνική ταυτότητα. Αυτή την πανανθρώπινη ταυτότητα κάποιοι Έλληνες δεν μπορούν ακόμη να την αντιληφθούν και στρέφονται κατά της παγκοσμιοποίησης. Όμως, η παγκοσμιοποίηση έχει και καλά στοιχεία, πρώτα από όλα, ότι δεν υπάρχει πια ξένος, όλοι είναι ίσοι χωρίς ξενοφοβία στο παγκόσμιο χωριό. Η παγκοσμιοποίηση σε κάνει να μην είσαι ρατσιστής, γιατί αν είσαι ρατσιστής δεν ανήκεις στο παγκόσμιο χωριό.

Ο ελληνισμός μια χαρά τα καταφέρνει στο εξωτερικό, οι Έλληνες εκεί διατηρούν την ταυτότητά τους, ταυτόχρονα όμως εμπλουτίζουν τον εαυτό τους και με τα ξένα στοιχεία της κάθε χώρας υποδοχής, το οποίο είναι υπέροχο να είσαι και Έλληνας, αλλά και Ευρωπαίος, Αμερικανός, Αυστραλός κ.ο.κ.

Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στον ελληνισμό της Αυστραλίας που τόσο πολύ εκτιμώ και γνωρίζω από κοντά. Σας καλούμε και φέτος αν βρεθείτε στην Ελλάδα, να επισκεφθείτε τους Δελφούς, τον Ομφαλό της Γης και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπου γίνεται συστηματική έρευνα και μελέτη σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πάνω σε θέματα της επιστήμης και των τεχνών».

Αυτά τόνισε αποκλειστικά στο «Νέο Κόσμο», η διακεκριμένη Ελληνίδα ακαδημαϊκός, πρύτανης του Πανεπιστημίου Σορβόννης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μετά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του οποίου είναι ιδρύτρια και πρόεδρος.

Χωρίς διεθνή συμπόσια, λόγω κρίσης, αλλά με πολλές και αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά προγράμματα, μουσική και θέατρο, είναι και φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, το οποίο ξεκινά τον Ιούλιο και θα διαρκέσει όλο τον χρόνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση «Δελφοί, Εικαστικές Αντανακλάσεις» με έργα από τις Συλλογές του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η οποία θα διαρκέσει έως τέλος Οκτωβρίου. Στόχος της έκθεσης είναι να γνωρίσει το κοινό ένα σύνολο έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για τους Δελφούς, από ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων είναι οι Γιάννης Γαΐτης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Τakis και Chryssa από την Αμερική, Γιώργος Λαζόγκας, Λυκούργος Κογεβίνας, Damil, Mayo, Charles Motte, Manuel Saiz, Eva Fischer κ.ά.

Το σύνολο των 35 καλλιτεχνών έργων, καλύπτει όλα τα εικαστικά είδη από επίτοιχα ζωγραφικά, γλυπτά, μέχρι χαρακτικά και φωτογραφικές απεικονίσεις και σηματοδοτεί την εξέλιξη, τους προβληματισμούς και τους πειραματισμούς της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής τέχνης.

Το φθινόπωρο θα εκδοθεί ένας τόμος με τη χορηγία του Ιδρύματος Μαριάννας Βαρδινογιάννη που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα της μόνιμης συλλογής έργων τέχνης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Όσον αφορά το θέατρο, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχουν εργαστήρια αρχαίου δράματος και θεατρικές παραστάσεις. Το Eθνικό Θέατρο το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνουν διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από τις 11 έως τις 22 Ιουλίου 2016, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της σκηνοθέτριας και ηθοποιού Λυδίας Κονιόρδου, με κεντρικό θέμα την Αντιγόνη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, λαμβάνει χώρα η πρώτη παρουσίαση της νέας παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου «Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο Θέατρο «Φρύνιχος», σήμερα (Πέμπτη, 7 Ιουλίου).

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα δοθούν παραστάσεις αρχαίου δράματος μεταξύ των οποίων η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιάννη Μουμουλίδη, με τον Νικήτα Τσακίρογλου, ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του φιλέλληνα Τζέζαρις Γκραουζίνις κ.ά. arveler