Το Φθινόπωρο “βλέπει” το νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ ο Τέρενς Κουίκ

Λονδίνο.- Την εκτίμηση πως  το Φθινόπωρο θα ανοίξουν οι διαδικασίες για την νομοθετική πρωτοβουλία για “…το νέο αυτό-οργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στα διεθνή πρότυπα”, εξέφρασε από το Λονδίνο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ακόμη ότι το Νομοσχέδιο που θα συσταθεί “…θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους για τις παρατηρήσεις τους και μετά θα εισαχθεί στη Βουλή”.

Αναφερόμενος στην μέχρι σήμερα δράση του ΣΑΕ ο κ. Κουίκ υποστήριξε πως «κόμματα και παρεμβάσεις κυβερνήσεων είναι υπεύθυνα για το πώς κατάντησε και εν τέλει διαλύθηκε το παλιό ΣΑΕ», και τόνισε πως “η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξανά-ανακατευτεί στα εσωτερικά και οργανωτικά της ομογένειας”.

Στη συνέχεια ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στην ψήφο των ομογενών και την εκπροσώπησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρατηρώντας πως πέρα από τις συζητήσεις την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Διασποράς το θέμα «απασχολεί και τον αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κώστα Πουλάκη».

Ο κ. Κουίκ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ουκρανία, εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις στη Μεγάλη Βρετανία, συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Κυπριακής Διασποράς, τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα της Εβραϊκής Οργάνωσης «JewishBoard of Deputies», τους εκπροσώπους των ομογενειακών και ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει καταρχήν συνεννοήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, αν και το θέμα της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας, παραμονής και επιχειρείν των Ευρωπαίων πολιτών, όταν ολοκληρωθεί το Brexit θα αντιμετωπιστεί συλλογικότερα, στις συζητήσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών με διυπουργικές επιτροπές που έχει σχηματίσει με τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία, είναι έτοιμο για να παρεμβαίνει, είτε στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. είτε σε διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Κουίκ.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και την ‘Ανοιξη στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της ελληνικής διπλωματικής αρχής στο Λονδίνο με επιπλέον προσωπικό λόγω του «brain drain», ανέφερε πως οι κεντρικές υπηρεσίες γνωρίζουν το θέμα και θα δώσουν το συντομότερο την προσφορότερη λύση.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως θα έβλεπε πολύ θετικά συνέργειες της ελληνικής, κυπριακής και εβραϊκής κοινότητας, όπως έχει συμφωνηθεί στην Τριμερή μεταξύ των κυβερνήσεων των τριών χωρών.

Τέλος, όσον αφορά τα θέματα Παιδείας και ειδικότερα της ελληνικής γλώσσας που του τέθηκαν υπόψη, δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον αρμόδιο υφυπουργό για την απόδημη εκπαίδευση, Κώστα Ζουράρι.