Οι … μισοί υπουργοί του Τραμπ είχαν σχέση με ρωσικά κεφάλαια

Ουάσιγκτον.- Σφίγγει ο κλοιός, ακόμα και για μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, μετά από τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, το τελευταίο 24ωρο. Ακόμα και για πανίσχυρους υπουργούς, όπως, για παράδειγμα, ο Γουίλμπορν Ρος, ο οποίος, όπως προκύπτει, μέσω ναυτιλιακής εταιρίας, στην οποία μέχρι πρότινος ήταν από τους βασικούς μετόχους, είχε σχέσεις ρώσικα κεφάλαια.

Και μάλιστα, όχι με όποια – όποια, αλλά με κεφάλαια διασυνδεδεμένα με τον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και με έναν Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα αυτών που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει διεθνώς κυρώσεις.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον; Κι επισήμως, προκύπτει ότι ο υπουργός Εμπορίου της Αμερικής, επειδή υπήρξε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, ελέγχεται – και πάλι – για σχέσεις με ρωσικά κεφάλαια. Κι αυτό γιατί, όπως μεταδίδεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήταν γνωστές οι σχέσεις της συγκεκριμένης τράπεζας, κατά το παρελθόν με Ρώσους, οι οποίοι είχαν τις καταθέσεις τους στο νησί, επί μακρό χρονικό διάστημα.

Κι από τη στιγμή που ο κ. Ρος διετέλεσε αντιπρόεδρος της, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.
Ωστόσο, ο υπουργός Εμπορίου του κ. Τραμπ, δεν είναι ο μόνος από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση που ελέγχεται για σχέσεις με ρωσικά κεφάλαια.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών του, ενώ στα Paradise Papers μπορεί κανείς να βρει επίσης τον οικονομικό του σύμβουλο και όχι μόνο. Οι απίστευτες διαδρομές, μέσω των off shore εταιριών καταλήγει στα πιο απίθανα ονόματα, όπως αυτό της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και όλων όσων όλα αυτά τα χρόνια κινούμενοι στο ημίφως απέφευγαν τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Γιώργος Μαντέλας

in.gr

Λεζάντα φωτογραφίας: Το όνομα του πανίσχυρου υπουργού του Τραμπ Γουίλμπορν Ρος αναφέρεται μεταξύ άλλων στις αποκαλύψεις των Paradise Papers.   (Φωτογραφία:  EPA pictures )