Μακρά η λίστα των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στο 2018

Αθήνα.- Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την υλοποίηση της λίστας των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στο 2018.

Οι δανειστές έχουν καταγράψει τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις των προηγουμένων ετών και έχουν προειδοποιήσει ότι η πιστή υλοποίηση από ελληνικής πλευράς των ιδιωτικοποιήσεων θα κρίνει και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν κατευθείαν στην εξυπηρέτηση του χρέους, και λαμβάνονται υπόψη στις μελέτες για τη βιωσιμότητά του (DSA), που θα εκπονήσουν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μέσα στο 2018.
Το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων

Με το καλημέρα της νέας χρονιάς, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα πρέπει να τρέξουν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, να μπει στην τελική ευθεία η πώληση του ΔΕΣΦΑ (66%) και να αρχίσουν οι αποκρατικοποιήσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (30%), των ΕΛΠΕ (35%), της ΔΕΠΑ (65%) και του ΟΤΕ (5%).

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καλείται να τρέξει την πώληση του 17% της ΔΕΗ, να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό και να τελειώνει το συντομότερο δυνατό με όλες τις εκκρεμότητες στο πρώην αεροδρόμιο (μετακόμιση φορέων, κ.λπ.), ώστε ώς τον Ιούνιο να έχει κλείσει οικονομικά τη συναλλαγή.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προκηρύξει, να προχωρήσει ή να κλείσει οκτώ εμβληματικούς διαγωνισμούς.

Άλλες αποκρατικοποιήσεις, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με τα 38 νέα διόδια, έχουν υψηλό βαθμό κυρίως πολιτικής δυσκολίας. Υψηλό βαθμό τόσο πολιτικής όσο και τεχνικής δυσκολίας έχει και η πώληση του 17% της ΔΕΗ. Στο συμπληρωματικό μάλιστα Μνημόνιο, η έναρξη του διαγωνισμού τοποθετείται στον Ιούνιο, ενώ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα να εφαρμοστεί κάποια εναλλακτική μέθοδος, πέραν της πώλησης των μετοχών, αρκεί αυτή να έχει τα ίδια οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.

Επίσης δύσκολη από κάθε άποψη θεωρείται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Το συμπληρωματικό Μνημόνιο κάνει λόγο για εναλλακτικές μεθόδους, αναφέροντας ότι το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει μικρότερο του προβλεπόμενου 35%, υπό την προϋπόθεση ότι θα φέρει ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Εδαφος για ισχυρές αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο στρώνουν και οι εξελίξεις γύρω από το Υπερταμείο. Την Πρωτοχρονιά, συνολικά 19 ΔΕΚΟ μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο, το οποίο πρόκειται να πιάσει δουλειά ξεκινώντας από τα βαθιά, δηλαδή με τις πιο ελλειμματικές κρατικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ, που αμφότερες απασχολούν 15.000 εργαζομένους.

in.gr