Μήπως κάποιοι δεν ήθελαν να βρεθεί λύση για το MEGA;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΤΟ MEGA έκλεισε,  κατέβασε οριστικά (;) τους διακόπτες. Το Mega Channel ήταν ο πρώτος, χρονολογικά, ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα την Αθήνα και σταμάτησε την ελεύθερη μετάδοσή του από την Digea τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 2018.

Είχε εκπέμψει το Νοέμβρη του 1989. Τριάντα χρόνια αργότερα, το MEGA πλέον είναι διαθέσιμο μόνο από τις συχνότητες της συνδρομητικής τηλεόρασης για το Mega Channel (Nova, Cosmote TV, Wind Vision, Vodafone TV).

‘Όπως γράφει el.wikipedia.org, το MEGA από το 2012 ήταν αντιμέτωπο με οικονομικά προβλήματα και με διάφορες αντιπαραθέσεις με τράπεζες λόγω του δανεισμού του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την περικοπή των δελτίων ειδήσεων και των ζωντανών εκπομπών, την προβολή μόνο των επαναλήψεων. Οι εργαζόμενοι του καναλιού βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, επειδή δεν λάμβαναν τα δεδουλευμένα τους.

Ωστόσο ο σταθμός εξέπεμπε επαναλήψεις και σημείωνε υψηλή τηλεθέαση παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Η εταιρεία Τηλέτυπος κατέθεσε στο ΕΣΡ αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης για τη διακοπή του σήματος του σταθμού και η ακρόαση των εκπροσώπων του σταθμού έχει οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης 30 Οκτωβρίου 2018.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα, οι συνδρομητικές πλατφόρμες (Nova, Cosmote TV, Wind Vision, Vodafone TV) θα συνεχίσουν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του σταθμού, διότι το ΕΣΡ δεν ζήτησε από αυτές να το κατεβάσουν. Το σήμα του MEGA έπεσε στις 2:11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 2018 από την Digea, αλλά συνεχίζει να εκπέμπει ακόμα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Θα πει κανείς «καθεστώς ελεύθερης οικονομίας έχουμε» αν ο σταθμός δεν έβγαζε τα έξοδά του, δικαίως έκλεισε. Δικαίως; Πόσο δικαίως;

Πόσο δίκαιο είναι που δεκάδες εργαζόμενοι θα βγουν στην ανεργία; Πόσο δίκαιο είναι που την ΕΡΤ με κάτω του 3% τηλεθέαση, την πληρώνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλοι οι Έλληνες για να μεταδίδει ειδήσεις και άλλες εκπομπές με σαφές το χρώμα της εκάστοτε κυβέρνησης;

Πόσο δίκαιο είναι που η ΕΡΤ έχει τρία –υπό-κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3) πανελλαδικής εμβέλειας την ώρα που τα ιδιωτικά κανάλια συρρικνώνονται;

Πόσο δίκαιο είναι;

Αναμφίβολα λάθη έγιναν από την μικτή ιδιοκτησία του Μεγάλου Καναλιού. Είναι αυτός λόγος για του ρίξουν «μαύρο» αυτοί που κραύγαζαν σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα για το «μαύρο» της ΕΡΤ;

Το MEGA είχε καταγγείλει την όλη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών. Απορρίφθηκε η συμμετοχή του στον πρώτο διαγωνισμό για τυπικούς λόγους. Δεν έλαβε μέρος στον δεύτερο διαγωνισμό που προκήρυξε το ΕΡΣ. Η ιδιοκτησία του, από γκρουπ των πάλαι ποτέ πανίσχυρων εκδοτών ((Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης και Αλαφούζος) που με την αλλαγή Καταστατικού μετεξελίχθηκε σε «Τηλέτυπος Α.Ε.», πέρασε κατά 19,63% (από το 33% των μετοχών του φορέα) στον Ιβάν Σαββίδη. Τρεις μήνες αργότερα, ο Ιβάν Σαβίδης μεταβίβασε το 19,63% στην Dimera Investments LtD.   Τέλος στην μετοχική σύνθεση του φορέα του καναλιού συμμετέχουν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος με ποσοστό 4,5%, ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης με ποσοστό 3,13% και άλλοι ξένοι και Έλληνες μικρομέτοχοι.

Αυτή η πανσπερμία συμφερόντων, προσανατολισμού και στοχεύσεων δεν είναι άμοιρη του σημερινού αποτελέσματος.

Παρά ταύτα, Μπορούσε να βρεθεί λύση, ώστε το «Μεγάλο» Κανάλι να μην κλείσει. Μήπως κάποιοι δεν ήθελαν να βρεθεί λύση;

Φωτογραφία:  ΑΝΤ1.γρ