Ψήφο Αποδήμων με το βάρος “πούπουλου” σχεδιάζει η Κυβέρνηση…

Αθήνα.– Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «η Καθημερινή», η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση με την οποία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράτε για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος ενώ θα έχει ανύπαρκτη επιρροή επί των εκλογικών συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων.

Εάν επιβεβαιωθεί το περιεχόμενο της πρότασης, η κυβέρνηση θα δίνει μεν το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, στα προξενεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα ψηφίζουν όπως δέκα εκατομμύρια Έλληνες επί ελληνικού εδάφους για την εκλογή της Βουής αλλά θα μόνο για τρεις βουλευτές «αποδήμων». Όσο αφορά για τις υπόλοιπες 297 έδρες, η κατανομή τους θα επηρεάζεται μόνο από τις ψήφους των Ελλήνων… εσωτερικού.

ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST: Χρ.Μ.

Τo ποιους θα ψηφίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι που βρίσκονται στο εξωτερικό, το ρυθμίζει το εν ισχύει Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 51. Η πρόνοια που υπάρχει στην παρ. 4  ότι  “η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διεξάγεται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια“, σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι του εξωτερικού ψηφίζουν κόμματα και υποψηφίους των κομματικών σχηματισμών σε όλη την Ελλάδα. Και ότι η ψήφος τους προσμετράτε  για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος.

[Άρθρο 51 **4 Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια].

Αντιδρά η ομογένεια

Οι Απόδημοι, όπως άλλωστε έχει δηλώσει στην Panhellenic Post, και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) Παναγιώτης Κατσαμπάνης, θεωρούν ότι «η ψήφος είναι ανθρώπινο δικαίωμα –Συνταγματικό και η Ελλάδα είμαστε πηγή της Δημοκρατίας», και δεν πρόκειται να αποδεχθούν εκπτώσεις από το δικαίωμά τους αυτό, ποτέ!  Εξάλλου, όπως δήλωσε στην Panhellenic Post  και ο Πρόεδρος του “Hellenic Congress of America” Νίκος Αποστολόπουλος, «μόνον λόγοι ύποπτης πολιτικής σκοπιμότητας, μπορεί να δικαιολογήσουν η ψήφος των αποδήμων να έχει βάρος “πούπουλου!”.

Συμπερασματικά, όπως επισημαίνουν πολλοί ομογενείς, τι να τους κάνουν στην Βουλή των 300σίων τους τρείς “βουλευτές αποδήμων“; Ούτε «ομάδα» θα μπορούν να συγκροτήσουν, ούτε μια Ερώτηση δεν θα μπορούν να καταθέτουν! Αυτό θα συνιστά κοροϊδια!

Αυτή θα είναι και μία αντισυνταγματική η μεθόδευση αυτή, κατά το άρθρο  54.

{ ‘Αρθρο 54 **2. O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της}

Ποιος και πότε έκανε την παγκόσμια απογραφή των Αποδήμων  Ελλήνων ψηφοφόρων για να ορίσει σύμφωνα με το Νόμο τον αριθμό των βουλευτών αποδήμων;