“Τρίζουν” τα παράθυρα του Μεγάρου Μαξίμου

Με τον πολιτικό θόρυβο των κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο, να τρίζει τα παράθυρα του Μεγάρου Μαξίμου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν στο δρόμο προς τις κάλπες. Οι νέες αποκαλύψεις του κυριακάτικου Τύπου (Πρώτο Θέμα και Ελεύθερος Τύπος), σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, επιβεβαιώνουν ότι και στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση Τσίπρα είπε ψέματα, ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο για προγραμματισμένο ανεφοδιασμό του αεροσκάφους.

Αυτό αποδεικνύεται όπως τονίζουν, από το επίσημο έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με το οποίο αιτείται να διατεθεί αίθουσα VIP στο Ελευθέριος Βενιζέλος, για την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας. Επομένως η πτήση δεν ήταν απλά για ανεφοδιασμό και στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι επέβαινε ο ΥΠΕΞ του Ν. Μαδούρο, για τον οποίο είχαν κρατήσει τον VIP χώρο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Το ερώτημα που θέτουν από το γαλάζιο επιτελείο, είναι γιατί από το Μέγαρο Μαξίμου, έσπευσαν να πουν ψέματα, επιτιθέμενοι μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, που δημοσίευσε το θέμα, κάνοντας λόγο για σενάρια συνομωσίας. Η πιο απλή απάντηση, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να εκτεθεί απέναντι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι έσπασε το άτυπο εμπάργκο εναντίον των αξιωματούχων της Βενεζουέλας.

Στο πλαίσιο αυτό όμως, από την οδό Πειραιώς με ανακοίνωσή τους, καλούν το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει στα εξής: «τι είναι εκείνο που συνδέει την κυβέρνηση Τσίπρα με το καθεστώς Μαδούρο για να σπάσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ΕΕ σε όλα αεροσκάφη της Βενεζουέλας», «αν έχει προσγειωθεί και άλλη φορά μέσα στο 2019 το συγκεκριμένο αεροσκάφος στο Ελευθέριος Βενιζέλος και για ποιον λόγο» και «αν αληθεύει ότι την επίμαχη μέρα και άλλο αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα πέρασε από το FIR της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις στον διεθνή Τύπο, με τους Times την περασμένη Πέμπτη να δημοσιεύουν ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Μαδούρο βγάζει χρυσό από τη Βενεζουέλα για να κρατήσει στη ζωή το καθεστώς», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί λίγες ημέρες πριν, στα τέλη του Ιανουαρίου, στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας, μαζί με φορτίο 20 τόνων χρυσού, αξίας 650 εκατ. λιρών, έτοιμο να πετάξει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη συμφωνία να μπλοκάρεται, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις για τη ΔΕΠΑ-ELFE

Η υπόθεση με την μυστηριώδη πτήση του αεροσκάφους της Βενεζουέλας, δεν είναι η μόνη που έχει μπει στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο γαλάζιο επιτελείο παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE-Λαυρεντιάδη, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση κατά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία λύνει τα χέρια στη ΔΕΠΑ να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση 855/2019 βάζει τέλος σε μια τριετή πρακτική ανακύκλωσης μεταχρονολογημένων επιταγών δεκάδων εκατομμυρίων από την ELFE προς τη ΔΕΠΑ για την κατανάλωση αερίου στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης, απορρίπτοντας το αίτημα της πλευράς Λαυρεντιάδη για συνέχιση της παροχής αερίου με αυτή τη μέθοδο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία δεν έχει απλά οικονομικές συνέπειες, καθώς το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 130 εκατ. ευρώ. Έχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί, όπως υπενθυμίζουν από τη ΝΔ, εμπλέκεται στην όλη υπόθεση ο στενός συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλης Πετσίτης, αλλά γιατί η διαχείρισή της περνά πλέον στα χέρια της κυβέρνησης, που θα πρέπει να κάνει δύσκολες επιλογές, όπως αν θα θέσει την ELFE σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και αν θα συνεχίσει να την προμηθεύει με φυσικό αέριο.

Η υπόθεση ωστόσο, έχει προεκτάσεις και στο δικαστικό κλάδο. Οι σχέσεις ΔΕΠΑ – Θεόδωρου Κιτσάκου (πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ που είχε καταγγείλει απειλές) με τον κ. Πετσίτη, διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η θητεία της κας Δημητρίου όμως, λήγει στις 30 Ιουνίου και για τη θέση της, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, όμως, η κα Ζαΐρη δεν έχει παραδώσει ακόμη τα πορίσματα της Αρχής σχετικά με την ανακύκλωση δεκάδων εκατομμυρίων με μεταχρονολογημένες επιταγές μέσω του τραπεζικού συστήματος, ούτε έχει αποφανθεί για τη νομιμότητα των συναλλαγών, γεγονός που γεννά μια σειρά από ερωτήματα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ίδια όχι μόνο αρνείται να εισαγάγει τα έτοιμα πορίσματα προς συζήτηση σε διαδοχικές συνεδριάσεις, αλλά έχει ζητήσει να μην τηρούνται πρακτικά, ώστε να μην καταγράφονται οι απόψεις των μελών της Αρχής.

Η απροθυμία της κας Ζαΐρη να προχωρήσουν οι έρευνες για το σκάνδαλο ELFE-ΔΕΠΑ, αποδίδεται  ακριβώς σε αυτή την επιθυμία της, να διαδεχθεί την κα Δημητρίου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου…

 

πηγή:newpost.gr