Αθήνα.- Με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις και σε ζητήματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τον ελληνοαλβανικό διάλογο ο υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο των επαφών του στο υπουργείο Εξωτερικών με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία.

Ο  κ. Κατρούγκαλος σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συναντήθηκε με τον γενικό πρόεδρο της «ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Βασίλη Κάγιο, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης, Γιώργο Τζομάκα, ενώ χθες είχε συναντήσεις με τον Βαγγέλη Τάβο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) και τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε.

Κατά τις συναντήσεις ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα της ΕΕΜ για διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των μελών της σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια, χωρίς αυτό να συναρτάται με τα ημιτελή και συχνά αναξιόπιστα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στοιχεία των αλβανικών ληξιαρχείων, κάτι που, άλλωστε, επανειλημμένως έχουν συστήσει στην Αλβανία διεθνείς οργανισμοί και εμπειρογνώμονες.

Στο ίδιο πλαίσιο, αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της απογραφής πληθυσμού του 2020, που πρέπει στην πράξη να διασφαλίσει το δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού. Εν προκειμένω, τονίσθηκε η ανάγκη να μην επαναληφθεί η πολιτική της απογραφής του 2011, της οποίας ο τρόπος διενέργειας επικρίθηκε από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως δε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε, επίσης, την ενεργή υποστήριξη της Ελλάδας στην προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των ομογενών στην Αλβανία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά τη δημοσίευση πρόσφατων αποφάσεων του αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου, η χώρα μας αναμένει την ταχεία και αποτελεσματική παροχή δυνατότητας στους ομογενείς να εγγράψουν τις περιουσίες τους, κάτι που πολλοί εξ αυτών επιχειρούν ανεπιτυχώς εδώ και δεκαετίες.

Αναφορικά με τα ζητήματα παιδείας, τονίσθηκε η σημασία της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην 5η Συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εξέταση των σχολικών εγχειριδίων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20.3.2018 και συγκεκριμένα η απάλειψη μη αποδεκτών αναφορών αλβανικών σχολικών εγχειριδίων.

Επίσης, εκφράσθηκε η ανάγκη το αλβανικό κράτος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη έκδοση των σχολικών εγχειριδίων προς χρήση των ομογενών μαθητών αλβανικών δημόσιων μειονοτικών σχολείων το σχολικό έτος 2019-2020. Σε συνέχεια των παραπάνω, οι ομογενείς πολιτικοί τόνισαν τη σημασία λειτουργίας ενός ακόμα ελληνο-αλβανικού σχολείου. Εν προκειμένω, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατανοεί απολύτως την ανάγκη και ότι έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για να δρομολογήσει το υπουργείο τις εξελίξεις και κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, σε συνεργασία με τις αλβανικές Αρχές.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου παραδοσιακά διαβιούν τα μέλη της. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ήδη υπό εξέταση προγράμματα Interreg δίδουν την ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης δύο χωρών και, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορεί να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Αλβανία, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των μελών της ελληνικής μειονότητας.

Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία υπό το φως και των εκεί πολιτικών εξελίξεων. Επισημάνθηκε ότι η πρόσφατη απόφαση της αλβανικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δεν έχει νομικό έρεισμα καθώς επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η πολιτική εκπροσώπηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε, εκ νέου, σαφές, ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, καθώς μάλιστα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 κύριων προτεραιοτήτων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ.

Τέλος ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών διάταξη που θα ικανοποιεί το αίτημα της μειονότητάς μας στην Αλβανία να εξαιρεθούν τα μέλη της από τις υποχρεώσεις διαρκούς διαμονής στη χώρα για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια και θα επιδιώκει την διαρκή βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία, όπως και όλες τις χώρες της περιοχής, προς όφελος των λαών μας και για την εδραίωση της ειρήνης.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, με τους οποίους συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα, σύμφωνα με ενημέρωση από την Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον του και την αμέριστη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των ομογενών. Κατέστησε ακόμη μία φορά σαφές ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ, εξαρτώνται άμεσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ιδιαίτερα από την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της και την κατάργηση των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών». Αυτά άλλωστε αποτελούν και ρητές δεσμεύσεις της Αλβανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεσμεύτηκε επίσης πώς «στο νέο νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις περιοχές που διαβιεί η μειονότητα στην Αλβανία το αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.