ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Ο Μητσοτάκη, η Ψήφος των Αποδήμων και η Panhellenic Post

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ειδικά για το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εγκαινιάζοντας ένα διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης σε σχέση με τον προκάτοχο του που δεν ήταν των συναινέσεων ούτε καν στην Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί ιστορική αρνητική δέσμευση της χώρας.

 

Μελισσούλες μου, να δείτε σε λίγο θα καλέσουμε και τη βασίλισσά σας σε διαβουλεύσεις! Όχι για την ψήφο -αυτήν πλέον την έχει,  φαίνεται,αναλάβει προσωπικά, ευτυχώς, ο Μητσοτάκης.  Αλλά έχουμε τόσα άλλα θέματα ανοιχτά με τον ελληνισμό του εξωτερικού, όπου οπωσδήποτε θα χρειαστούν επίσης συναινετικές διαδικασίες, ώστε να δείξουν οι πολιτικοί μας ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ομογενείς, είμαστε ενωμένοι -εμείς οι κατά συνήθεια δια κατεχόμενοι από το …χόμπι της διχόνοιας!

 

Είναι χρήσιμο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και κάποια άλλα απλά πράγματα γύρω από την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού. Όπως «δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Ελληνες του εξωτερικού, ούτε επιχειρούμε να αλλοιώσουμε το εκλογικό σώμα και όλες αυτές τις ανοησίες που διαβάζω». Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε και να το γράφουμε.  «Μία διευκόλυνση παρέχουμε» συνέχισε. «Οποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να μπορεί να ψηφίζει από τον μόνιμο τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και τη δυνατότητα της επιστολικης ψήφου.» Τόσο απλά, τόσο καθαρά!

 

Τέσσερα άρθρα γράψαμε πρόσφατα (με αφορμή το τελευταίο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την ειδική ημερίδα για την ψήφο των Αποδήμων και τα διακινήσαμε υπό τύπο φυλλαδίου) προκειμένου να εκλαϊκεύσουμε την μεγάλη αυτή αλήθεια. Και να δηλώσουμε ότι οι εκτός Ελλάδος ψηφοφόροι, εν ανάγκη, θα αποδεχθούν ακόμη και  τις “άβολες” κάλπες, προκειμένου να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά, πάντως, τονίζαμε πως το σωστό και πρέπον είναι να θεσπιστεί, επιτέλους η επιστολική ψήφος.

 

Το ίδιο θέμα είχαμε θέσει και στον τότε Υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει για λογαριασμό της ΕΡΤ World και της εκπομπής “Οδύσσεια” στην οποία είμαστε συμπαρουσιαστές στα ομογενειακά θέματα. Ο κ. Παυλόπουλος είχε επιφυλάξεις  ως προς τη δυνατότητα των ΕΛ.ΤΑ. να ανταποκριθούν στην ασφαλή διεκπεραίωση των επιστολών με την ψήφο. Αλλά τότε ήταν το έτος 2009. Σήμερα είναι 2019. Και τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν και αυτά εκσυγχρονιστεί. Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά πλέον το ζήτημα να θεσπιστεί η επιστολική ψήφος.

 

Μελισσσούλες μου, χειροκροτώ την έκκληση Μητσοτάκη  ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων να ψηφιστεί όχι από 200 αλλά από 300 βουλευτές. Θα μου επιτρέψει, όμως, να διατηρήσω κάποιες -σοβαρές- επιφυλάξεις… Καλό και χρήσιμο το ότι  «Θα καλέσω (ει)  τους πολιτικούς αρχηγούς κατ´ ιδίαν να ακούσω (ει) τις όποιες επιφυλάξεις τους», όπως είπε. Αλλά δεν πρόκειται για “επιφυλάξεις”…  Ψήφαλάκια μετρούν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  και δεν τους βγαίνουν!..