Δυσφορία εκφράζουν οι Απόδημοι για το Νομοσχέδιο για την ψήφο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μπορεί η πλειοψηφία των 288 ψήφων με την οποία ψηφίστηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την Διευκόλυνση των Αποδήμων ψηφοφόρων να ψηφίζουν από το εξωτερικό, να χαρακτηρίστηκε στην Ελλάδα ως «ιστορική» για την έκταση της συναίνεσης, αυτό το πνεύμα, ωστόσο, δεν πέρασε καθόλου στον Απόδημο ελληνισμό που από χθες το βράδυ εκφράζει την δυσφορία του για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντιπολίτευση (με την εξαίρεση του ΜέΡΑ 25) δεν έλαβαν υπόψη τις ενστάσεις, παρατηρήσεις, τις προτάσεις των Αποδήμων, και πέρασαν έναν Νόμο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα τους!

Ούτε η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι αυτό είναι «ένα πρώτο μεγάλο βήμα» και πως στο μέλλον θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις καταλάγιασε το θόρυβο που έχει προκληθεί στην Ομογένεια.

Από τις ενόψει αντιδράσεις δύο καταγράφονται ως ιδιαίτερα σημαντικές . Η πρώτη αφορά στην κίνηση τριών διακεκριμένων Δικηγορικών Γραφείων της Νέας Υόρκης, τα οποία, σύμφωνα με δημοσιγραφικές πληγροφορίες, μετά από παρέμβαση Ελλήνων Αποδήμων,  θα κινηθούν στα Διεθνή Δικαστήρια καταγγέλλοντας τη στάση των κομμάτων στο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων και θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του Νόμου, που παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα. Και η δεύτερη, έχει να κάνει με επιστολή-Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας,  που ετοιμάζουν (για την ακρίβεια, συγκεντρώνουν υπογραφές) ομογενειακοί σύλλογοι.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της προς την Panhellenic Post h κ. Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, δήλωσε μέσω του FB:  «Λυπάμαι που με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου η υπόσχεση του Πρωθυπουργού για καθολική ψήφο των Αποδήμων μετατρέπει εμάς που δώσαμε την μάχη για την απόκτηση του δικαιώματος χρόνια τώρα, σε Έλληνες 2ης κατηγορίας και μας αποκλείει από τη άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος από τον τόπο διαμονής μας. Κύριοι βουλευτές της αντιπολίτευσης -και της κάθε αντιπολίτευσης- που υποχρέωσαν σε αυτό το αποτέλεσμα, σας ευχαριστούμε. Δεν θα το ξεχάσουμε!”

O π. βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου και επίτιμο μέλος της ΠαΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων), Σωτήρης Δελής, μας είπε:  «Είναι για τα κλάμματα οι εθνοπατέρες.  Ψήφισαν νόμο άχυρο και πανηγυρίζουν»! Οπωσδηποτε ο νομος-άχυρο που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή των Ελλήνων, βρίσκει σύμφωνους τα 30% των Ελλήνων. Τα υπόλοιπα 70% μαζί με το 90% των ομογενών διαφωνούν. Η Ελλάδα χωρίστηκε σε Έλληνες δυο ταχυτήτων».

Ο γνωστός ομογενειακός παράγοντας Μιχαήλ Σέρβος χαρακτήρισε «απαξιωτική την απόφαση της Βουλής για την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς», ενώ η π. ΣΑΕ Ιταλίας Κατερίνα Γιαννάκη δήλώσε: «Με 288 ψήφους υπέρ πέρασε το δικαίωμα ψήφου! Ψήφισμα που χωρίζει σε δύο κατηγορίες τους Έλληνες πολίτες».

Από την Κύπρο, ο πρώην  Συντονιστής του ΣΑΕ Άγγελος Ασλανίδης, μέσω FB υποστήριξε ότι: «Μερικώς μόνον ικανοποιεί η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων τους Έλληνες που ζουν εκτός Ελληνικής επικράτειας, εφ’ οσον αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες εκτός άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, από τους τόπους διαμονής τους… Οι περισσότεροι, που μένουν χωρίς το δικαίωμα ψήφου, είναι κανονικοί ψηφοφόροι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους!!!!

Ποιοι είναι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και των άλλων Πολιτικών Αρχηγών;

Τι θα γίνει κύριε Πρωθυπουργέ για έναν που έχει 34 χρόνια και έξι μήνες, θα εγγραφεί στους καταλόγους και μετά θα του πούνε δεν έχει δικαίωμα ψήφου; Ως έχει ο Νόμος είναι αντί-Συνταγματικός Θα πρέπει να γίνει διόρθωση της εν λόγω νομοθεσίας, ώστε όλοι οι Πολίτες της της Ελλάδας, να μπορούν να ψηφίζουν».

Ο Αλέξανδρος Καρυπίδης, δήλωσε μέσω FB: “Αυτά συμβαίνουν όταν το κομματικό συμφέρον ειναι πανω απο το εθνικό.
Λάθος timing, κακή στρατηγική απο τον ίδιο το Πρωθυπουργό, που μετέτρεψε ενα διαδικαστικό θέμα σε πολιτικό.»

Ο γνωστός ομογενεής από την Αμερική, Βαγγέλης Βεληβασάκης τονίζει μέσω του FB για την ψήφο των ομογενών: « Θέλω να δω πραγματικά πόσοι ομογενείς θα πάνε να ψηφίσουν γι αυτές τις 3εις θέσεις Αποδήμων βουλευτών. Να κυνηγήσουν χαρτιά και άλλες ανοησίες και να τρέχουν στις Πρεσβείες και τα Προξενεία!»

Τέλος, ένα ακόμη ομογενής μας γράφει: Η διατροφή ενός γραφειοκρατικού τέρατος, για ψηφοφορία, ώστε να έχουμε μια κουραστική ψήφο χωρίς να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν αποτελεί επιλογή για τους εκλεκτούς Έλληνες πολίτες που σήμερα ή το έτος των επόμενων εκλογών θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Πολύ ευκολότερο, για τους ίδιους ανθρώπους είναι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς ¨κόφτες» και με πλήρη ψήφο, όπως δικαιούνται».

Θα συνεχίσουμε αύριο με περισσότερες διαμαρτυρίες Αποδήμων.