Ανήσυχη ηρεμία λόγω κοροναϊού, στην ελληνική Κοινότητα της Σουηδίας/ Ρεπορτάζ ΡΗΡ

Του Σωτήρη Δελή*

Σάββατο σήμερα 14 Μαρτίου μέρα ηλιόλουστη και ήσυχη. Στην όμορφη πόλη του Γιενσεπινγκ που μένω, τίποτε δεν θυμίζει τις δραματικές στιγμές που ο πλανήτης ζει με τον Κορωναϊο. Θαρρείς πως η ζωή έξω από το παράθυρο μου κυλά ήρεμα. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική για τους Σουηδούς και την μεγάλη ελληνική κοινότητα που ζει στην χώρα. Η ηρεμία και η ησυχία μας ανησυχούν στην πραγματικότητα.

Από μερικά σουπερμάρκετ έρχονται νέα ότι ο κόσμος αρχίζει να εφοδιάζεται με ξηρές τροφές, μερικά ράφια ήδη είναι άδεια αλλά τα φορτηγά και οι αποθήκες είναι γεμάτες.

Χθες συνάντησα ένα φίλο σε ένα από τα πολλά καφέ της πόλης. Οι πελάτες λίγοι, κυρίως νέα παιδιά. Ο τόνος της συζήτησης χαμηλός και η μουσική απλή με πιάνο σε χαμηλούς τόνους. Προχθές πήρα μήνυμα από την Ελληνική πρεσβεία της Στοκχόλμης που αναβάλει τον εορτασμό για την επέτειο της εθνικής μας επετείου.

Είχα επικοινωνία από την μεγάλη σουηδική τράπεζα Swedbank, και πρώην εργοδότριά μου με την οποία τώρα συνεργάζομαι ιδιωτικά επαγγελματικά, που αποφάσισε την απαγόρευση για ταξίδια συνεργατών σε χώρες όπως η Ιταλία, Κίνα και άλλου.

Η ηρεμία και η ησυχία μας ανησυχούν στην πραγματικότητα. Σημερινή φωτογραφία από την πόλη της Γιενσέπινγκ, στη Σουηδία./Σωτήρης Δελής.

Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας μειώνονται και αντικαθιστούνται από επικοινωνία μέσω Skype η εσωτερικά κυκλώματα επικοινωνίας που πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν εδώ.

Τελευταία νέα είναι ότι τα κρούσματα αυξάνονται και έχουν πλέον ξεπεράσει τα 700 άτομα. Ακόμη ένας θάνατος ηλικιωμένου ανακοινώθηκε πριν από λίγο που φέρνει τον αριθμό στους δυο νεκρούς.

Το ιατρικό προσωπικό δηλώνει πως η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρές καταστάσεις τις επόμενες εβδομάδες πράγμα που ανεβάζει τους ρυθμούς προετοιμασίας.

Σε σύγκριση με την Ελλάδα και από ότι πληροφορούμε το σύστημα υγείας της Σουηδίας είναι πιο δυνατό να αντιμετωπίσει καταστάσεις τέτοιου είδους αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι πιο γρήγορη στην δραστικότητα των μέτρων από τους Σουηδούς συναδέλφους τους.

Εδώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από 500 άτομα. Τα σχολεία όμως προς το παρόν λειτουργούν. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες, θέατρα, εστιατόρια, κινηματογράφοι, μπαρ κλπ έχουν πλέον αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν χρειάζονται νόμοι και απειλές πεινών για να καταλάβει ο Σουηδός την σοβαρότητα της κατάστασης.

Το ίδιο και το χρηματιστήριο που χθες έπεσε με 11 μονάδες.

Έρημοι οι δρόμοι της Γιενσέπινγκ, στη Σουηδία. Η φωτογραφία είναι σημερινή/Σωτήρης Δελής.

Τα κέρδη πολλών επιχειρήσεων έχουν εξανεμιστεί και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Όλοι προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο σε μορφή ομαδικών απολύσεων και την ρευστότητα στην αγορά που εμφανίζονται πολύ γρήγορα ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους κρίσης.

Οπωσδήποτε η κρίση του Κοροναϊού θα περάσει,  αλλά οι συνέπειες φοβούμαι ότι θα είναι διαρκείας πολλών χρόνων και ιδιαίτερα για οικονομίες και κοινωνίες όπως η ελληνική.

Εάν επίσης προστεθεί και ο Ερντογάν στα σύνορα της χώρας, τότε η Πατρίδα μας βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης κάτι που απαιτεί πειθαρχία και σεβασμό για την όλη κατάσταση από τον καθένα μας.

Στη Σουηδία που διαμένω λείπουν οι ψηλοί τόνοι αλλά έχω την εντύπωση ότι κόσμος καταλαβαίνει την σοβαρότητα της κατάστασης και το εάν η σουηδική κυβέρνηση αργεί στις κινήσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σουηδός είναι στη φύση του άτομο με ψηλό αίσθημα πειθαρχίας. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, εκείνο που σώζει είναι η ψυχραιμία, πρωτίστως και, δευτερευόντως, η πειθαρχία.

Εγώ, συνεχίζω να παρακολουθώ την ζωή βλέποντας το γαλάζιο του ουρανού και ανησυχώντας για τους δικούς μου που μένουν στην Πάτρα. Σε λίγο θα τους τηλεφωνήσω να μάθω τα τελευταία νέα από την Πατρίδα.

  • Ο Σωτήρης Δελής είναι πρώην μέλος της Σουηδικής Βουλης, και π. μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, π. διευθυντής τραπέζης Swedbank, Σύμβουλος επιχειρήσεων και political risk management.