Ελπίδες από κινεζικό και βρετανικό εμβόλιο

Θετικά νέα από τους επιστήμονες που δουλεύουν στη δημιουργία αποτελεσματικού φαρμάκου και εμβολίου κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Το εμβόλιο του

Ελπιδοφόρα νέα έρχονται από το μέτωπο της θεραπείας για τον κορωνοϊού, καθώς οι επιστήμονες φαίνεται πως βρίσκονται κοντά στη δημιουργία αποτελεσματικού φαρμάκου και εμβολίου. Κινεζική εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει καταφέρει να παράξει αντισώματα στις πρώτες κλινικές δοκιμές.

Το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιθανό να παρέχει προστασία για ένα χρόνο

Το δυνητικό εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιθανό να παρέχει προστασία από Covid-19 για περίπου έναν χρόνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τη δοκιμή φάσης Ι στη Βρετανία να λήγει σύντομα και τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ να έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο Pascal Soriot στον τηλεοπτικό οργανισμό Bel RTL. «Πιστεύουμε ότι θα προστατεύει για περίπου έναν χρόνο», είπε ο Soriot.

Η AstraZeneca δήλωσε το Σάββατο ότι έχει υπογράψει συμβάσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία για την προμήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 400 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου.

Εχει επίσης κλείσει συμφωνίες με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Κατασκευάζουμε παράλληλα. Θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε από τον Οκτώβριο αν όλα πάνε καλά», είπε ο Soriot.

Εμβόλιο έχει παράξει αντισώματα στις πρώτες κλινικές δοκιμές

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία China National Biotec Group (CNBG) ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον κορονοϊό έχει παράξει αντισώματα κατά τις κλινικές δοκιμές του και πλέον η εταιρεία προγραμματίζει τη δοκιμή του σε τελικό στάδιο σε ανθρώπους σε χώρες του εξωτερικού.

Μέχρι στιγμής κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί θετικά ότι μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τον κορονοϊό, ο οποίος προκάλεσε πάνω από 400.000 θανάτους παγκοσμίως, ενώ πολλά υποψήφια εμβόλια ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την πόλη Oυχάν, που συνδέεται με τη μητρική εταιρεία της CNBG, τη Sinopharm, βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει αντισώματα υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους και χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, η οποία έλαβε ως δείγμα 1.120 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 59 ετών.

Η CNBG δήλωσε ότι πλέον αναζητεί δυνατότητες για τελικής και μεγάλης κλίμακας δοκιμές της Φάσης 3 του εμβολίου σε χώρες στο εξωτερικό.

«Έχουμε εξασφαλίσει την πρόθεση για συνεργασία από εταιρείες και ινστιτούτα σε πολλές χώρες», ανέφερε στο δελτίο Τύπου της η εταιρεία.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το υποψήφιο εμβόλιο, μαζί με ένα διαφορετικό πειραματικό σκεύασμα, που ανέπτυξε μονάδα της Sinopharm, προσφέρθηκε σε Κινέζους υπαλλήλους σε κρατικές εταιρείες, οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Η Κίνα έχει πέντε υποψήφια εμβόλια για την COVID-19 που βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η κινεζική παρασκευάστρια εμβολίων Sinovac Biotech (Sinovac) ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα θετικά αποτελέσματα των προκαταρκτικών κλινικών δοκιμών για το πιθανό υποψήφιο εμβόλιό της, το οποίο αναμένεται να δοκιμασθεί σε μια δοκιμή Φάσης 3 στη Βραζιλία.

Βρέθηκε φάρμακο που μειώνει στο ένα τρίτο τη θνησιμότητα

Βρετανοί επιστήμονες προχώρησαν στην ανακάλυψη ότι μικρές μόνο δόσεις ενός ευρέως κυκλοφορούντος στεροειδούς φαρμάκου μειώνουν τα ποσοστά θανάτου εξαιτίας του κορωνοϊού ακόμη και κατά ένα τρίτο σε βαρέως νοσούντες από τον κορωνοϊό ασθενείς.

Tα αποτελέσματα περιγράφονται ως ιδιαίτερα σημαντικά από τους επιστήμονες που επιβλέπουν την κλινική δοκιμασία με το όνομα RECOVERY, και οι οποίοι εισηγούνται το φάρμακο να αποτελέσει άμεσα τη βασική φαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι η χορήγηση δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε αναπνευστήρα ή τους χορηγείται οξυγόνο, θα σώσει ζωές και θα το πράξει σε ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος» δηλώνει ο Martin Landry, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των επιβλεπόντων της έρευνας.

Ο συνάδελφός του, Peter Horby, επικεφαλής επίσης στην έρευνα, δηλώνει ότι η δεξαμεθαζόνη, ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση φλεγμονών «είναι το μόνο φάρμακο μέχρι στιγμής που βρέθηκε να μειώνει τη θνησιμότητα και την μειώνει σημαντικά. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη».