Μόνο με μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Ο «χάρτης» της πανδημίας στην Ελλάδα. Σε επτά περιοχές τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου. Υποχρεωτική για εργαζόμενους και πελάτες η μάσκα στα σούπερ μάρκετ. Γιατί ο κορωνοϊός πλέον «χτυπά» περισσότερο τους νέους.

Σταθερά σε διψήφιο αριθμό εξακολουθούν να κινούνται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειες των φαινομένων συνωστισμού των προηγούμενων εβδομάδων. Όσο λοιπόν η διασπορά του ιού στη χώρα αυξάνεται, η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα για να προλάβει τα χειρότερα. Έτσι, από σήμερα, η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα επανέρχεται η ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κάθε Τρίτη στις 18:00.

Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναπόφευκτο ότι θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο το «καμπανάκι» που χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι δεν αφορά μόνο τους τουρίστες αλλά και την κατάσταση που υπάρχει με την εικόνα των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εν τω μεταξύ, είναι εμφανές ότι τις τελευταίες ημέρες, τα μέτρα προστασίας έχουν χαλαρώσει σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση πιο αυστηρών ελέγχων και νέων μέτρων.

Υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ – Και νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη και μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση οι λοιμωξιολόγοι εδώ και ημέρες πιέζουν να γίνει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και όχι μόνο. «Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι μέσα και στους ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός», ανέφερε στο OPEN ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Η χρήση της μάσκας να καθιερωθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους», δήλωσε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.

Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης με μήνυμα στο Twitter ανακοίνωσε πως πλέον η χρήση ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από εργαζόμενους και πελάτες καθίσταται υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο μέτρο που λαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Στις 14 Ιουλίου, είχε δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε τη ματαίωση όλων των πανηγυριών από τις 13/07/20202 έως και τις 31/07/2020. Ωστόσο, με διευκρίνιση που έγινε από την γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τονίζεται ότι «Απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών». Με άλλα λόγια δεν απαγορεύονται τα παζάρια.

Πάντως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να λάβει κι άλλα, πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του ιού. «Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», δήλωσε στο eleftherostypos.gr ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.

Ανησυχία για τη διασπορά του ιού – Σε 7 περιοχές τα νέα κρούσματα

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 28 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 16 ήταν εισαγόμενα.

Έτσι, πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.964 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες.

Πιο αναλυτικά, από τα 28 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 12 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 4 ήταν τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, τα 3 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τα 2 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 2 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και από 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. 

Παράλληλα,το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 194. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (91.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 3.964 κρουσμάτων, 1085 (27.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2035 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Πνευμονολόγος Βασιλακόπουλος: Αυξάνονται τα κρούσματα στα νοσοκομεία – Έχουμε χαλαρώσει

Το γεγονός ότι αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία ανησυχεί τον πνευμονολόγο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

«Έχουμε μπει σε μια φάση που πρέπει να είμαστε τρομερά προσεκτικοί. Δεν είναι η επιστροφή της ενημέρωσης από τον κ.Χαρδαλιά, είναι ότι στα νοσοκομεία αυξάνονται οι εισαγωγές από ασθενείς με κορωνοϊό. Άνθρωποι που βγαίνουν βασικοί χρειάζονται νοσηλεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έχουν περίπου διπλασιαστεί οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σωτηρία με κορωνοϊό και αυξάνονται λίγο οι διασωληνωμένοι», δήλωσε ο καθηγητής στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Χωρίς να έχουμε ξεφύγει, έχουμε χαλαρώσει υπερβολικά πολύ. Δεν γίνεται να κυκλοφορούμε σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός. Μας έκανε κακό η μεγάλη επιτυχία. Νομίζαμε ότι κερδίσαμε τον πόλεμο και είχαμε κερδίσει μια μάχη. Το δεύτερο που κάναμε είναι ότι δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα όπως στην καραντίνα. Το ότι άνοιξε η οικονομία και ο τουρισμός, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

«Η προστασία της υγείας δεν είναι μόνο δουλειά του κράτους είναι και ατομική ευθύνη. Πρέπει να έχουμε μια συμπεριφορά η οποία θα προστατεύει εμάς από τους άλλους και τους άλλους από εμάς. Αυτή είναι η λογική που θα πρέπει να έχουμε, την οποία χάσαμε γιατί νομίζαμε ότι τελείωσε. Επειδή όμως δεν έχει τελειώσει και είμαστε σε φάση που μπορούμε να το σώσουμε αν προσέξουμε, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε όλοι κορωνοϊό».

Για τα κρούσματα: «Πριν ανοίξουμε τα σύνορα είχαμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τώρα έχουμε αρκετά “ορφανά” μη εισαγόμενα κρούσματα στο εσωτερικό μας».

Γιατί ο κορωνοϊός «χτυπά» τώρα τους νέους

Παρόλο που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στον πλανήτη και τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται αστραπιαία, οι θάνατοι δεν ακολουθούν ίδια πορεία.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος έδωσε τη δική του εξήγηση, επισημαίνοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν έχει εξασθενήσει ο κορωνοϊός. Χτυπάει απλά πλέον νέους ανθρώπους που αντέχουν στην πανδημία κάτι το οποίο συνέβαινε εξαρχής. Οι ηλικιωμένοι και οι οι ευπαθείς ομάδες λαμβάνουν και έτσι προστατεύονται από τον κορωνοϊό. Αν όμως τα κρούσματα αυξηθούν πάρα πολύ ίσως υπάρξει πρόβλημα, σημειώνει και επαναλαμβάνει ότι «είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης».