Έδρα Ελληνισμού της Διασποράς (sic) στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης;

Με ψήφισμα τους τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αναμένεται να αναγνωρίσουν κάποια από τα αιτήματα των Αβοριγίνων της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης μας είπε ότι πρόταση του Κώστα Καραμάρκου και της Μαριέττας Κόκκα θα υιοθετηθεί από το συμβούλιο και πιθανότατα από το σύνολο των μελών στην ετήσια γενική συνέλευση που θα γίνει απόψε.

Η πρόταση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Από την Ημέρα της Εθνικής μας Επετείου, την 25η Μαρτίου 2021 και μετά, ή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορεί να γίνει, να αναρτηθούν και να κυματίζουν συνεχώς στο κτήριο του Ελληνικού Κέντρου, η σημαία της Αυστραλίας, η σημαία της Ελλάδας και η σημαία των Αβορίγινων».

Παράλληλα τα μέλη της Κοινότητας αναμένεται να ταχθούν και υπέρ της δήλωσης Uluru των ιθαγενών.

H Ετήσια Γενική Συνέλευση 2020 της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας θα πραγματοποιηθεί αύριο (Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021) 6.30μμ., στη διεύθυνση: The Mezzanine Level of The Greek Centre, 168 Lonsdale Street ,Melbourne.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κοινότητας, ο χώρος θα είναι για περιορισμένο αριθμό μελών, σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς για τον Covid 19.
Τα άλλα μέλη θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Συνέλευσης μέσω Zoom.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης αναμένεται να αναφερθεί στα σχέδια για την δημιουργία έδρας Ελληνισμού της Διασποράς στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης για το οποίο υπάρχει μια υπόσχεση $2.5 εκατ. από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενώ αναμένεται να ανταποκριθεί και το πανεπιστήμιο με ένα σημαντικό ποσόν.

Επίσης θα αναφερθεί και στην προσπάθεια απόκτησης κτιρίου Ελληνικής Νεολαίας και Ηλικιωμένων στο κέντρο της Μελβούρνης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πέντε εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας.

Τέλος ο κ. Παπαστεργιάδης είπε στο «Νέο Κόσμο» πως η Κοινότητα αναμένει στους επόμενους μήνες προσφορά της πολιτειακής κυβέρνησης για την απαλλοτρίωση μέρους του οικοπέδου της στο Μπουλίν το οποίο θα γίνει οδική αρτηρία.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης το ΔΣ θα δεχθεί ερωτήσεις τόσο από μέλη που θα παραστούν αυτοπροσώπως στη Συνέλευση όσο και μέσω ΖΟΟΜ.
Αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της Κοινότητας:
«Για να εγγραφείτε και να παρακολουθήσετε την Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας 2020 αυτοπροσώπως , κλείστε μια από τις περιορισμένες θέσεις μέσω του συστήματος TryBooking.
Η είσοδος θα επιτραπεί μόνο σε μέλη γραμμένα στο σύστημα TryBooking και προσωπικό της κοινότητας. Κλείστε τη θέση σας ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.trybooking.com
Η διαδικασία επιβεβαίωσης θα πάρει χρόνο, σας παρακαλούμε να εγγραφείτε τώρα, ή όσο το δυνατόν νωρίτερα».
Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρει:

«Ελπίζουμε ότι φτάνουμε στο τέλος μιας πανδημίας που δοκίμασε όλη την κοινωνία τον περασμένο χρόνο. Χωρίς αμφιβολία, ήταν και συνεχίζει να είναι μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο, ήταν ακόμα ένα έτος κάποιων επιτευγμάτων που πρέπει να σημειωθούν.
Παρ’ ότι αυτές οι αναφορές εστιάζονται συχνά αποκλειστικά στην οικονομική μας κατάσταση, η εστίασή μας ήταν πάντα και στα προγράμματα που προσπαθήσαμε να ολοκληρώσουμε.

Παρά την εξουθενωτική πανδημία, η ΕΚΜ κατάφερε ακόμη να επιτύχει πολλά και γι’ αυτό πρέπει να επαινέσω το προσωπικό, τους εθελοντές και τα απλά μέλη μας για την προσπάθεια, τη φαντασία και την επιμονή τους.

Μεταξύ άλλων, στις δράσεις της Κοινότητας περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:
– Κατάφερε να συνεχίσει τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και σημείωσε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στις εξετάσεις του VCE, καθώς περισσότεροι από το 56% των μαθητών μας στα Ελληνικά πέτυχαν βαθμολογία πάνω από 34+, ενώ περισσότεροι από το 40% των μαθητών μας εξασφάλισαν βαθμολογία 42+ στα Αρχαία Ελληνικά.
– Σε συνεργασία με έναν ευρύ συνασπισμό παροικιακών οργανισμών εξασφάλισε τη συνέχιση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe που απειλείτο με κατάργηση.
– Συνέχισε την οργάνωση των Σεμιναρίων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού μέσω του διαδικτύου παρουσιάζοντάς τα σε ένα ευρύτερο κοινό.
– Λειτούργησε με επιτυχία μια ενημερωτική υπηρεσία για την πανδημία Covid-19.

Η ετήσια αναφορά αντικατοπτρίζει τον επιζήμιο αντίκτυπο της πανδημίας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Παρά το χάος, είναι παρήγορο να βλέπουμε ότι οι τραπεζικοί μας συνεργάτες, οι λογιστές και οι ελεγκτές μας είναι πολύ περισσότερο από ικανοποιημένοι με τις πρακτικές διαχείρισής μας, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της Κοινότητας παραμένουν ισχυρά»\

Πηγή:neoskosmos.com