Κορονοϊός: Εμβολιασμοί και self test “ξεκλειδώνουν” δραστηριότητες

Αθήνα.- Στο “τραπέζι” ειδικών και κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το σενάριο επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων και ανοίγματος κι άλλων τομέων της οικονομίας, το επόμενο χρονικό διάστημα και ενώ πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Δεδομένης της ανάγκης των πολιτών για περισσότερες “ανάσες” ελευθερίας, έπειτα από το πολύμηνο lockdown, αλλά και της οικονομίας να αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητες ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, η δημόσια συζήτηση για επαναφορά ορισμένων δραστηριοτήτων έχει πάρει “φωτιά”, παρόλο που από την κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, παραπέμποντας στις εισηγήσεις των ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος, όπως επισημαίνεται είναι όχι μόνο να φτάσουμε σε ένα “ασφαλές Πάσχα” αλλά σε ένα ακόμη πιο ασφαλές “ελεύθερο καλοκαίρι” και με αυτό το δεδομένο, τα όποια βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να γίνουν σταδιακά και πάντα με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής, ώστε να μην χαθεί το “στοίχημα” του τουρισμού.

Με αυτό το δεδομένο, από την κυβέρνηση επεκτείνουν την υποχρεωτική χρήση των self test και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι ασυμπτωματικοί φορείς και να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και με στόχο τα επόμενα βήματα επιστροφής σε μία μερική κανονικότητα να γίνουν με ασφάλεια. Μεγάλο όπλο, βέβαια, αποτελούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και η επιτάχυνσή τους είναι ένα επιπλέον ζητούμενο, ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο “τείχος ανοσίας” όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η συζήτηση για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, γίνεται ενώ η πανδημία φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είναι το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μια σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω του 6%, ενώ σταθεροποιητική τάση καταγράφεται και στην Αττική, γεγονός που συνεπάγεται σταθεροποίηση και στα νοσοκομεία, που δέχονται μεγάλη πίεση τους τελευταίους μήνες. Τo ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 – 1.55), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Πάντως, την Τετάρτη, ανακοινώθηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, 809 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.089 νέα κρούσματα, ενώ ακόμη 81 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Στο “τραπέζι” η επανεκκίνηση κι άλλων δραστηριοτήτων

Στην ολομέλεια των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή θα «ξεσκονίσουν» εκ νέου τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα προβούν σε κάποιες εισηγήσεις για το εάν και πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν κι άλλες δραστηριότητες. Πάντως, από το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνουν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων τύπου malls, το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων (μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου) αλλά και λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού, click away και click inside. Η πρόταση όσον αφορά στα καταστήματα είναι για τις 24 Απριλίου και εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια που να το επιτρέπει. Όλα αυτά θα συζητηθούν την Παρασκευή μεταξύ των ειδικών και ανάλογα με τις εισηγήσεις θα λάβει τις τελικές αποφάσεις η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Το σχέδιο “Πάσχα στο χωριό”

Όπως είναι αναμενόμενο, ενώ περνούν οι ημέρες και πλησιάζει το Πάσχα τα… βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ώστε οι πολίτες να μεταβούν στα χωριά τους για μερικές “ανάσες” ελευθερίας. Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι “η συζήτηση είναι πρόωρη” δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πάντως, επί τάπητος έχει τεθεί και ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο να μπορούν να μετακινηθούν το Πάσχα προς την επαρχία συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Κατά πρώτον όσοι έχουν κάνει self test και έχει βγει αρνητικό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταχωρούν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα και να φέρουν μαζί τους βεβαίωση ώστε να την επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου από την Αστυνομία ή την Τροχαία. Κατά δεύτερον, μία λύση που επίσης εξετάζεται, είναι να μπορούν να μετακινηθούν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και κατά τρίτον, όσοι έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει πλήρως.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπογράμμισε σχετικά με την πανδημία ότι “η απειλή παραμένει γιατί τα κρούσματα μπορεί να δείχνουν τάσεις μείωσης και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να σταθεροποιούνται έστω και σε υψηλά επίπεδα αλλά εύκολα το γνωρίζουμε όλοι ότι μπορούν και πάλι να αυξηθούν απειλητικά. Συνεπώς η εγρήγορση συνεχίζεται και έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω”.

Και τόνισε, με νόημα πως “με άλλα λόγια τα τεστ, ας πούμε, τα self-test δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για απερίσκεπτη συμπεριφορά, γιατί χωρίς επιφυλακή, ένα τεστ το οποίο είναι αρνητικό σήμερα, μπορεί να είναι θετικό αύριο. Και φυσικά τα self-test δεν υποκαθιστούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις μας και δεν υποκαθιστούν τους οργανωμένους επιδημιολογικούς ελέγχους”.

Η απειλή παραμένει, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι “γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Ήδη, στα τέλη Απριλίου οι εμβολιασμοί συνολικά θα ξεπεράσουν τα 3.000.000, θα φτάσουν στα 3.200.000. 2.000.000 πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ακόμα 1.200.000 θα είναι πλήρως θωρακισμένοι”.

Κικίλιας: Υποχώρησαν τα ενεργά κρούσματα – Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία, περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας έπεσε, ενώ υποχώρησαν τα ενεργά κρούσματα.

“Σήμερα έχουμε 3.089 κρούσματα με 63.710 τεστ και τηθετικότητα να έχει υποχωρήσει στο 4,85%” επεσήμανε στην έναρξη της ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, αφού ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιάζονται.

“Δυστυχώς έχουμε 809 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας και 81 θανάτους. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, ο εφταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος με χθες ήταν 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, άρα ελαφρά μειούμενος από την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα και η διάμεση ηλικία αυτών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι τα 44 έτη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μια σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω του 6%, σε μια μέρα, χθες, ήταν 5,3 που έγινε ρεκόρ τεστ, ξεπεράσαμε τα 76.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 27.462. Βλέπουμε μια υποχώρηση καθώς την προηγούμενη Τετάρτη τα ενεργά κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 30.000. Σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση ως ελαφρά μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονη αυξητική τάση και όπως καταλαβαίνετε σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα στη Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, αυτό πιέζει τα νοσοκομεία μας στη Βόρεια Ελλάδα” υπογράμμισε ο υπουργός.

Ακολούθως επεσήμανε: “Να επισημάνω ότι υπάρχουν περιφερειακές ενότητες που μας προβληματίζουν, όπως αυτές της Καλύμνου, της Θάσου, της Λευκάδας, του Έβρου, της Ροδόπης, της Πιερίας, της Φωκίδας, της Καβάλας, της Αρκαδίας και της Πρέβεζας. Εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών μας ώστε να μπορέσουμε να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα” τόνισε και αναφέρθηκε στην Αττική όπου σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια σταθεροποιητική τάση. “Είναι σημαντικό αυτό έπειτα από πολλές εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων και της ιδιαίτερης πίεσης στο ΕΣΥ στην Αττική. Είναι κάτι που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο” είπε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία: “Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορονοϊό να μετατρέψει τη συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία σε απειλή. Είναι ευθύνη όλων μας να προσπαθήσουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο έτσι ώστε μόνιμα και συνεχώς να βελτιώνονται τα πράγματα. Άρα η πιστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε επιθυμητά αποτελέσματα και στον στόχο μας, να επανερχόμαστε σιγά σιγά σε μια μερική κανονικότητα και μετά σε ολική κανονικότητα. Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωρεί ομαλά. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και αποτελεί σημείο αναφοράς για εμβολιαστικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατ. δόσεων Pfizer/BioNTech που θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί στο τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο. Στην Ελλάδα αναλογούν επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις Pfizer έως τον Ιούνιο. Αυτό είναι σημαντικό για την πορεία των εμβολιασμών” υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε ακολούθως στα στοιχεία περί του εμβολιασμού τονίζοντας πως η χώρα ξεπέρασε τους 2,280.934 εμβολιασμούς και πως περισσότεροι από 1,5 εκατ. πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση. Στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των ραντεβού για εμβολιασμό.

“Εσείς που δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί, και θέλετε, κλείστε ραντεβού, βοηθήστε τους εαυτούς σας, την οικογένειά σας, τους φίλους, τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας και του επαγγελματικού περιβάλλοντός σας, να είναι ασφαλείς, βοηθήστε ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σιγά σιγά σ αυτό το οποίο στοχεύουμε ως οργανωμένη πολιτεία και ως κοινωνία διαμέσου του εμβολιασμού να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω” προέτρεψε ο κ.Κικίλιας,.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη

Νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός των νεκρών το τελευταίο 24ωρο και των ημερήσιων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή 809 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, δηλαδή επτά περισσότεροι σε σύγκριση με χθες, όταν και πάλι είχε σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.089 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 81 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Διενεργήθηκαν 63.710 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 18.469 μοριακά και τα 45.241 rapid.

Σημειώνεται ότι τo ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 – 1.55), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς.

Την εβδομάδα 05 – 11 Απριλίου (Iso Week 14) το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.47% σε σύνολο 113.722 RT-PCR και 247.895 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.707, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.987. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.24.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.089, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 304.184 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 – 1.55).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.912 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +22.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Πολύ μεγάλη παραμένει η διασπορά στην Αττική, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 3.089 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα 12 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 3.077 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα. Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.383 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 475, στην Αχαΐα 80 και στην Κοζάνη 67. 66 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν στη Λάρισα, ενώ στο Ηράκλειο 59.