Στα Ελληνικά «βαφτίζονται» τα νέα στελέχη του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) να «απαρνήθηκε» πρόσφατα το ελληνικό αλφάβητο για την ονομασία τροπικών κυκλώνων, αλλά τα γράμματα αυτά θα χρησιμοποιούνται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη «βάφτιση» των νέων στελεχών του κορονοϊού (SARS-CoV-2).

Για παράδειγμα η παραλλαγή του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία το Σεπτέμβριο του 2020 και είναι γνωστή με τον επιστημονικό κωδικό B.1.1.7 θα ονομάζεται πλέον για το ευρύτερο κοινό «Άλφα» (Aplha).

«Βήτα» (Beta) θα είναι η ονομασία της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική (γνωστή ως B.1.351).

Δε γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια… εμμονή με την ονομασία καταστροφικών φαινομένων/ιών από τους Παγκόσμιους Οργανισμούς, αλλά σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην περίπτωση του κορονοϊού γίνεται για πρακτικούς λόγους για απλοποίηση της αναφοράς στα νέα στελέχη, αλλά και την αποφυγή του «στίγματος» για τις χώρες προέλευσης/εντοπισμού τους.

Το «Άλφα» ονομαζόταν συχνά «βρετανικό στέλεχος», το «Βήτα» αναφερόταν ως «νοτιοαφρικανικό» και ούτω καθεξής.

Το ανακοινωθέν του ΠΟΥ επεσήμανε ότι το νέο σύστημα ονοματοδοσίας αφορά τα στελέχη που προκαλούν ανησυχία (4 στον αριθμό) και τις παραλλαγές ευρύτερου ενδιαφέροντος (6) στις Υγειονομικές Αρχές.

«Δε θα γίνει αντικατάσταση των υπαρχουσών επιστημονικών ονομασιών, αλλά έχουν στόχο να βοηθήσουν τη δημόσια συζήτηση», δήλωσε η υπεύθυνη του ΠΟΥ σχετικά με την COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Έτσι στην κατηγορία των στελεχών που προκαλούν ανησυχία εκτός από το «Άλφα» και το «Βήτα» έχουμε το «Γάμμα» (Gamma ή P.1 που εντοπίστηκε στη Βραζιλία) και το «Δέλτα» (Delta ή B.1.617.2, Ινδία).

Μάλιστα το στέλεχος που εντοπίστηκε στην Ινδία, έχει και μία υποκατηγορία «ενδιαφέροντος» (και όχι ανησυχίας) την B.1.617.1, που πλέον ονομάζεται «Κάππα» (Kappa).

Τα άλλα στελέχη «ενδιαφέροντος» είναι: «Έψιλον» (Epsilon, B.1.427/B.1.429, ΗΠΑ), «Ζήτα» (Zeta, P.2, Βραζιλία), Ήτα (Eta, B.1.525, διάφορες χώρες), «Θήτα» (Theta, P.3, Φιλιππίνες), «Γιώτα» (Iota, B.1.526, ΗΠΑ).

Οι επιστημονικές ονομασίες, ανέφερε ο ΠΟΥ, παρότι έχει πλεονεκτήματα, είναι δύσκολο να τα θυμάται κανείς και μπορεί να υπάρχει παραπληροφόρηση.

Γι’ αυτό, επεσήμανε, πολλοί καταφεύγουν να μιλούν για τα στελέχη βάσει της περιοχής που εντοπίστηκαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στίγματος και διακρίσεων για τη χώρα και τον πληθυσμό της.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις Αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ευρύ κοινό, ανά τον Κόσμο να υιοθετήσουν τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και εμείς ευχόμαστε τα στελέχη του κορονοϊού να μη φτάσουν έως το «Ωμέγα».

Neoskosmos.com