Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Στις 14:00 ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχε ανακοινωθεί, αν και υπήρχε πολύς κόσμος έξω από τη Μητρόπολη που δεν κατάφερε να πει το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μουσουργό. Η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και κοινωνικού αγωνιστή έχει μεταφερθεί από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μέσα στον κύριο χώρο της Μητρόπολης όπου θα γίνει η τελετή του αποχαιρετισμού. Εκεί μίλησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είπε το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Μάλιστα, ήταν τόσο έντονη η συγκίνηση που στο τέλος του επικήδειου λόγου της η φωνή της έσπασε.

«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου αποχαιρετώντας με σεβασμό και συγκίνηση τον Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνοντας ότι «θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος έκανε λόγο για έναν μαχητικό, χειμαρρώδη, ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς, της ηττοπάθειας, της αποθάρρυνσης, και συνταιριάζοντας το εθνικό με το πανανθρώπινο, έδειξε έναν δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας. «Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην ιστορία μας» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν, που δημιούργησε ο Θεοδωράκης, μέσα από τον πλούσιο συγκερασμό δημοτικής παράδοσης και βυζαντινού μέλους, λαϊκού τραγουδιού και σύγχρονων αρμονικών κατακτήσεων, υπενθύμισε ότι «Έδωσε ρωμαλέα αγωνιστικότητα στο ελληνικό τραγούδι, δραματική διάσταση στις επικές του συνθέσεις, λυρική ομορφιά και υπόρρητη μελαγχολία στις μπαλάντες του».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ο Μίκης Θεοδωράκης θα παραμείνει εσαεί πολιτισμικό σύμβολο

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε σύμβολο της υπεύθυνης ατομικής στάσης απέναντι στα σκληρά αιτήματα της Ιστορίας, καθώς και παράδειγμα θάρρους στην έκφραση γνώμης και τόλμης στη διατράνωση των πιστεύω του, αφού αψήφησε διώξεις, συλλήψεις, εκτοπισμούς, διαψεύσεις και πικρίες. «Τόσο η δημιουργία όσο και η πολιτική του στάση καθορίστηκαν πάντοτε από την πεποίθηση ότι ποιητική ύλη και ποιοτική αλήθεια μπορεί να βρει ο καλλιτέχνης στους κόλπους του λαού· και ότι χωρίς την πίστη στον λαό του κανείς δημιουργός δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο» τόνισε η Πρόεδρος.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνοντας παρών σε κάθε καμπή της εθνικής μας περιπέτειας, πάντα μεταβολίζοντας την ιστορική στιγμή μέσα από τα χαρακτηριστικά της ξεχωριστής, έντονης προσωπικότητάς του, σφράγισε ανεξίτηλα την ελληνική ζωή» και σημείωσε ότι «Κι αν έγινε, και θα παραμείνει εσαεί, κραταιό πολιτισμικό σύμβολο είναι γιατί στο πρόσωπο και στη δημιουργία του συναιρέθηκαν μερικά από τα πιο ενθουσιώδη, οιστρήλατα, οραματικά στοιχεία της νεοελληνικής ιδιοπροσωπίας», λύγισε στο τέλος του επικηδείου στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη..

Κουτσούμπας:  «Έσμιξες τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους»

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε ο επικήδειος του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πάνω από το φέρετρο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. Μια ομιλία που πραγματικά προκάλεσε αίσθηση καθώς εξέφραζε όλους τους Ελληνες που αποχαιρέτησαν τον δικό τους Μίκη, τον παγκόσμιο Ελληνα, τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε ο ίδιος να πεθάνει ως… κομμουνιστής και αυτό το δήλωσε με επιστολή του προς τον Δ. Κουτσούμπα.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Μίκη, στους αγώνες του για την Ελλάδα, στην πορεία του στο ΚΚΕ, στην αγωνιστική του διάθεση όλα αυτά τα χρόνια με στόχο πάντα τα δικαιώματα του λαού.