Η ΑΗΕΡΑ συζητά για τα θέματα της ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιτομή των θεμάτων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι Έλληνες, τόσο στις χώρες που κατοικούν όσο και στις σχέσεις τους με την Ελλάδα, αποτέλεσε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το Τμήμα HJ 10-Περικλής της ΑΗΕΡΑ HELLAS και ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Νίκος Παπαδόπουλος με τίτλο «Ομογενείς και Μητροπολιτικό Κέντρο» και προσκεκλημένους ομιλητές τους ομογενείς: Konstantinos Apostolopoulos, Vienna, Austria, Konstantinos Aslanoglou, Sofia, Bulgaria, Tom Mazarakis, Athens, Greece, Anastasios Moussas, Toronto, Canada, Andonios Neroulias, ΗΠΑ,και  Anastasios Vasileiadis, Stuttgart, Germany.

Συντονιστής ο δημοσιογράφος, εκδότης  του Panhellenicpost.com  Χρήστος Μαλασπίνας. Τη τηλεδιάσκεψη παρακολούθησε και ο Κυβερνήτης της AHEPA HELLAS  (2020-2021) κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ο οποίος με παρέμβασή του συνεχάρη τους συντελεστές για την επιτυχημένη, όπως είπε, εκδήλωση.

Οι ομιλητές παρουσίασαν την ισχυρή κατάσταση των Ελληνικών Κοινοτήτων στις χώρες τους (Αυστρία, Βουλγαρία, Καναδά, Γερμανία και Αμερική), το έργο που επιτελούν και τη συνδρομή τους στην Κοινότητα και την Εκκλησία καθώς, επίσης,  και έκαναν αναφορά στα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, τόσο στους τόπους διαμονής τους όσο και στις επαφές τους με την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση είτε αυτή λέγεται «Προξενείο» είτε ελληνικό Δημόσιο.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό είχε ο Κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ HELLAS κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης ο οποίος αφού συνεχάρη το Τμήμα 10-Περικλής και τον πρόεδρό του Νίκο Παπαδόπουλο για την εκδήλωση, τόνισε ότι είναι καλό να αναδεικνύονται τα θέματα που απασχολούν τους απόδημους έτσι ώστε και το Κράτος να μπορεί να παρεμβαίνει διορθωτικά. Εξέφρασε την ελπίδα από τη συζήτηση να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα χρήσιμα «και να τα δούμε όλα με καλή καρδιά».

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο κ. Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού παρουσίασε τους συντελεστές, επεσήμανε πως το θέμα είναι θεσμικό. Θεσμικό στην Ελλάδα, θεσμικό και στο εξωτερικό και  επεσήμανε την έλλειψη ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.  Χρόνια, είπε, οι κυβερνήσεις της Ελλάδος βλέπουν τους ομογενείς περιστασιακά  όταν υπάρχουν συμφέροντα για τα διάφορα κόμματα  και αναφέρθηκε στη δεκαετία του 80 όπου τα κόμματα «έφερναν στην Ελλάδα με την Ολυμπιακή Αεροπορία τους απόδημους ψηφοφόρους και χαντάκωσαν την Ολυμπιακή». Από τα θεσμικά προβλήματα επεσήμανε και την έλλειψη ειδικής εκπαίδευσης στους υπαλλήλους των Προξενείων, αναφερόμενος, επίσης στην έλλειψη κατάλληλων συνθηκών ώστε τα ελληνόπουλα στο εξωτερικό να μαθαίνουν την ελληνική Γλώσσα.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ.  Κωνσταντίνος Ασλάνογλου από τη Σόφια όπου διαμένουν πολλοί Έλληνες.  Ένα μέρος Ελλήνων είναι οι φοιτητές, ένα άλλο μέρος οι συνταξιούχοι Ελληνες που διαμένουν εκεί και έχουν φτιάξει οικογένειες ενώ πολλοί Έλληνες της Βορείου Ελλάδος εργάζονται στην Βουλγαρία και διαμένουν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία δυναμική Κοινότητα η οποία παρέχει στήριξη στο ελληνικό Σχολείο μια και, όπως είπε, το  Αθηνοκεντρικό κράτος «δεν βλέπει» τα προβλήματα  και δεν παρέχει «καμία βοήθεια» από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Αναστάσιος Βασιλειάδης από τη Γερμανία όπου, όπως είπε, ως μόνιμος πλέον κάτοικος Γερμανίας –σε αντίθεση με τους παλαιότερους μετανάστες που θεωρούσαν ότι ήταν προσωρινοί- γι αυτό αλλάζει όπως είπε και η σχέση τους με την πατρίδα την οποία επισκέπτονται πλέον ως τουρίστες το καλοκαίρι ενώ πάντα τους ενδιαφέρει η προκοπή της και η αίσια έκβαση των εθνικών θεμάτων. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι περίπου 500.000 Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Γερμανία, με τη γενέτειρα, τα προσδιόρισε στα φορολογικά και κληρονομικά αλλά, όπως είπε, το μείζον πρόβλημα είναι με τα Προξενεία τα οποία έχουν αποδιοργανωθεί τα τελευταία χρόνια και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ομογενείς. Επίσης σοβαρό θέμα υπάρχει με τα ελληνικά σχολεία καθώς περίπου 170.000 παιδιά έχουν γεννηθεί στη Γερμανία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι εκτός από το ελληνικό Κράτος θα πρέπει και οι Απόδημοι να δούν πως από την πλευρά τους μπορούν να βοηθήσουν τόσο τις διάφορες Κοινότητες όσο και την πατρίδα.

Ο κ. Αναστάσιος Μούσσας, από τον Καναδά, επεσήμανε ότι το Μητροπολιτικό Κέντρο εκπροσωπείται από τις προξενικές αρχές. Κοινός παρανομαστής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Προξενεία μας. Δυστυχώς, είπε, οι ομογενείς έρχονται αντιμέτωποι με υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους, δεν έχουν κατάλληλο τον εξοπλισμό τα προξενεία ούτε την κατάλληλη στελέχωση, Έτσι υπάρχει μία εκατέρωθεν δυσαρέσκεια  οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται, καταφέρονται κατά των διπλωματικών υπαλλήλων και οι τελευταίοι κατά των ομογενών. Επεσήμανε δε ότι τα παιδιά Ελλήνων γονέων είναι Έλληνες, δεν είναι, όμως Έλληνες πολίτες και επισημαίνοντας τις δυσκολίες απόκτησης Ιθαγένειας ζήτησε να διευκολύνονται από τη γενέτειρα τα παιδιά των Ελλήνων στο να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.  Τόνισε ακόμη ότι το ελληνικό Κράτος πρέπει να ζητάει τη γνώμη των Ομογενών σε θέματα που αφορούν την ομογένεια. Να προσληφθούν Ομογενείς υπάλληλοι  στα προξενεία και να συνδεθούν ηλεκτρονικά όλα τα προξενεία. Επίσης ζήτησε να υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με το ελληνικό κράτος ώστε να μπορούν οι ομογενείς να εκφράσουν τα προβλήματά τους. Τέλος, ζήτησε να ορισθούν άμισθοι επί τιμή Πρόξενοι ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων τις οποίες θα προωθήσει στον Πρόεδρο κ. Νίκο Παπαδόπουλο.

Ο Τομ Μαζαράκης από τις ΗΠΑ, προπονητής της ελληνικής Εθνικής Ομάδας μπέιζ μπολ, επεσήμανε τις αντιφάσεις του ελληνικού Κράτους το οποίο, όπως είπε, το 2000 προκειμένου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας να έχει η Ελλάδα ομάδα μπέιζ μπόλ έδωσε ελληνική υπηκοότητα σε ξένους αθλητές ενώ αργότερα, όταν τέλειωσαν οι Αγώνες  το μπέιζ μπολ εγκαταλείφθηκε σχεδόν εντελώς. Η εμπειρία του ήταν για την Εθνική Ομάδα μπέιζ Μπολ και τα ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό και οι δυσκολίες που συναντούσε καθώς τα Προξενεία δεν έδιναν πλέον ελληνική υπηκοότητα ούτε σε ομογενείς αθλητές γιατί, τους έλεγαν, «δεν ξέρετε ελληνικά»!!!

Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος από την Αυστρία, επεσήμανε ότι στη Βιέννη δεν υπάρχει κανονικό ελληνικό σχολείο, παρά μόνο ένα απογευματινό σχολείο γλώσσας Η ομογένεια στην Αυστρία είναι περίπου 8.000 και έχει πλούσια ιστορία. Δεν υπάρχει οργανωμένη ελληνική κοινότητα παρά μόνο πολλοί Σύλλογοι. Στη Βιέννη υπάρχουν περίπου 150 ελληνικά εστιατόρια και άλλα τόσα σ΄ ολόκληρη την Αυστρία. Πολλοί  Έλληνες απασχολούνται σε Διεθνείς οργανισμούς. Υπάρχουν Έλληνες φοιτητές αλλά και αρκετοί Απόδημοι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά..

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είπε, είναι το «γιατί». Γιατί να ενδιαφερθώ για το ελληνικό Κράτος. Η αδιαφορία που δείχνουν οι παλιοί και οι νέοι μετανάστες. Δεν θέλουν πλέον να διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα. Δεν βλέπουν το λόγο για κάτι τέτοιο. Τα Προξενεία είπε πως επίσης είναι σοβαρό πρόβλημα. Το καλό είναι –τόνισε- ότι εδώ δεν έχουμε μεγάλη ανάγκη τα Προξενεία μια και η Ελλάδα «είναι δυό βήματα και πεταγόμαστε το πρωί και επιστρέφουμε το βράδυ». . Το «brand name» της Ελλάδας είναι ένα άλλο πρόβλημα, είπε. Πρόσθεσε δε πως «θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει γραμμή κατεύθυνσης από την Αθήνα.  Δεν έχει η Ελλάδα στρατηγική για επικοινωνία με την ομογένεια».

Ο κ. Αντώνιος Νερούλιας από τις ΗΠΑ επεσήμανε ότι στην Νέα Υόρκη τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί υπάρχει πλήθος Ελλήνων, ελληνικά σχολεία, Εκκλησίες κλπ. Στρατιωτικός ο ίδιος (Συνταγματάρχης του Αμερικανικού Στρατού) το 1974 βρέθηκε στην Κύπρο όπου έπαθε σοκ από την γραφειοκρατία. Ο ίδιος έχει πλούσια δράση στα ομογενειακά κοινά των ΗΠΑ και υπηρεσία στο ΑΗΙ. Αναφέρθηκε στο ΣΑΕ το οποίο, όπως είπε,  αρχικά τον είχε ενθουσιάσει «αλλά δυστυχώς, δεν λειτούργησε σωστά». Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης, είπε ότι βρίσκονται τελευταία στα μαχαίρια «γιατί κάποιοι δεν θέλουν να δώσουν χώρο στους νέους» και επεσήμανε την ανάγκη στελεχιακής ανανέωσης στους Συλλόγους.

Η Παιδεία, είπε, είναι υπό την αιγίδα της αρχιεπισκοπής. Δεν έχουμε δασκάλους. Η Εκκλησία έχει προτεραιότητα τα θρησκευτικά. Ίσως η ΑΧΕΠΑ μπορούσε να αναλάβει κάποια σχολεία,  Η Ελληνική πρέπει να διδαχθεί ως ξένη Γλώσσα, Χρειάζονται ειδικά βιβλία με CD;s και DVD. Να μάθουν τα παιδιά μας ελληνική Ιστορία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον στην αγγλική γλώσσα. Από την Ελλάδα καμία βοήθεια. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να φτιάξει μερικά τέτοια Προγράμματα για την ιστορία του Ελληνισμού. Ζήτησε τέλος να υπάρχει αποστολή ομογενών μαθητών στην Ελλάδα σε κατασκηνώσεις για να μάθουν την ελληνική Γλώσσα.

Στο σημείο αυτό ο Κυβερνητής ΑΗΕΡΑ HELAS Κωνσταντίνος Βαρσάμης τόνισε ότι πρέπει να ανασκουμπωθούν οι οργανώσεις, αλλά και η ΑΗΕΡΑ για να βοηθήσουν στην διάδοση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή την εκδήλωση διότι έτσι μπορούν τα προβλήματα να μεταφερθούν στην κορυφή.

Την διαδικτυακή συνομιλία έκλεισε ο Πρόεδρος του Τμήματος 10-Περικλής Νίκος Παπαδόπουλος ευχαριστώντας τους συντελεστές και τους συμμετέχοντας για την πολύ καλή, όπως την χαρακτήρισε εκδήλωση. Συμπέρανε δε πως τη Γλώσσα τη χάνουμε να μην χάσουμε και την Ιστορία μας και τόνισε: «στην Ελλάδα, δίνω τη βάση, το 10. Δεν μας έχουν καταλάβει, μας εκμεταλλεύονται».