Τι μας δείχνουν οι παρελάσεις της Ομογένειας

ΣΧΟΛΙΟ

Ο απόηχος από τις πολλές και σε πολλά κράτη εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου έφτασε στην Ελλάδα ως ένα μήνυμα υπερηφάνειας, αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον του Οικουμενικού Ελληνισμού, από το ένα μέρος, αλλά και, από το άλλο με κάποιον σκεπτικισμό για την εμμονή ορισμένων (λίγων) σε διχαστικές πρακτικές.

Ας το εξηγήσουμε:

Στον Καναδά, όπως μας πληροφορεί με ανάρτησή του στο FB, ο κ. Γεράσιμος Αντύπας,  η  κοινότητα του Μόντρεαλ πραγματοποίησε την καθιερωμένη (με εξαίρεση τη διετία του Κορωνοϊου) παρέλαση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821.

Μία αποστροφή στο κείμενο, τη θεωρούμε ως εξαιρετικά σημαντική.  Μεταφράζουμε από τα αγγλικά: «…Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους πολλούς νέους τρίτης και τέταρτης γενιάς (κυρίως) που συμμετείχαν με περηφάνια και ενθουσιασμό και έτσι έδωσαν μια νέα πνοή γεμάτη ενέργεια σε αυτή την παράδοση».

Αποκαλυπτικές και επιβεβαιωτικές του ως άνω ισχυρισμού και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο του κ. Γεράσιμου Αντύπα. Και το σχόλιό του: « Ένα ιδιαίτερο μπράβο στα σχολεία στους δασκάλους, στους γονείς (και στους παππούδες) αλλά κυρίως στους μαθητές και στους νέους (3η και 4η γενιά) που τίμησαν με ενθουσιασμό και περηφάνια τους ήρωες και τις αξίες του 1821».

Όταν παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς παραμένουν Έλληνες στην ψυχή, ασχέτως της γλώσσας που μιλούν, τότε ο ενθουσιασμός μας είναι απόλυτα δικαιολογημένος, όπως βάσιμη είναι και η πεποίθησή μας  για την μακροημέρευση του Ελληνισμού στις χώρες υποδοχής.

Αλλά και στην άλλη άκρη της γης και συγκεκριμένα στην Νότια Αυστραλία η Ιερά Αρχιεπισκοπή ΝΑ και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας γιόρτασαν φέτος ενωμένοι, κάτι  που παλαιότερα έλειπε. Σκιάστηκε, όμως, η εκδήλωση από την απουσία των μελών και του ΔΣ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας.

Στους επικίνδυνους καιρούς που ζούμε αποτελεί ασυγχώρητη αφέλεια ο διχασμός και, μάλιστα,  κάτω από την ομπρέλα «Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα  Νότιας Αυστραλίας».

Είναι γνωστό ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, με την ενθρόνιση του (2019), ήταν  η προσπάθεια  να συνενώσει τις (διασπασμένες) Κοινότητες της χώρας των Καγκουρό με την Εκκλησία. Σε ένα σημαντικό βαθμό το επέτυχε. Απομένουν, όμως, ακόμη κάποια αγκάθια όπως αυτό της ΕΟΚΝΑ.

Ας ελπίσουμε ότι  στο εγγύς μέλλον θα εκλείψουν και αυτά τα εμπόδια και θα ενώσουν και εκεί τις δυνάμεις τους, κάτι που ασφαλώς χρειάζεται τόσο η πατρίδα όσο και οι απόδημοι για να συνεχίσουν το δρόμο των επιτυχιών τους στην ξενιτιά.