Βούλτεψη : Οι Ουκρανοί πρόσφυγες θέλουν να γυρίσουν πίσω και να χτίσουν ξανά την πατρίδα τους

Αθήνα.- Στο μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο skai.gr, η  υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, η οποία ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει όλες τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά προκειμένου να έχουν μία «αξιοπρεπή διαβίωση».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνει η χώρα την τελευταία τριετία, στις λύσεις που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση σε όλα τα δύσκολα μέτωπα πως δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «κακούς χειρισμούς» στο επίπεδο της ακρίβειας. Αναφέρθηκε ακόμη στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών αλλά και στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών την Κυριακή του Πάσχα.

Κ. Υπουργέ, είναι αρκετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος;

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει ζήσει τον μεγαλύτερο αριθμό αλλεπάλληλων κρίσεων, με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει βρεθεί στη θέση της πατρίδας μας. Αντιμετωπίζουμε παράλληλα σειρά απειλών και επί δύο χρόνια έχουμε θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των δυνάμεών μας – ένοπλες δυνάμεις, λιμενικό, αστυνομία, υγειονομικό προσωπικό, το σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Για την υγειονομική κρίση έχουν διατεθεί 44 δις ευρώ και για την ενεργειακή έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 4 δις ευρώ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει τις προτάσεις του στην ΕΕ, πολλές από τις οποίες υιοθετούνται, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο αποφασίζει κάθε μήνα για νέα μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης με σαφώς παγκόσμιες διαστάσεις.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως οι άλλες χώρες έχουν λάβει περισσότερα μέτρα που η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει επειδή «εξυπηρετεί συμφέροντα».

Κατά την προσφιλή του τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αποσπασματικά και καταπώς τον βολεύουν διάφορα παραδείγματα από το εξωτερικό. Στην Ιταλία η Ένωση Καταναλωτών ανακοίνωσε ότι τα ιταλικά νοικοκυριά θα ξοδέψουν φέτος38,5 δις ευρώ περισσότερα από πέρσι λόγω της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.

Οι Γερμανοί επιδίδονται σε «τουρισμό καυσίμων», επισκεπτόμενοι τα πρατήρια της Αυστρίας και της Τσεχίας, ενώ οι έρευνες των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων μιλούν για είσοδο της γερμανικής οικονομίας σε ύφεση. Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 7,3%, για πρώτη φορά από την επανένωση. Η Γαλλία κατέγραψε το 2021 το χειρότερο εμπορικό έλλειμμα στην Ιστορία της. Στην Ισπανία ο πληθωρισμός άγγιξε το 10% για πρώτη φορά εδώ και 37 χρόνια.

Η χώρα παρουσίασε ρεκόρ πτωχεύσεων από το 2014. Πέρσι, στην Ισπανία υπήρξε αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 62%. Όσο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αναμένεται να ισχύσουν από τον Μάιο δεν έχουν αναδρομική ισχύ και αφορούν τις νέες συμβάσεις. Στην Πορτογαλία η αύξηση τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο ήταν 5,3%, η μεγαλύτερη από το 1994 και η τιμή της ενέργειας έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991. Στη Νορβηγία η τιμή ρεύματος βρέθηκε σε υψηλό δεκαετίας. Το ίδιο και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες (όλες με αριστερές κυβερνήσεις), με την Σουηδία στην κορυφή. Υπάρχει και μια προπαγάνδα σχετικά με την εξαίρεση Ισπανίας και Πορτογαλίας όσον αφορά στην ενεργειακή οικονομική πολιτική τους. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕ, αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω διαφορετικού ενεργειακού μίγματος, αλλά κυρίως λόγω της χαμηλής διασύνδεσης της Ιβηρικής Χερσονήσου με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Προς το παρόν πάντως δεν έχει ισχύσει τίποτε, διότι αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ.

Όλες οι χώρες έλαβαν κάποια μέτρα – είτε επιδόματα, είτε μειώσεις φόρων (από 1η Απριλίου) τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούνται. Αλλά καμιά χώρα δεν έχει βρει την μαγική συνταγή και καμιά δεν έχει βγει από την δίνη.

Πως απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά τις αναφορές του για αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του ρεύματος;

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα με διαρκείς ελέγχους. Και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για φορολόγηση του 99% των ενδεχόμενων υπερκερδών. Αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας της ΡΑΕ, αλλά εδώ πρέπει να σας πω ότι η ισπανική κυβέρνηση, την οποία συνεχώς επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, επί του θέματος έχει ανακρούσει πρύμναν, καθώς οι εταιρίες δικαιολόγησαν το 90% των κερδών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ελληνοποιεί όλες τις διεθνείς κρίσεις, παριστάνοντας τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων. Η ταμπέλα του προστάτη, όμως, γκρεμίστηκε δια παντός όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά. Όταν επέβαλε 29 φόρους – σ’ αυτό αποδείχθηκαν αξιοθαύμαστοι για την επινοητικότητά τους. Όταν αύξησαν τον φόρο στη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης, όταν αύξησαν τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του υγραερίου κίνησης. Τώρα μας λένε ότι θα αποκαταστήσουν το Δ στη ΔΕΗ. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν το υπερταμείο και του έδωσαν το 34% της ΔΕΗ, ενώ το 17% ήταν ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ που ανήκει στο υπερταμείο. Είναι αυτοί που στις 20 Δεκεμβρίου 2015, στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενέγραψαν 100 εκ. από την πώληση της ΔΕΗ. Δικαιολογούνται λέγοντας πως κυβέρνησαν με μνημόνια. Η αλήθεια είναι ότι κυβέρνησαν με το δικό τους μνημόνιο. Και η μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως και η Νέα Δημοκρατία με μνημόνια κυβερνούσε, αλλά τότε μας αποκαλούσαν γερμανοτσολιάδες και… Τσολάκογλου, παρέα με τον κ. Καμμένο.

Φοβίζει την Ελλάδα η δημοσκοπική άνοδος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία; Πόσο επικίνδυνη θεωρείτε μία ενδεχομένη εκλογή της και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λεπέν φθάνει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Είναι η τρίτη. Αυτό που περισσότερο φοβίζει είναι ο τρόπος έκφρασης της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου – η οποία τελικά υπηρετεί ακριβώς το «σύστημα». Είναι εντυπωσιακό ότι οι ψηφοφόροι του αριστερού Μελανσόν δείχνουν να αδιαφορούν απέναντι στον κίνδυνο που ακούει στο όνομα Λεπέν.

Οι έρευνες δείχνουν ότι σε ένα ποσοστό 52% επιλέγουν την αποχή και το λευκό, μόνο το 30-33% επιλέγουν τον Μακρόν και ένα 18-23% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Λεπέν! Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι έχει χαθεί το ιδεολογικό υπόβαθρο. Αν επρόκειτο για εθνικές εκλογές, θα πιστεύαμε ότι όλες οι ψήφοι που πήγαν στην αριστερά του Μελανσόν προέρχονται από ανθρώπους της ίδιας ιδεολογίας. Αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και γιατί δεν συμβαίνει; Κατά την γνώμη μου επειδή τα άκρα χρησιμοποιούν την ίδια φρασεολογία, με αποτέλεσμα να καταργούνται οι πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές. Και με αποτέλεσμα ο κόσμος να αποφασίζει με βάση την οργή, με βάση το θυμικό. Όταν η αριστερά χρησιμοποιεί ακραίες εκφράσεις, νομοτελειακά στέλνει τον κόσμο οπουδήποτε – και επομένως και στην άκρα δεξιά. Για παράδειγμα, στη Γαλλία Λεπέν και Μελανσόν διαφώνησαν με τα μέτρα κατά της πανδημίας, τέθηκαν επικεφαλής διαδηλώσεων και συνωστισμών και αμφισβήτησαν τα εμβόλια.

Η Λεπέν έλεγε πως περιμένει κάτι το πιο «παραδοσιακό» για να εμβολιαστεί και ο Μελανσόν πως «δεν έχουν τηρηθεί μια σειρά από προϋποθέσεις»! Στην Ελλάδα ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «εγκλήματα» και να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «κουβαλά στην πλάτη της τους νεκρούς του κορονοϊού». Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, όλοι μαζί (και με την Χρυσή Αυγή) έριξαν την κυβέρνηση το 2014, ενώ συναριθμούσαν τις ψήφους τους όταν ζητούσαν δημοψήφισμα για την ΔΕΗ. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί σύγχυση και καταργεί τις ιδεολογίες. Ανάβει το πράσινο φως για μια οποιαδήποτε ψήφο διαμαρτυρίας. Πώς το έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης; Όταν ουρείς στη θάλασσα θα το βρεις στο αλάτι…

Το τελευταίο διάστημα διακινούνται πολλά σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών; Είναι ανοιχτή η ΝΔ σε αυτό το ενδεχόμενο αν αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της απλής αναλογικής;

Στο συγκεκριμένο θέμα είμαστε ξεκάθαροι: Επιθυμούμε σταθερές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για πολύμηνες μετεκλογικές διαβουλεύσεις προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα συνέβη στην Ολλανδία. Όσο για τα περίφημα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τα οποία εξιδανικεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην Ισπανία οι Σοσιαλιστές είναι όμηροι των Podemos και η χώρα έμεινε για δύο χρόνια χωρίς προϋπολογισμό, διότι δεν ψήφιζε ο Ιγκλέσιας. Και στην Πορτογαλία είναι γνωστό ότι η… η αριστερά έριξε την αριστερά, η χώρα πήγε σε πρόωρες εκλογές και τελικά ο Κόστα πανηγύρισε την αυτοδυναμία του. Τα ίδια βλέπουμε και στη Σουηδία, όπου οι σοσιαλιστές σχημάτισαν κυβέρνηση μειοψηφίας όταν η αριστερά απέσυρε την εμπιστοσύνη της. Είναι προφανές ότι αυτός ήταν ο σκοπός του κ. Τσίπρα όταν ψήφισε την απλή αναλογική. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει τους κινδύνους και θα δώσει την απάντηση στην κάλπη. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία έχει τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η χώρα να κάνει σταθερά βήματα μπροστά. Και να μην είναι όμηρος διαλυτικών καταστάσεων.

Στον τομέα της ευθύνης σας τι γίνεται στην Ελλάδα με τους Ουκρανούς πρόσφυγες;

Στην Ελλάδα έχουν φθάσει περί τους 20.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία. Έχουμε σχεδόν 6.000 παιδιά. Έχουμε γυναίκες που, ανάλογα με την ηλικία τους, αγωνιούν για τους άνδρες τους, τους γιους τους, τους αδελφούς τους, τους πατεράδες τους που πολεμούν στην Ουκρανία (όπου υπάρχει γενική επιστράτευση) για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή. Κατοικούν κυρίως σε συγγενείς, φίλους και σε σπίτια που έχουν παραχωρήσει Έλληνες.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας, Κράτος, Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διεθνείς Οργανισμοί, Κοινωνία των Πολιτών προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε μέσο. Από πλευράς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου λειτουργούν μόνο για Ουκρανούς (καθώς οι πληθυσμοί δεν αναμιγνύονται) δύο δομές στη βόρεια Ελλάδα (Σιντική και Σέρρες) και μία στην Ελευσίνα, που ανακαινίζεται πλήρως. Προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι πρόσφυγες θα μείνουν στη χώρα. Η βούλησή τους είναι να επιστρέψουν στις εστίες τους – γι’ αυτό και προτιμούν τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από την έκβαση του πολέμου. Αν την επόμενη μέρα θα έχουμε μια Ουκρανία ελεύθερη και ανεξάρτητη, θα επιστρέψουν για να ξαναχτίσουν την πατρίδα τους που με τόσο πάθος υπερασπίζονται. Άλλωστε πρόκειται για γυναίκες που θέλουν να βρίσκονται κοντά στους άνδρες τους. Αν θα έχουμε μια Ουκρανία υπό ρωσική κατοχή (πράγμα δύσκολο το οποίο όλοι απευχόμαστε) τότε ίσως κάποιοι αποφασίσουν να μείνουν μακριά από την χώρα τους. Η ΕΕ έχει για πρώτη φορά θέσει σε εφαρμογή την Οδηγία του 2001, μετά τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

Παρέχεται ειδικό, εξαιρετικό καθεστώς προσωρινής προστασίας με άμεση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την εργασία. Θα υπάρξουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτόν τον καιρό επιλύουμε προβλήματα, αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Έχει εξασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη, ενώ κάποια παιδιά έχουν εγγραφεί στα σχολεία μας. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει προκρίνει την τηλεκπαίδευση με το πρόγραμμα του covid και μ’ αυτό θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά. Γι’ αυτόν τον σκοπό εφοδιάσαμε την δομή της Ελευσίνας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η απόφαση είναι για μια «ήπια ένταξη», ουσιαστικά προ-ένταξη που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής μας και εκεί εστιάζουμε, με έμφαση και στον τρίτο πυλώνα που είναι η προστασία. Όσον αφορά στην εργασία, εξαρτάται τόσο από την αναγνώριση των επαγγελματικών τίτλων (υπάρχει σύσταση της ΕΕ), όσο και από την ελάχιστη έστω γνώση της γλώσσας. Αυτόν τον καιρό, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προχωρώ σε επέκταση του ενταξιακού προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», ώστε να περιλαμβάνει και Ουκρανούς. Είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τα μαθήματα ελληνομάθειας με την στέγαση και την εργασία. Αυτό άλλωστε είναι το τρίπτυχο που εξασφαλίζει στους πρόσφυγες μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Πηγή: skai.gr