Fuel Pass 2: Στόχος η αύξηση της επιδότησης και των δικαιούχων

Η «τρελή πορεία» των τιμών στα καύσιμα φέρνει πιο κοντά το οικονομικό επιτελείο στο να καταλήγει στην λύση της συνέχισης του fuel pass σε πιο ανανεωμένη όμως μορφή. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μέτρο αποδείχθηκε αποτελεσματικό καθώς πρόκειται για μια ενίσχυση η οποία θεωρείται προσωρινή και στοχευμένη ενώ φτάνει άμεσα στον καταναλωτή.

Αυτή τη φορά όμως αυτό που σχεδιάζεται είναι το fuel pass να μπορούν να το λάβουν περισσότεροι και το ποσό της επιδότησης να είναι υψηλότερο. Βασική αιτία η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών στη βενζίνη, με την μέση τιμής της αμόλυβδης να φτάνει πλέον πάνω στα 2,4 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 2,8 ευρώ το λίτρο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις 15 Ιουνίου οπότε και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εσόδων το πρώτο πεντάμηνο του έτους και για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί.

Όπως και η πρώτη παρέμβαση, κι αυτή εκτιμάται ότι θα έχει δύο σκέλη,  την απευθείας επιδότηση των καταναλωτών για την αγορά βενζίνης με ποσό μάλιστα μεγαλύτερο από το πρώτο που έφτανε περίπου στα 40 ευρώ, και την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία ίσως με υψηλότερο ποσό. Αυτό που παρατηρήθηκε στο fuel pass είναι ότι περίπου 8 στους 10 δικαιούχους προτίμησαν το ποσό της ενίσχυσης να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό, παρότι η ψηφιακή κάρτα στο κινητό έδινε και μπόνους 5 ευρώ. Γίνεται έτσι αντιληπτό, ότι οι ωφελούμενοι κάλυψαν άλλες ανάγκες με το ποσό της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει :

• επέκταση του επιδόματος στη βενζίνη για ακόμη ένα δίμηνο ή τρίμηνο. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό που εξετάζεται είναι η επιδότηση από τα 30-50 ευρώ που ήταν σήμερα να αυξηθεί στα 40-60 ευρώ. Παράλληλα, ο αριθμός των δικαιούχων να είναι μεγαλύτερος καθώς από οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ, καθαρά μετά από φόρους,  όπως και για την επιδότηση ρεύματος. Ακόμα δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να ακολουθηθεί το μοντέλο της επιδότησης της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, όπως και με το πετρέλαιο κίνησης.

• Συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο με αύξηση του ποσού της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Δηλαδή να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ και στα 15 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο περαιτέρω ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών με ένα έξτρα ποσό- επίδομα ύψους 200 ευρώ, όπως συνέβη το Πάσχα.

Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, να ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος από 18 έως 600 ευρώ σε νοικοκυριά για την κάλυψη του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην κύρια και φοιτητική κατοικία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σταδιακά ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του κάθε δικαιούχου.

naftemporiki.gr