Ακρίβεια: Πληθωρισμός και καύσιμα «γονατίζουν» τα νοικοκυριά – «Γκρίζα» σενάρια για τις επόμενες μέρες

Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι ο πληθωρισμός αποκτά μία νέα δυναμική στη χώρα μας που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια και για αυτό θα είναι πιο δύσκολο να καμφθεί.

Το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται και σε αδιέξοδο βρίσκονται οι οδηγοί από τις τιμές των καυσίμων με τις μετακινήσεις να ροκανίζουν τα οικογενειακά εισοδήματα. Η βενζίνη κινείται σταθερά στα 2 ευρώ και 40 λεπτά το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ παρά την επιδότηση στην αντλία που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η τάση της αποκλιμάκωσης που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα δεν «έφτασε» μέχρι την αντλία. Πλέον ένας οδηγός με ένα αυτοκίνητο μέσης κατανάλωσης βενζίνης χρειάζεται για τις βασικές μετακινήσεις του μήνα 180 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά το κόστος μετακίνησης για την ίδια χρονική περίοδο ήταν 123 ευρώ.

Πληθωρισμός που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρώπης

Mε «σπασμένα φρένα» κινείται ο πληθωρισμός στη χώρα μας, διαψεύδοντας όλους όσοι προέβλεπαν ότι θα ξεκινούσε να αποκλιμακώνεται από τον Ιούνιο. Αντιθέτως, ο πληθωρισμός φαίνεται να διαμορφώνεται σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα και να αποκτά πιο επίμονα χαρακτηριστικά, καθώς το αυξημένο ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται παντού, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός της Ελλάδας ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τον Ιανουάριο όμως και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και πλέον ακολουθεί μια τρελή πορεία, ενώ ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα και πλέον φτάνει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες (8,6 η Ευρωζώνη, 12 η Ελλάδα).

Βαριές οι επιπτώσεις για τους πολίτες και την οικονομία

Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι ο πληθωρισμός αποκτά μία νέα δυναμική στη χώρα μας που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια και για αυτό θα είναι πιο δύσκολο να καμφθεί.

Οι συνέπειες θα είναι πλέον πιο έντονες τόσο στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα, καθώς η διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της αυξάνεται σταθερά και σημαντικά.

newpost.gr