Μαζική προσέλευση στο γλέντι των Βορειοηπειρωτών

Το χορευτικό σχήμα “Ηπειρώτες Παιδιά” κέρδισε το χειροκρότημα, αποδίδοντας παραδοσιακούς χορούς, κατά την έναρξη της Ηπειρώτικης Βραδιάς, στην αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης». Φωτογραφία: Ε.Κ./Χριστόδουλος Αθανασάτος

Νέα Υόρκη.- Η ζωντανή παράδοση της Ηπείρου, μέσα από τους τοπικούς χορούς, τα διαχρονικά τραγούδια και ό,τι άλλο συνθέτει την πολιτιστική της ταυτότητα, έδωσε το δικό της χρώμα στη μουσική βραδιά που συνδιοργάνωσαν οι «Θυγατέρες της Ηπείρου» και ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος».

Ομογενείς κάθε ηλικίας έδωσαν μαζικά το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πέτρος Πατρίδης» του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, πολλοί εκ των οποίων είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις του Συλλόγου για πρώτη φορά μετά τα δυο «σκοτεινά» χρόνια της πανδημίας.

Διακρίνονται οι Μαρία Λίτσα, Τιμολέων Ζιώγκας, Κωνσταντίνα Κωλεζη, Ιωαννα Σιμιονέσκου, Αλίκη Ριζου, Δήμητρα Βαρσαμη, Βαλεντίνα Μώκα, Παναγιώτα Λουκάνη, Δημήτρης Γκέλιος. Φωτογραφία: Ε.Κ./Χριστόδουλος Αθανασάτος

Διακρίνονται οι Μαρία Λίτσα, Τιμολέων Ζιώγκας, Κωνσταντίνα Κωλεζη, Ιωαννα Σιμιονέσκου, Αλίκη Ριζου, Δήμητρα Βαρσαμη, Βαλεντίνα Μώκα, Παναγιώτα Λουκάνη, Δημήτρης Γκέλιος. Φωτογραφία: Ε.Κ./Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Ο κόσμος είχε πολλή ανάγκη να συναντηθούμε και να ανταμώσουμε ξανά. Αυτήν τη φορά είχαμε μεγάλη συμμετοχή. Θέλαμε να γλεντήσουμε αλλά και να τιμήσουμε την πατρίδα μας. Εχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, κυρίως από τις ‘Θυγατέρες της Ηπείρου’», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ») η πρόεδρος των Θυγατέρων, Ελλη Ρίζου, η οποία έστειλε ανάλογο μήνυμα στο κοινό κατά τον χαιρετισμό της.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Θυγατέρες της Ηπείρου», Ελλη Ρίζου. Φωτογραφία: Ε.Κ./Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Αξίζει να αγωνιστούμε όλοι. Μόνο έτσι μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά μας την παράδοση της Ηπείρου», τόνισε στη συνέχεια, απευθύνοντας ξεχωριστές ευχαριστίες προς την αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Αντωνέτα Βαρσάμη, για την οργανωτική συνεισφορά της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το σχήμα «Ηπειρώτες Παιδιά», το οποίο απέδωσε γνωστούς διαχρονικούς χορούς της Ηπείρου, με τη συμμετοχή Αποδήμων κάθε ηλικίας, οι οποίοι κέρδισαν το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός Δήμητρα Βαρσάμη τόνισε ότι το σχήμα παραμένει ανοικτό για όποιον θα ήθελε να συμμετέχει, τιμώντας την παράδοση της Ηπείρου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του «Πύρρου», Τάκης Τζαβέλιας, αφού έκανε ειδική αναφορά στον νέο πρόεδρο, Βασίλη Παπαδημητρίου, κάλεσε τα μέλη να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου και να παραμείνουν κοντά, ιδίως προς τους συντοπίτες τους στην Βόρειο Ηπειρο.

O αντιπρόεδρος του «Πύρρου», Τάκης Τζαβέλιας. Φωτογραφία: Ε.Κ./Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Ο Σύλλογος είναι εδώ και, μετά από πολύ καιρό, είναι αποφασισμένος να μας κρατήσει όλους ενωμένους, με στόχους. Να είμαστε όλοι μαζί δίπλα στον συνάνθρωπο και πιο πολύ στους ανθρώπους μας στην Βόρειο Ηπειρο», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Λίγο πριν την έναρξη του μουσικού προγράμματος, το πολυφωνικό σχήμα ερμήνευσε το τραγούδι «Αλησμονώ και χαίρομαι», το οποίο ανοίγει τα παραδοσιακά ηπειρώτικα γλέντια, αποτελώντας και μια ευκαιρία να μνημονευθούν εκείνοι που έχουν φύγει από την ζωή. Κατά την απόδοσή του, ζητήθηκε να επικρατήσει η ανάλογη ησυχία στον χώρο, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα κομμάτι με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση.

Κατόπιν, μετά το δείπνο, ξεκίνησε το κυρίως μέρος της εκδήλωσης, με τους Λευτέρη και Παντελή Γκιώκα, που ταξίδεψαν από τα Ιωάννινα, όπως επίσης και τους Γιώργο Μπεζάνη, Χρήστο Νάτση και Γιώργο Ράμφο, με το ηπειρώτικο γλέντι να κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Εβελυν Κανελέα και το στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, Κωνσταντίνος Χριστόγλου.

Πηγή:ekirikas.com