Η Ομογένεια της Βοστώνης Τίμησε την Εθνική μας Επέτειο

Αναμνηστική φωτογραφία από τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου στη Βοστώνη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Όλες οι γενεές της Ομογένειας της Βοστώνης πλημμύρισαν το απόγευμα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022 το αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου και γιόρτασαν με δόξα και τιμή την Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας και συμπεριελάμβανε χαιρετισμούς, ποιήματα, χορούς, ομιλίες, τραγούδια και δεξίωση. Η γιορτή ξεκίνησε με προσευχή την οποία ανέπεμψε ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Νένες, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Ταξιαρχών του Γουότερταουν Μασαχουσέτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο.

Η χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, υπό του διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου – καθηγητή της εκκλησιαστικής μουσικής, Ρωμανού Καράνου, έψαλε το απολυτίκιο της Αγίας Σκέπης, «Της Σκέπης σου Παρθένε ανυμνούμε τας χάριτας», τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αμερικής και το τραγούδι  «ΟΧΙ» με στίχους και μουσική Κ. Παπαδοπούλου.

Μήνυμα απηύθυνε ο δήμαρχος της πόλης του Λόουελ Sokhary Chau, η οποία όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» αδελφοποιήθηκε με την πόλη της Καλαμάτας. Ο κ.  Sokhary έπλεξε το εγκώμιο του Ελληνισμού και της Ελλάδας, την οποία είχε επισκεφθεί προ δεκαπενθημέρου για την ολοκλήρωση και υπογραφή της αδελφοποίησης με την Καλαμάτα.

Επίσης μηνύματα απηύθυναν η Χρυσούλα Κουρκουντή, εκτελεστική διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιος Καντώνης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλειος Καυκάς, στο μήνυμα του έπλεξε το εγκώμιο των γονέων, αλλά και των διδασκάλων των Ελληνικών Σχολείων για τις άοκνες προσπάθειες τους για την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, της Ορθόδοξης Πίστης και Παράδοσης. Είπε ανάμεσα στα άλλα πως «ο Ελληνισμός χρωστά πολλά σ’ εσάς. Αν δεν υπήρχατε εσείς δεν θα υπήρχε Ελληνική γλώσσα».

Ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας, τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και ζήτησε να υποστηριχθούν οι εκκλησιαστικές κοινότητες και οι σύλλογοι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο νεοδιορισθείς γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Συμεών Τέγος, ο οποίος στην ομιλία του του τόνισε πως «η ιστορία του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου είναι μια διαχρονικά Ελληνική ιστορία. Στα χιλιάδες χρόνια που μετρά το έθνος μας, αυτό που μας καθόρισε είναι αυτά τα μεγάλα ΟΧΙ που έχουν πει τόσες φορές οι πρόγονοι μας και έκαναν την Ελλάδα μια μεγάλη, σπουδαία χώρα γνωστή στα πέρατα της οικουμένης. Η ελευθερία ως το υπέρτατο αγαθό είναι κάτι που εδώ στην Αμερική το γνωρίζετε πολύ καλά». Σε άλλο σημείο ο κ. Τέγος υπογράμμισε πως «είναι στο DNA, στον πυρήνα των αμερικανικών αξιών, ένα πανανθρώπινο μάθημα αξιοπρέπειας που η Ελλάδα διδάσκει στην ανθρωπότητα αιώνες τώρα. Ο αγώνας των λίγων που στέκονται απέναντι στους πολλούς. Ο αγώνας του φαινομενικά αδύναμου ενάντια στην αδικία του υποτιθέμενου δυνατού που επιτίθεται γιατί μπορεί. Η στιγμή που ένα έθνος αποφασίσει ότι προτιμά να πεθάνει, από το να παραδοθεί. Ενάντια στη λογική της υποταγής. Ενωμένοι στην κοινή μας μοίρα να ζήσουμε ελεύθεροι».

Οι μαθητές και μαθήτριες από το Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον Μυρσίνη Ζουρουλίδου, Μαρία Καράνου, Κωνσταντίνος Μπαλλής, Ελισάβετ Ιωσηφίδης απέδωσαν το αφήγημα «Είμαι η 28η Οκτωβρίου 1940». Οι μαθητές από το Ελληνικό Σχολείο του Ευαγγελισμού του Γούμπερν, Δημήτριος Σπύρος και Χριστίνα Μαμάκου απάγγειλαν τα ποιήματα «Για την Λευτεριά» και στους «Ηρωες του 1940», αντίστοιχα.

Από το Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ η Εριέττα Τέγου και η Ελένη Μπακόλα απάγγειλαν  το ποίημα «Οι Ελληνίδες του 40», η Βασιλεία Σέβη το ποίημα «Στους τιμημένους νεκρούς» και η Χριστίνα Μαυροπούλου «Όχι πια πόλεμος».

Ο Λεωνίδας Τσομπάνιαν από το Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας των Ταξιαρχών του Γούτερταουν Μασαχουσέτης απάγγειλε το ποίημα «Το Σαράντα».

Τα Χορευτικά συγκροτήματα της Ποντιακής Εστίας από τη διεύθυνση της Παναγιώτας Αναστασιάδη, της Μητρόπολης Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του Δρ. Ιωάννη Πάππα,  των Υιών και Θυγατέρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Παπαδοπούλου, και του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Σάββα, απέδωσαν όμορφους Ελληνικούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το ψάλσιμο του κοντακίου της Θεοτόκου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια». Ακολούθησε δεξίωση για όλους στους χώρους του Μαλιωτείου Κέντρου, προσφορά του Δημητρίου Ματθαίου, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και προέδρου του Πανευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης.

 

Πηγή:ekirikas.com