30 χρόνια πολιτιστικής δράσης και γραπτού λόγου του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας

Ξεφυλλίζοντας με ιδιαίτερη συγκίνηση παλιά τεύχη του περιοδικού “Λόγος” αναπηδούν ολοζώντανα τα όνειρα, οι ελπίδες, τα συναισθήματα και οι στοχασμοί των συμπατριωτών μας που βρήκαν στην Αυστραλία όχι απλώς λιμένα καταφυγής, αλλά πεδίο γόνιμο για υλική και πνευματική δημιουργία.

Φώτο: Supplied

 

Την περασμένη Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, εορτάστηκαν τα τριάντα χρόνια του πιο πάνω Συνδέσμου και παρουσιάστηκε το 35ο τεύχος του λογοτεχνικού και πολιτιστικού του περιοδικού Ο Λόγος. Την παρουσίαση έκανε ο Δρ. Μαρία Ηροδότου, πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικών, La Trobe University.

Την εορτή αυτή τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη κύριος Εμμανουήλ Σ. Κακαβελάκης, ο οποίος χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και τα μέλη του Συνδέσμου λέγοντας περίπου τα εξής.

Οι πολυάριθμοι μετανάστες που αποτέλεσαν την λεγόμενη πρώτη γενιά της ελληνικής μετανάστευσης δεν έφεραν στην Αυστραλία μόνο την όρεξη τους για σκληρή εργασία και την ελπίδα της δημιουργίας μιας καλύτερης ζωής. Οι αποσκευές τους ήταν λιγοστές, ξεχείλιζαν όμως από τους πολύτιμους θησαυρούς μας: ρωμιοσύνη, ανθρωπισμό και φυσικά το μοναδικό ήθος της ελληνικής γλώσσας.

Ξεφυλλίζοντας με ιδιαίτερη συγκίνηση παλιά τεύχη του περιοδικού λόγος αναπηδούν ολοζώντανα τα όνειρα, οι ελπίδες, τα συναισθήματα και οι στοχασμοί των συμπατριωτών μας που βρήκαν στην Αυστραλία όχι απλώς λιμένα καταφυγής, αλλά πεδίο γόνιμο για υλική και πνευματική δημιουργία.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας για το φιλόξενο βήμα που τόσα χρόνια προσφέρει στους συμπατριώτες μας. Είναι σημαντικό να προσκαλέσουμε τους νέους της δεύτερης και τρίτης γενιάς γενεάς να εντρυφήσουν και εκείνη στα μυρίπνοα άνθη της ελληνικής γλωσσικής δημιουργίας. Ευχαριστώ θερμά για την ιδιαίτερη τιμή να προλογίσω το τεύχος του περιοδικού «Ο Λόγος» καθώς και την σημερινή εκδήλωση ευχόμενος να έχετε πάντοτε την σημαντική απήχηση που σας αξίζει.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κύριος Γεράσιμος Κλωνής, αναφέρθηκε στο τριαντάχρονο έργο του μελών και των συμβουλίων του Συνδέσμου, λέγοντας. Τριάντα χρόνια πέρασαν αγαπητοί φίλοι και προσκεκλημένοι από τότε που απλοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, αλλά με αγάπη και οράματα για την κληρονομιά που κουβαλούσαν και τη γλώσσα που μιλούσαν, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν αυτόν τον οργανισμό και να τον θέσουν στην υπηρεσία της ελληνικής γλώσσας, στη διατήρηση και διάδοσή της, της γλώσσας που και οι θεοί μιλούν, της γλώσσας του πολιτισμού, της μητέρας των γλωσσών του πλανήτη, της γλώσσας της ελληνικής, η οποία, ας μη γελιόμαστε δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια, με την εισβολή ξενόφερτων λέξεων, ειδικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πατρίδας μας. Θα μου επιτρέψετε έτσι να θυμηθούμε και να αναφέρω μερικά από τα ονόματα των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν και θεμελίωσαν τον οργανισμό μας. Το μεγάλο δάσκαλο Αλέκο Αγγελίδη, το Στάθη Ραυτόπουλο, την Ιωάννα Λιακάκου, τη Χρυσούλα Ζάκκα, το Νίκο Νινολάκη, το Σάββα Ζουμή, την Αικατερίνη Μπαλούκα, την Ελένη Γαβαλά, τη Διονυσία Μούσουρα, την Αμαλία Τραβασάρου, το Θύμιο Χαραλαμπόπουλο, τον Ιάκωβο Γαριβάλδη και τόσους άλλους. Κατά την τριαντάχρονη πορεία του πολλά και αξιόλογα ήταν τα επιτεύγματά του. Έδωσε την ευκαιρία σε αναρίθμητους συμπάροικους να αναδείξουν τις πνευματικές τους αρετές, στην ποίηση, και στη λογοτεχνία, ενθαρρύνοντάς τους ό,τι έγραφε η πένα τους να μη μένει στο συρτάρι, αλλά να γίνεται κτήμα όλων. Όμως, το μεγαλύτερο επίτευγμά του κατά το διάστημα αυτό των τριάντα χρόνων ήταν τα πάνω από 260 βιβλία συμπαροίκων, που με την παρότρυνση και βοήθεια του Συνδέσμου μας, παρουσιάστηκαν στο κοινό και έγιναν κτήμα όλων. Αν δεν υπήρχε ο οργανισμός μας ίσως πολλά από αυτά τα βιβλία να έμεναν στην αφάνεια. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους μας έστειλαν μηνύματα για την τριακοστή επέτειο του Συνδέσμου μας προεξέχοντος του Γενικού μας Προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη αλλά και για την παρουσία του στη σημερινή μας εκδήλωση, τον πρώην Γενικό Πρόξενο και νυν πρέσβη επί τιμή λογοτέχνη και ποιητή κ. Γιώργο Βέη και πολλούς άλλους συμπολίτες μας και μη, ανθρώπους του πνεύματος, που θα τους βρείτε στις σελίδες του ΛΟΓΟΥ που κρατάτε στα χέρια σας. Ευχαριστώ πολύ την Δρ. Μαρία Ηροδότου που με χαρά δέχθηκε να παρουσιάσει το φετινό 35ο πανηγυρικό τεύχος μας. Τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας είναι επίσης η ακούραστη και αειθαλής κυρία Ιωάννα Λιακάκου. Την έχουμε ως τιμώμενο πρόσωπο γιατί από την ημέρα της ίδρυσης του Συνδέσμου μας συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα Συμβούλια. Πραγματικό φαινόμενο η Ιωάννα. Ευχαριστώ επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την αειθαλή κ. Ιωάννα Λιακάκου, Γιάννη Σαχινίδη, Σούλα Κολοκυθά, το Νίκο Πιπέρη, τη Βούλα Τριανταφύλλου, την Άτζελα Κλωνή, και το Θύμιο Χαραλαμπόπουλο.

Η κυρία Μαρία Ηροδότου παρουσιάζοντας το περιοδικό του Συνδέσμου τόνισε ότι το θεωρεί τιμή της που ήταν η ίδια που της ζητήθηκε να παρουσιάσει το 1ο τεύχος του περιοδικού «Ο Λόγος» πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια και σήμερα παρουσιάζει το 35ο τεύχος του περιοδικού. Η κυρία Ηροδότου τόνισε επίσης ότι συμπαραστάθηκε στο σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια καθώς παρουσίασε δεκάδες βιβλία μελών του συνδέσμου και απέκτησε και ιδιαίτερες σχέσεις με τους συγγραφείς και ποιητές που είναι μέλη του συνδέσμου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κυρία Ιωάννα Λιακάκου και τον κύριο Νίκο Νομικό. Η ομιλήτρια έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των περιεχομένων του τελευταίου τεύχους του περιοδικού. Συνοψίζοντας τα όσα είπε, μίλησε για την λειτουργία της μνήμης και της παράδοσης η οποία είναι εμφανής στα γραφόμενα των περισσότερων ντόπιων ποιητών και συγγραφέων που γράφουν στην ελληνική γλώσσα μέσα από το περιοδικό «Ο Λόγος». Τόνισε επίσης την φανερή αφοσίωση αρκετών μελών του συνδέσμου να δημιουργούν λογοτεχνικό έργο με σκοπό να δημιουργήσουν ένα υπαρξιακό προβληματισμό γύρω από τα θέματα της μετανάστευσης, της ζωής τους στην Αυστραλία και επίσης γύρω από την αξία της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής κουλτούρας. Αναφέρθηκε επίσης στους ιδιαίτερους χαιρετισμούς από διάφορα μέλη και παράγοντες της παροικίας, δημοσιευμένους στο τεύχος αυτό και παρατήρησε ότι τα λογοτεχνικά περιοδικά της Μελβούρνης, συμβάλουν και στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και στην πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι για να υπάρξει και να διατηρηθεί ένας πολιτιστικός και λογοτεχνικός σύνδεσμος, όπως αυτός που παρουσιάζουμε σήμερα, μαζί με το περιοδικό του, για τριάντα χρόνια, σημαίνει ότι χρειάστηκε να συμβάλλουν με την εθελοντική τους εργασία και πνευματική ενέργεια αρκετοί άνθρωποι τους οποίους η κυρία Ηροδότου συνεχάρη. Τέλος ευχήθηκε όπως το έργο αυτό του συνδέσμου καθώς και το περιοδικό του, συνεχίσουν να αναπτύσσονται και είθε η νεότερη γενεά των Ελλήνων μεταναστών να συνεχίσει το έργο τους.