Καμπανάκι από ειδικούς: Έρχεται μεγάλο κύμα γρίπης και κορωνοϊού κοντά στα Χριστούγεννα

Ένα μεγάλο κύμα γρίπης αναμένεται κοντά στα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι  «Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν φέτος».

Επομένως, σημείωσε ο καθηγητής «είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης». Επιπλέον υπογράμμισε την πίεση από τις πραγματικά πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού από τις οποίες «στενάζουν» οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές.

«Φέτος υπάρχει πρώιμα μία πανσπερμία ιών από από την οποία πάσχουν κυρίως τα παιδιά, τα οποία την μεταφέρουν στο σπίτι από τα σχολεία, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια εν συνεχεία να αρρωσταίνουν μεγαλύτεροι άνθρωποι, κυρίως ευάλωτοι, λόγω παθήσεων είτε με τροποποιημένο ανοσοποιητικό λόγω φαρμάκων, είτε υπερήλικοι με αποτέλεσμα να πάσχουν σοβαρά από τέτοιες εμπύρετες,  γριπώδεις συνδρομές» ενημέρωσε  ο κ. Τζανάκης.

Ωστόσο όπως ανέφερε «σπανίως ανακαλύπτουμε στα νοσοκομεία που και που και κάποια γρίπη, ανάμεσα σε αυτές τις ιώσεις που οδηγούν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ακόμα και ενήλικες.»

Καμπανάκι και από Γκάγκα

«Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα χειμώνα χειρότερο για λοιμώξεις του αναπνευστικού, προφανώς επειδή για δύο χρόνια δεν είχαμε τη φυσιολογική επαφή και επομένως έκθεση στα μικρόβια και τους ιούς που έχουμε συνήθως. Η ανοσία μας “έπεσε”. Παράλληλα, επειδή όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό για κάποιο διάστημα είναι πιο ευάλωτοι, είναι εμφανές ότι ίσως να αρρωσταίνουν λίγο πιο βαριά με γρίπη ή στην περίπτωση των παιδιών με αναπνευστικό ιό, δήλωσε μεταξύ άλλων η  αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα.

Βλέπουμε λοιπόν, αρκετές λοιμώξεις κυρίως στα παιδιά από γρίπη. Ένα καλό όμως είναι ότι δεν κολλάνε και τόσο οι γονείς στο σπίτι ή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που είναι ένα μεγάλο συν», ανέφερε η κ. Γκάγκα για τον χειμώνα και τον συνδυασμό κορωνοϊού, γρίπης και εποχικών λοιμώξεων που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

 

Επίθεση λοιμώξεων

Υπογράμμισε όμως πως «Εκείνοι που στενάζουν είναι οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές με πραγματικά πολλές λοιμώξεις, κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος προσδίδει μια συνδρομή στα μικρά παιδιά, βαρύτερη πολλές φορές, με βρογχιολίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζεται το παιδί να εισαχθεί και να υποστηριχτεί αναπνευστικά με οξυγόνο ή και με άλλες συσκευές αναπνοής, ώστε να  μπορέσουμε να το φροντίσουμε και να επανέλθει, επισήμανε ο Τζανάκης.

Συμπερασματικά είπε πως «δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με καταρροή και δέκατα, αποφεύγουμε συγχρωτισμό του παιδιού, πηγαίνοντας με φειδώ σε παιδότοπους και πάρτι.»

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως «το απόλυτο μέτρο προστασίας από τους αναπνευστικούς ιούς είναι η μάσκα και η σωστή αντισηψία των χεριών. Επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε με πρόσταγμα. Αλλά οι πιο ευάλωτοι από εμάς και οι ηλικιωμένοι, καλό θα είναι να τη φοράμε όπου και όποτε αισθανθούμε ότι είμαστε ανασφαλείς, σε μέρη με συγχρωτισμό, σε χώρους όπου συναθροίζονται άνθρωποι, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.»

Κορωνοϊός και γρίπη

Για το εμβόλιο της γρίπης, σημείωσε πως «υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Δεν είναι αυτή την οποία επιτύχαμε άλλα χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε μια εμβολιαστική κόπωση που έχει υποστεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι δηλαδή ακούν εμβόλιο και δεν αισθάνονται καλά, δεν θέλουν να τα κάνουν εξαιτίας ακριβώς των επανειλημμένων εμβολιασμών του κορωνοϊού.»

Όπως τόνισε «αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος  να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους. Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Επομένως, είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης.»

Ο κορωνοϊός προκαλεί μία ήπια νόσο αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές το ανακαλύπτουμε και τυχαία κλπ. Όμως με τη γρίπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ βαρύτερα. Επομένως, αν μία σε μία περιοχή σε μία κοινωνική δραστηριότητα, όπως είναι τα σχολεία σε μια περιοχή υπάρξει μια τέτοια επιδημιολογική επιβάρυνση, θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να είναι υπόψιν μας και να τα χρησιμοποιούμε ώστε να μην αφήνουμε τα πράγματα να γίνουν ανεξέλεγκτα.

Ερωτηθείσα η κ. Γκάγκα εάν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού, η διακεκριμένη πνευμονολόγος απάντησε: «Αυτό που βλέπουμε, είναι σίγουρα περισσότερες λοιμώξεις από γρίπη και το βλέπουμε από το καλοκαίρι. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι για δύο χρόνια φορούσαμε μάσκες και ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Έτσι, δεν είχαμε έρθει σε επαφή με ιούς της γρίπης. Το δεύτερο είναι ότι όσοι περνάνε κορονοϊό – και τα κρούσματα είναι πολλά, δείξατε ήδη ότι είναι πάνω από 50.000 η εβδομάδα- δείχνει ότι είναι λίγο πιο ευάλωτοι για κάποιο διάστημα, όπως συμβαίνει πάντα με τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Δηλαδή αν κάποιος νοσήσει από Covid είναι πιο ευάλωτος στο να νοσήσει και από γρίπη ή αντίστροφα, αλλά πάντα μετά από μια λοίμωξη αναπνευστικού μέχρι να επουλωθεί τελείως».

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επομένως υπάρχει ανοσοποίηση», τόνισε η κ. Γκάγκα, εξηγώντας ότι πλέον, πολλά κρούσματα γίνονται αντιληπτά όταν πηγαίνουν για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο σε ένα νοσοκομείο και το Covid test βγαίνει θετικό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην παραπάνω περίπτωση, η εισαγωγή του ασθενή καταγράφεται ως λοίμωξη από κορονοϊό.

Στα φαρμακεία το εμβόλιο της γρίπης

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφτα το τέλος της συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης το οποίο πλέον θα χορηγείται στους πολίτες από τα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η επίσκεψη σε γιατρό. Η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των εμβολίων της γρίπης. Ενδεχομένως και από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η υποχρεωτική συνταγογράφηση δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της γρίπης σε αντίθεση με τις χρονιές που δεν ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τα νοσοκομεία, σε  κάθε σύμβαση που λήγει, η νέα που υπογράφεται να προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει καμία χρέωση για την περίοδο αναμονής του τηλεφωνήματος και να επιλέγονται τα φαρμακεία με την χαμηλότερη χρέωση.

Εμβόλιο της γρίπης : Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών)
  • Άστεγοι
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Επίσης, όσοι έχουν:

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down

 

Πηγή:newpost.gr