Αστυνομικό μυθιστόρημα και στο βάθος…Φρανκενστάιν

ΛΙΝΑ ΣΟΡΟΓΚΑ
Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ
εκδ. Πλέθρον, Αθήνα 2022, σελ. 238

«Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ», της Λίνας Σόρογκα είναι ένα βιβλίο που σε συναρπάζει από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι από τα βιβλία που τα απολαμβάνεις «μονορούφι». Οι 236 σελίδες του επιτρέπουν την ξεκούραση του αναγνώστη με το διάβασμα ενός όμορφου βιβλίου το Σαββατοκύριακο.

Το βιβλίο όμως αυτό, εκτός από την αναψυχή, τη χαλάρωση, την αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης, την τελική χαρά ότι άξιζε να δώσεις τον πολύτιμο χρόνο σου για να απολαύσεις το διάβασμά του, σε αφήνει στο τέλος με σημαντικά ερωτήματα. Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν, ερωτήματα καινούργια για πολλούς αναγνώστες, ερωτήματα σύγχρονα, ερωτήματα που αγγίζουν ή ακόμη και θίγουν πεποιθήσεις και πιστεύω που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στο μυαλό μας.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου η συγγραφέας βάζει ξεκάθαρα το ερώτημα: «Θα εμπιστευτούμε το μέλλον της ζωής στις τεχνικές γενετικής για επεμβάσεις κατά βούληση στο ανθρώπινο DNA, μέχρι να εξαλειφθούν οι ασθένειες, με απώτερη επιδίωξη την ευζωία και με επίκτητα χαρίσματα για εμάς και τα παιδιά μας; Πού τραβάμε τη διαχωριστική γραμμή;».

Πιανίστες,

Κορσικανοί γλύπτες

και Ελληνίδες

που αποζητούν «καλύτερα» παιδιά

με ξένα ωάρια και σπέρμα

από χαρισματικούς άνδρες

παρελαύνουν στις σελίδες του.

Ομως, ηρεμήστε. Το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό, δεν απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα της σύγχρονης βιοηθικής, δεν θα κουράσει το μυαλό σας. Αντίθετα, θα το ξεκουράσει. Η αστυνομική πλοκή του, οι πληροφορίες για πιανίστες στη Royal School of Music, για Κορσικανούς γλύπτες στα στενά της Βία Βένετο, για Ρουμάνες χορεύτριες από το μπαλέτο των Μπεζάρ στη λίμνη της Γενεύης, για Ελληνίδες που ήθελαν να αποκτήσουν «καλύτερα» παιδιά με ξένα ωάρια και σπέρμα από χαρισματικούς άνδρες, χαλαρώνουν τον αναγνώστη του. Και όμως, στο τέλος της ανάγνωσης τα ερωτήματα του βιβλίου παραμένουν:

«Επιτρέπεται το γονιδιακό μοντάζ (gene editing);».

«Το gene editing μπορεί να επεκταθεί και στα ωάρια ή σπερματοζωάρια;».

«Οι καινούργιες τεχνικές παρέμβασης στο γονιδίωμα CRISPR/Cas9 (που αναφέρονται και στο βιβλίο) μέχρι πού επιτρέπεται να παρεμβαίνουν εκτός από τη θεραπεία και πρόληψη γενετικών νόσων;».

Αστυνομικό μυθιστόρημα και στο βάθος…Φρανκενστάιν-1

«Μήπως το επόμενο στάδιο είναι και η τεχνητή παραγωγή ανθρώπων;».

«Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ», ένα κυρίως αστυνομικό μυθιστόρημα, καταφέρνει να κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση και περιέργεια, όχι μόνο όση ώρα το διαβάζει αλλά και αφού το τελειώσει. Τον οδηγεί σε έρευνα στο Διαδίκτυο για τα καινούργια ερωτήματα, τα οποία με ξεχωριστή λογοτεχνική μαεστρία τού έχει ήδη περάσει στο μυαλό του και μετά το πέρας της ανάγνωσής του η Λίνα Σόρογκα. Το μικρό σχετικά σε μέγεθος αυτό βιβλίο (τόσο σημαντικό στον πολυάσχολο σημερινό αναγνώστη) κερδίζει με την αξία του τη θέση του στη βιβλιοθήκη σας.

* Ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτρης Λινός είναι ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, lecturer στο Harvard Medical School και διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου «Υγεία».​​​​​​