Επί ποδός πολέμου τα νοσοκομεία να Περιθάλψουν τους Τραυματίες

Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Στο σημείο της σφοδρής σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη μετέβη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αυτή την ώρα ο Θάνος Πλεύρης συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, επισκέπτεται διαδοχικά τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάστασης της υγείας τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο απολογισμός του θανατηφόρου δυστυχήματος είναι 32 νεκροί, ενώ νοσηλεύονται 53 επιβάτες στα εξής νοσοκομεία: Στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Γεννηματά Θεσσαλονίκης, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα,

«Είναι τρομερό αυτό που συνέβη. Λυπάμαι πολύ για όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν, για τους γονείς των παιδιών. Δεν το χωρά ο νους μας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, από το ΑΧΕΠΑ που μεταφέρθηκαν τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπτη.

«Εδώ οι ασθενείς που έχουν έρθει είναι περισσότεροι από 30. Έχουν παραμείνει 14 από αυτούς για παρακολούθηση και 2 πιο σοβαρά. Θα δούμε όλους τους ανθρώπους που είναι τραυματισμένοι και ελπίζω όλα να πάνε καλά. Τα νοσοκομεία ήταν επί ποδός πολέμου, όλο το προσωπικό, έγινε η διαδικασία πολύ γρήγορα. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζομένους, για τους τραυματίες κάνουμε ό,τι χρειάζεται» πρόσθεσε.

Οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες και ο Ερυθρός Σταυρός κάνει έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα νοσοκομεία στη Λάρισα

Συγγενείς επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας έχουν συγκεντρωθεί περιμένοντας να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους

Σκηνές βγαλμένες από αρχαία τραγωδία εκτυλίσσονται τα ξημερώματα της Τετάρτης έξω από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, του Γενικού και του Πανεπιστημιακού.

Συγγενείς επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας έχουν συγκεντρωθεί περιμένοντας να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους. Οδυρμοί, κραυγές και δάκρυα σπάνε τη νυχτερινή σιωπή για εκείνους που διαπιστώνουν ότι ο δικός τους άνθρωπος δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Τα ασθενοφόρα δε σταματούν τις διακομιδές, αφού οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 85, οι 30 εκ των οποίων σοβαρά, άλλοι διασωληνωμένοι, άλλοι εγκαυματίες, άλλοι πολυτραυματίες με σοβαρά κατάγματα και τραύματα.

Πηγή: onlarissa.gr

Τι είπαν Διασωθέντες

«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω» τόνισε ένας επιβάτης.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στην Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι.

«Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά

«Γυναίκες έκλαιγαν και φώναζαν»

Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και την βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε.

Η κόρη της κα Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.

«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησαν να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.

Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.

«Είδα φλόγες και άκουγα παντού φωνές»

Άλλη επιβάτης που βρισκόταν στο τελευταίο βαγόνι του τρένου, τόνισε στο Action24 ότι «ήταν πάρα πολύ δυνατή η σύγκρουση. Ένα παιδί που ήταν όρθιο στον διάδρομο, σωριάστηκε κάτω. Ήμασταν από τους τυχερούς των πίσω βαγονιών που δεν υπήρξαν πολλοί τραυματίες».

Σύμφωνα με την ίδια, «η πρώτη εικόνα που έχω, είναι όταν είδα τις πέτρες και τις ράγες και μύρισα το καμένο. Μόλις βγήκα, άκουγα φωνές από παντού και είδα φλόγες».

Η κα Ελένη πρόσθεσε ότι «τα παιδιά καλούσαν σε βοήθεια».

«Διαλύθηκε η μία πλευρά του τρένου»

«Έγινε μετωπική, διαλύθηκε η μία πλευρά του τρένου» περιέγραψε άλλη επιβάτης στο OPEN, η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι και τα πόδια.

Η ίδια υποστήριξε ότι «μόνοι μας βγήκαμε, σπάσαμε τα τζάμια και ευτυχώς είχε σκαλώσει η μηχανή του τρένου και το κάναμε σκαλοπάτι για να βγούμε. Στο τρίτο βαγόνι ήταν και ένα παιδάκι με την μαμά του που σώθηκαν. Τους βοήθησαν οι φοιτητές. Υπήρχε κοπέλα που είχε πάθει σοκ και ήταν επί 45 λεπτά στην άσφαλτο. Δεν είχαν γιατρούς. Υπήρχαν τα ασθενοφόρα και δεν είχαν γιατρούς».

«Έχω ράμματα και είμαι με οξυγόνο»

Η κα Εύη είπε στο Action 24 ότι «ήταν μια πολύ ξαφνική σύγκρουση. Έσπασαν τα τζάμια, αναποδογυρίσαμε».

Σύμφωνα με την ίδια, καθόταν με έναν φίλο της που την βοήθησε να βγει πριν ξεσπάσει η φωτιά, είχαν ήδη αρχίσει οι πρώτες εστίες».

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν 194 διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, αρχικά οι 26 μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Προσπάθησα με κάποιους άλλους να βγάλουμε τους περισσότερους

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία επιβάτη που βρισκόταν στο 6ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλο τρένο στα Τέμπη. Η περιγραφή του αντικατοπτρίζει τις στιγμές πανικού που εκτυλίχθηκαν καθώς όσοι ήταν σε θέση να βοηθήσουν προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τραυματίες.

«Βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Ήταν σαν ένας σεισμός. Έτσι τον νιώσαμε. Ήταν τρεις συγκρούσεις, η μία πιο μικρή από την άλλη. Στο βαγόνι μου χτύπησε μόνο μια γυναίκα, που αμέσως βοήθησα. Είχε σχιστεί το φρύδι της. Δεν ήταν κάτι σοβαρό. Μετά προσπάθησα με κάποιους άλλους να βγάλουμε τους περισσότερους, γυναίκες και ηλικιωμένους γιατί ήταν πιο δύσκολη η μετακίνησή τους. Ήταν και ένα κοριτσάκι 6 μηνών που προσπάθησα να βρω αλλά δεν τα κατάφερα. Μίλησα με την μητέρα του και μου είπε ότι είναι στη Θεσσαλονίκη, δόξα τω Θεώ. Οι περισσότεροι στο βαγόνι μου ήταν καλά. Επιχείρησα μετά να πάω στα βαγόνια 5,4 και 3 και να βγάλω όσο περισσότερους μπορούσα» περιέγραψε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο της τραγωδίας.

Απο ρεπορταζ ηλεκτρονικών sites