Έφταιξε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ή ο Αλέξης Τσίπρας;

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτούμενος από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε και το τέλος στην 15ετή ενασχόλησή του με τα πολιτικά καθέκαστα της γενέτειρας, ή θεμελίωσε την αρχή μια νέας πορείας του προς την εξουσία;

Το ερώτημα αυτό μόνον ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μπορεί να το απαντήσει. Στο μεταξύ, και η Ομογένεια κάνει τον δικό της απολογισμό. Τι έπραξαν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον Απόδημο Ελληνισμό;

Το … μέγα τους επίτευγμα ήταν να …συνδράμουν το ΚΚΕ στην διαμόρφωση του Νόμου 4648/2019 για την διευκόλυνση ψήφου από το εξωτερικό, με χρονικές  προϋποθέσεις και φορολογικές υποχρεώσεις, έτσι ώστε στην πράξη να αποκλειστεί (!) η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού από τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από το εξωτερικό με επιστολική ψήφο ή και κάλπη.

Εξάλλου, ο  ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε προϊδεάσει από τον Μάιο του 2018 για τις προθέσεις του: <<… αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό (…) εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως“>>. Ποτέ δεν ήθελαν ΟΛΟΥΣ τους απόδημους…

Ακολούθησαν οι προτάσεις για ξεχωριστές εκλογικές Περιφέρειες, για ψήφο στο Επικρατείας  που να μην προσμετρείται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα κλπ.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αντισυνταγματική, είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη. Προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια», ήταν χαρακτηριστικά το σχόλιο -τότε- του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Που υποκύπτοντας κι αυτός στην επιταγή του Συντάγματος για 2/3 των ψήφων, δέχθηκε, τελικά, τις τροποποιήσεις.

Εδώ το δίλημμα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα» παραμένει ζητούμενο. Πράγματι δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια εάν ήταν το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε την συγκεκριμένη συμπεριφορά της αριστερής κυβέρνησης προς τον εκτός Ελλάδος ελληνισμό ή ήταν προσωπική στάση και θέση του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Πέραν τούτου, τόσο με την Διαρκή Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό όσο και με την ΓΓΑΕ επί κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ  η πενταετής κυβερνητική πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό είχε αρνητικό πρόσημο.

Δεν άκουσε τις θέσεις της ομογένειας για τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Δεν λογάριασε την αντίδρασή της όταν έστελνε πρωτοκλασάτα στελέχη της να επισκεφθούν υποστηρικτικά τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σε δεδομένες στιγμές που ο τελευταίος ήλθε σε αντίθεση με το ομογενειακό λαϊκό αίσθημα.

Παρόλο που από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ της επανασύστασης του ΣΑΕ καταθέτοντας, μάλιστα, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους τις «Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ελληνισμό της Διασποράς» (sic) που προέβλεπαν επανασύσταση του ΣΑΕ, εντούτοις ως κυβέρνηση σχεδόν πέντε χρόνια δεν κατέθεσε στη Βουλή σχετικό Σχέδιο Νόμου…

Αντίθετα, ο τότε Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο  Ελληνισμό Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης , Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταθέσει στην Επιτροπή  κατάλογο 17 σημείων – παρεμβάσεων εκ των οποίων, όμως, υλοποιήθηκε ΟΥΔΕΝ!

Και άλλες κυβερνήσεις δεν έχουν πράξει τα δέοντα για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν την μοναδική ευκαιρία ως “νέο κίνημα” να εγκαινιάσουν μιά νέα ελπιδοφόρο πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό .

Και το ερώτημα παραμένει.  Έφταιξε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ή ο Αλέξης Τσίπρας;