Τουρκικά παζάρια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Εντείνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ

 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επανέλαβε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

ΗΠΑ.- Το θρίλερ παρατείνεται στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την τετραμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες και όλα φαίνεται ότι θα κριθούν στην κόψη του ξυραφιού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τόνισε ότι τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, θα συγκαλέσει συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Όλαφ Κρίστερσον σε ύστατη μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Όπως διαμήνυσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η Σουηδία «έχει κάνει ό,τι απαιτείται για να ενταχθεί στη Συμμαχία» υπογραμμίζοντας ότι η εισδοχή της «θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για το ΝΑΤΟ». Συμπλήρωσε δε, πως «θα είμαστε πιο δυνατοί με τη Σουηδία εντός» για να προσθέσει ότι «η Τουρκία, η Σουηδία, η Φινλανδία και το ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας είναι προς το συμφέρον όλων των Συμμάχων».

«Έχει έρθει η ώρα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Έχω υπάρξει ξεκάθαρος ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του τριμερούς Μνημονίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, χαρακτήρισε την τετραμερή συνάντηση «πολύ καλή» προσθέτοντας ότι καταγράφηκε πρόοδος. Ωστόσο παρέπεμψε στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας από την οποία, όπως είπε, «ελπίζουμε σε μία θετική απόφαση».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να είναι σίγουρη ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αποτελεί ρίσκο για τη Συμμαχία σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Μας προβληματίζει ότι η Σουηδία, στο σύστημα ασφάλειας δεν παράγει έναν μηχανισμό που εμποδίζει την προβοκάτσια» είπε τονίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε εάν η Σουηδία θα είναι ασφαλής σύμμαχος για την Τουρκία».

Είχε προηγηθεί επίσης και η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε στον οποίο παραδέχτηκε ότι η Στοκχόλμη έχει κάνει κάποια βήματα «κάνοντας αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της» αλλά ότι οι φιλοκουρδικές οργανώσεις παραμένουν αγκάθι καθώς, όπως τόνισε, «συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις επαινώντας την τρομοκρατία, κάτι που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν.

Όπως κρίνουν αναλυτές το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα έχει φτάσει καθώς πριν από δύο 24ωρα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας γινόταν δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Σε αυτή τη συνάντηση ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επανέλαβε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» δηλώνοντας, μάλιστα, ότι ανυπομονεί για την ένταξη της χώρας με τον Σουηδό πρωθυπουργό να τον ευχαριστεί σημειώνοντας ότι «εκτιμούμε ιδιαιτέρως την ισχυρή σας υποστήριξη. Σημαίνει πολλά για εμάς».

Από την πλευρά της όμως η Άγκυρα επιμένει στα παζάρια ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις. Ζητούμενο παραμένει εάν και το δικό της μήνυμα έχει φτάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό δεν είναι άλλο από τα πολυπόθητα για την Τουρκία μαχητικά F-16 για τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητεί κάποια απάντηση. Εάν θα τη λάβει, λένε οι ειδικοί, αυτό μένει να φανεί την ερχόμενη Δευτέρα ή έστω ανήμερα της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, την ερχόμενη Τρίτη, 11 Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr