«Φρενάρει» ο τουρισμός: Οι κερδισμένοι και οι ηττημένοι – Τι λένε φορείς

«Φρενάρει» ο τουρισμός με τα μηνύματα των φορέων για την πορεία του να είναι μάλλον αμφίσημα. Πολλοί είναι εκείνοι που κρατούν μικρό καλάθι ως προς τις προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι το τελικό «ταμείο» θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Άλλοι πάλι αισιοδοξούν ότι το πρόσημο θα είναι θετικό παρά τις διαφοροποιήσεις από προορισμό σε προορισμό και το αρχικά υποτονικό κλίμα του Μαΐου και του Ιουνίου, οπότε δεν ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο enikos.gr τόνισε ότι «είναι μια κανονική χρονιά η φετινή παρά τις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στην Βόρεια Ελλάδα σε σύγκριση με τη Νότια Ελλάδα. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων σε πανελλήνια κλίμακα είναι στο 70-75%».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τώρα ξεκίνησαν να έρχονται στην Βόρεια Ελλάδα οι Βαλκάνιοι (από Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια, Βουλγαρία). Από τις κύριες αγορές μας είναι η Αγγλία, η Γαλλία, επανήλθε η αγορά της Πολωνίας, ενώ μικρή πτώση παρατηρείται από την ΓερμανίαΘεαματική είναι η άνοδος της Αθήνας, όπου καταφτάνουν επισκέπτες κυρίως από τον Καναδά και τις ΗΠΑ και στη συνέχεια γίνεται διάχυση στα νησιά».

Όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος, «το αυξημένο κόστος μεσοσταθμικά κατά 10% σίγουρα επηρεάζει και τους τουρίστες, οι οποίοι είτε μειώνουν τις ημέρες διαμονής τους ή ξοδεύουν λιγότερα. Αν προσθέσουμε ότι έχει… επιστρέψει και η Τουρκία, όπου οι τιμές παρουσιάζονται μειωμένες κατά 30%, σίγουρα αυτό προσθέτει αυξημένη πίεση στον ελληνικό τουρισμό».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η σύγκριση των μεγεθών του τουρισμού θα πρέπει να γίνεται με το 2019. Και αυτό γιατί το 2022 ήταν μια χρονιά, που μετά τον εγκλεισμό λόγω κορονοϊού, όλοι ήθελαν να κάνουν διακοπές χωρίς καν να βλέπουν τις τιμές. Γι’ αυτό και υπήρχαν αυξημένες κρατήσεις και πληρότητα. Πλέον έχουμε ύφεση στην Ευρώπη και ο ανταγωνισμός ως προς τις τιμές είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να είναι πιο έντονες».

Τοκούζης: Φοβάμαι ότι θα υπάρχει πτώση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

«Καμπανάκι» κρούει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης. Αναφερόμενος  στις πληρότητες των ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ως «all inclusive», υποστήριξε στο enikos.gr ότι «τον Μάιο κινήθηκαν 50%-60% κάτω, ενώ η μείωση των Ιούνιο άγγιξε το 40%. Πολύ φοβάμαι ότι η σεζόν θα κλείσει με μείωση στα καταλύματα».

Σύμφωνα με τον κ. Τοκούζη, «το πρόβλημα είναι ότι εδώ και έναν χρόνο ολόκληρη η Ευρώπη δέχεται πίεση από το αυξημένο κόστος ζωής και την ακρίβεια, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλίεται και στον τουρισμό και οι ταξιδιώτες να επιλέγουν πιο φθηνούς προορισμούς».

«Η Ελλάδα πλέον έχει γίνει μη ανταγωνιστική, καθώς όλο και περισσότεροι στρέφονται προς Αίγυπτο, Τουρκία και Βουλγαρία. Επίσης έχουν μειωθεί οι αφίξεις από Γερμανία και Βρετανία. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι απλησίαστα ειδικά όταν αυτά τα κλείνει κάποιος την τελευταία στιγμή».

Ο κ. Τοκούζης εκφράζει τον προβληματισμό του για την πορεία του τουρισμού τονίζοντας ότι «φοβάμαι ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα έχουν μεγάλη πτώση, καθώς τα στοιχεία των κρατήσεων είναι ανησυχητικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα είναι πολύ δύσκολη σεζόν για τους επιχειρηματίες και ειδικά τους μικρούς. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις σχετικά με τον τουρισμό, εκπονώντας ένα πλάνο μακροπρόθεσμο και βιώσιμο».

Οι κερδισμένοι και ηττημένοι του Ιουλίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι προορισμοί που έχουν διψήφια αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό και άρα περιμένουν περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι είναι η Θεσσαλονίκη με 15,5%, η Αθήνα με 14,6% και ο Άραξος με 14,8%.

Με διψήφιο ποσοστό μείωσης στις αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό φαίνεται να κινείται ο τουρισμός στην Σαντορίνη τον Ιούλιο, που φτάνει σύμφωνα με τα στοιχεία το 17,7%. Μειωμένες κατά 9,4% είναι οι θέσεις για την Μύκονο τον Ιούλιο, με την Ιταλία και την Αγγλία να έχουν προγραμματίσει ίδιες θέσεις με πέρυσι, όπως η Γαλλία είναι κάτω κατά 26,4% και η Γερμανία κατά 49,6%.

 

Στην Ρόδο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από τις ξένες χώρες για τον Ιούλιο είναι μειωμένες κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι, που προφανώς οφείλεται στη μεγάλη πτώση του 21% από τη Γερμανία. Στην Κω τον Ιούλιο οι θέσεις από εξωτερικό είναι μειωμένες κατά 2,4%.

Ηράκλειο και Χανιά διατηρούν οριακά τα περυσινά νούμερα στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, παρά τη μείωση κατά 10% από τη γερμανική αγορά και -14,1% από την ολλανδική το πρώτο και τη μικρή αλλά υπαρκτή πτώση από όλες τις κύριες αγορές του, που καταγράφει το αεροδρόμιο των Χανίων.

Πηγή: enikos.gr