Η Ιστορία διδάσκει. Μαθητές υπάρχουν;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι εξελίξεις στο Βίλνιους με την «στροφή» Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ υπέρ της εισδοχής της Σουηδίας στη δυτική Συμμαχία, δεν έγινε χωρίς ανταλλάγματα για την γείτονα χώρα. Με μία πρώτη ματιά, αυτά αφορούν και στην δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για την πώληση των πολυπόθητων για την Άγκυρα,  F-16 από τις ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι εάν η πώληση των F-16 στην Τουρκία μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά το γνωστό βέτο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο  Πρόεδρος της επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ σε δήλωσή του ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ:  «Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι κάτι που είναι άγραφος κανόνας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να το παρακάμψει, θα αντιταχθώ σε αυτό και θα υπάρξουν συνέπειες με τα πράγματα που μπορώ να κάνω. Μπορούν να το κάνουν παρακάμπτοντας το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία», σημείωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Επομένως έχει σημασία να δούμε «τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο» όπως δήλωσε από το Βίλνιους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με άλλα λόγια, όταν ο Τζο Μπάιντεν φέρει το θέμα στο Κογκρέσσο προς ψηφοφορία, εάν θα τηρηθούν οι “λεπτές ισορροπίες” στον αμυντικό εξοπλισμό των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι  θα δοθεί «μάχη» με τους υποστηρικτές της άποψης του Μενέντεζ και τους υποστηρικτές της θέσης του Προέδρου των ΗΠΑ.

Θα επαναληφθεί το σκηνικό του 1978;  Όταν αλλεπάλληλές ψηφοφορίες στο Κογκρέσσο χρειάστηκε ο Τζίμμυ Κάρτερ για να επιτύχει, με διαφορά μόλις τυριών ψήφων, την άρση του «Εμπάργκο»,  αποδεχόμενος, ωστόσο, δύο όρους της «άλλης πλευράς». Την ισορροπία 7/10 στους εξοπλισμούς Τουρκίας-Ελλάδας και την υποχρέωση κάθε δίμηνο κατάθεσης Έκθεσης του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κογκρέσσο για την Πρόοδο του Κυπριακού.

Έτσι και σήμερα, θεωρείται βέβαιο ότι η Ελληνοαμερικανική πλευρά και οι υποστηρικτές της θα δώσουν τη «μάχη» τους στο Κογκρέσσο προκειμένου είτε να μην πουληθούν τα F-16 στην Τουρκία ή, εάν αυτό δεν επιτευχθεί και προχωρήσει η πώληση, “… η Ελλάδα, να βρίσκεται σε καλή (σ.σ. ασφαλή) θέση», σύμφωνα με τη δήλωση Μενέντεζ.

Στο σημείο αυτό, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η στάση της Ελλάδος και, ειδικότερα οι κατευθύνσεις που θα σηματοδοτήσει η Αθήνα ενόψει της ψηφοφορίας στο Κογκρέσσο (εάν εκεί οδηγηθούν τα πράγματα).  Το 1978 η ανάγκη που είχε η τότε κυβέρνηση Κων. Καραμανλή να επιστρέψει η χώρα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, είχε συναντήσει το βέτο της Τουρκίας (πάλι!)

Η Άγκυρα ζητούσε άρση του «εμπάργκο» για να άρει με τη σειρά της το βέτο για την επανένταξη της Ελλάδος. Αυτό είχε αποδεχθεί,  σιωπηρά –τότε- στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα, εν αγνοία, όμως, της Ομογένειας, η οποία “υπερασπιζόμενη Θερμοπύλες” συνέχιζε να δίνει στο Κογκρέσσο τον δικό της αντίστροφο αγώνα!!!

Η Ιστορία διδάσκει. Μαθητές υπάρχουν;