Μην αφήνετε να αποφασίζουν άλλοι για εσάς,  χωρίς εσάς!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τις μέρες αυτές, με αφορμή τη Δημόσια Διαβούλευση για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό, γράφονται και αναπαράγονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από επώνυμους κονδυλοφόρους,  πληροφορίες που στην υπερβολή ή στην άγνοιά τους προκαλούν μειδίαμα καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η επαλήθευσή τους.

Όπως για παράδειγμα, ότι επιτεύχθηκε η συλλογή 600.000 υπογραφών σε συγκεκριμένο κείμενο περί την ψήφο αποδήμων ενώ, άλλη επίσης επώνυμη πηγή μιλά για 300.000 υπογραφές στο ίδιο κείμενο..

Εντούτοις,  εντελώς διαφορετική –θα λέγαμε απογοητευτική- για την γενικότερη κινητοποίηση των Αποδήμων ενόψει της Δημόσιας Διαβούλευσης για την ψήφο των Αποδήμων, είναι η εικόνα που δίνουν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην σχετική κυβερνητική σελίδα http://www.opengov.gr/ypes/?p=8813 και που -μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές- αναφέρουν:

Πλοήγηση στη Διαβούλευση 122 Σχόλια Άρθρο 1 Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού– Τροποποίηση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019, 12 Σχόλια Άρθρο 2 Έναρξη ισχύος.

Αυτά μέχρι το πρωί της Κυριακής. Απομένουν οι επόμενες ώρες της Κυριακής και οι ώρες μέχρι το πρωί 8.00 της Δευτέρας 17/7 οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

Προσδοκία και ελπίδα τις επόμενες ώρες να σπεύσουν περισσότεροι ομογενείς να καταγράψουν τις απόψεις τους. Μην αφήνετε να αποφασίζουν άλλοι για εσάς,  χωρίς εσάς!

Γράψτε ό,τι πιστεύετε ότι είναι σωστό και πρέπον να ισχύσει για το συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου. Δικαίωμα για την άσκηση του οποίου στην παγκόσμια Ιστορία έχουν καταγραφεί επαναστάσεις, κινήματα, πόλεμοι, απεργίες, διαδηλώσεις, νεκροί…

Κάθε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη. Ακόμη και όταν παρουσιάζεται ως νέα και ας αποτελεί πάγιο αίτημα της ομογένειας από την εποχή του Μαρτίου 1947! Είναι ευπρόσδεκτη ακόμη και αν έχουν γραφεί εκατοντάδες κείμενα με το ίδιο θέμα. Ακόμη και εάν έχει ασχοληθεί η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής με το παν-ομογενειακό αυτό αίτημα.  Ακόμη και εάν έχει αναφερθεί σε συνέδρια ορισμένων κομμάτων. Μιλάμε για το πάγιο ομογενειακό  αίτημα Ίδρυσης Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

Αίτημα το οποίο έφθασε μέχρι το πρώτο σκαλοπάτι της κυβερνητικής κλίμακας και έκτοτε παρέμεινε εκεί!  Αναφερόμαστε στην άτυπη ονομασία  από την τότε Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ενός εκ των υφυπουργών Εξωτερικών,  του Ασημάκη Φωτήλα, ως Υφυπουργού αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό (Οκτώβρης 1981).

Δεν επρόκειτο, βεβαίως,  για Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, στη θέση ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, που ζητούσε η ομογένεια και που για 70 ολόκληρα χρόνια αφήνει αδιάφορες ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις.. Και ΟΛΟΥΣ τους πρωθυπουργούς..

Ήταν, όμως, «ένα πρώτο βήμα». Αλλά,  μέχρις εκεί. Τότε επώνυμοι ομογενείς, όπως ο Μπάμπης Μαρκέτος (εκδότης του Εθνικού Κήρυκος 1947-1977) σχολιάζοντας την δημιουργία Υφυπουργείου, αντί  Υπουργείου, έγραφε στο περιοδικό «Νέα Εστία» (Χριστούγεννα 1955): «Η ίδρυση Υφυπουργείου ενταγμένου στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν προορίζεται να υπηρετήσει τον υποτιθέμενο σκοπό του, δεν πρόκειται να καλύψει το κενό, δεν θα κατορθώσει να  αξιοποιήσει στην πρέπουσα έκταση αυτό το ανεκτίμητο το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται ελληνισμός της Διασποράς». (sic)

Τόσο απλά, τόσο ορθά. Απεδείχθη αυτό όλα τα 65 χρόνια που μεσολάβησαν από τις επισημάνσεις αυτές του αξέχαστου ομογενή εκδότη.

Έκτοτε το αίτημα προς τις κυβερνήσεις για Ίδρυση του πολυπόθητου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί σταθερό μοτίβο επαναλαμβανόμενο σε κάθε περίσταση και κάθε ευκαιρία -και από τον υπογράφοντα αλλά και από πολλές άλλες επίσημες και ανεπίσημες πλευρές-…

Όχι, όσο και ζητήσει κανείς από την όποια κυβέρνηση «να ιδρύσει υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού» όσο και «εάν είναι αδιανόητο» να μην υπάρχει τέτοιο Υπουργείο, ουδείς κυβερνητικός στην γενέτειρα συγκινείται.

Προφανώς θα έχουν κάποιους λόγους ή κάποιες δυσκολίες. Δεν τα εξηγούν, όμως,  αυτά και στην Ομογένεια;