Επευφημώντας τον «Κρυμμένο Ελληνισμό του Foostcray» στο στενό της οδού Yewers

Την περασμένη Παρασκευή, η ομάδα GYG, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να γνωρίσει τα πρόσωπα πίσω από την τοιχογραφία 250 τετραγωνικών μέτρων, στο στενό της οδού Yewers Street του Footscray, όπου το εντυπωσιακό έργο τέχνης αναμένεται να πάρει την οριστική του μορφή τον Αύγουστο

Την περασμένη Παρασκευή, 21 Ιουλίου, το όλο κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδες και η ατμόσφαιρα ήταν σαν «ηλεκτρισμένη» στην οδό Yewers Street του Footscray.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greek Youth Generator (GYG) διοργάνωσε μία εκδήλωση, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα πρόσωπα πίσω από το έργο τέχνης του «Κρυμμένου Ελληνισμού του Footscray», και να παρακολουθήσουν τη δημιουργία μιας εντυπωσιακής τοιχογραφίας 250 τ.μ., η οποία αναμένεται να φωτίσει σύντομα τα δυτικά προάστια, αποτίοντας φόρο τιμής στην πλούσια ελληνική κληρονομιά της περιοχής.

Αντίτυπο της εφημερίδας “Νέος Κόσμος” με το αφιέρωμα της τοιχογραφίας “Κρυμμένος Ελληνισμός του Footscray”

Στο πλαίσιο των χειμερινών βραδιών ψυχαγωγίας Twilight StrEAts, που διοργανώνονται με την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Maribyrnong, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο στενό της Yewers Street, όπου η τοιχογραφία αναμένεται να πάρει την οριστική της μορφή τον Αύγουστο.

Υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν κάτω από τη στέγη αλλά και εξωτερικά του -βιομηχανικής αισθητικής- χώρου που συστεγάζει κέντρα εστίασης και αίθουσες εκδηλώσεων, με την ονομασία «The Line», ανταλλάσσοντας ιδέες, αναπτύσσοντας σχέσεις και συνδέσεις και μοιραζόμενοι ευχάριστες στιγμές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν κάτω από τη στέγη αλλά και εξωτερικά του -βιομηχανικής αισθητικής- χώρου που συστεγάζει κέντρα εστίασης και αίθουσες εκδηλώσεων, με την ονομασία “The Line,” ανταλλάσσοντας ιδέες, αναπτύσσοντας σχέσειςσυνδέσεις και μοιραζόμενοι ευχάριστες στιγμές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Η εορταστική ατμόσφαιρα ήταν «ενισχυμένη» από πάγκους που πρόσφεραν μία ποικιλία ποτών καθώς και από μία σειρά φορητών καταστημάτων με φαγητό (food trucks), με τα αρώματα που αναδύονταν από σουβλάκια, μπέργκερ, γλυκές κρέπες και βάφλες να δελεάζουν τους ουρανίσκους των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ήταν επίσης τοποθετημένος ένας πάγκος, στον οποίο παρουσιάζονταν τα έργα των συνεργασιών της ομάδας GYG, συμπεριλαμβανομένων αρωματικών κεριών, με ειδικά εμπνευσμένα αρώματα που σχετίζονται με τις ιστορίες των προσώπων-συμβόλων που απεικονίζονταν στην τοιχογραφία.

Παρευρισκόμενοι σχηματίζουν ουρά μπροστά από φορητό κατάστημα φαγητού (food truck)

Οι παρευρισκόμενοι, είχαν επίσης την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε ένα πολυ αισθητηριακό ταξίδι αφήγησης, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβαλλόταν σε μία οθόνη, αναδεικνύοντας τις ιστορίες των «ηρώων» που εκπροσωπούνται στο έργο τέχνης.

Κατά την ομιλία του, ο Dean Kotsianis -εκ των βασικών συντονιστών των δράσεων που αφορούν την προώθηση του έργου- τόνισε τη σημασία της διατήρησης των ιστοριών των εμβληματικών ελληνοαυστραλιανών προσωπικοτήτων, οι οποίες διαμόρφωσαν θεμελιωδώς την ελληνική κληρονομιά του Footscray.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ήταν επίσης τοποθετημένος ένας πάγκος, στον οποίο παρουσιάζονταν τα έργα των συνεργατών της ομάδας GYG, συμπεριλαμβανομένων αρωματικών κεριών με ειδικά εμπνευσμένα αρώματα που σχετίζονται με τις ιστορίες των προσώπων-συμβόλων που απεικονίζονταν στην τοιχογραφία

«Επί δύο χρόνια, αυτό που κάναμε ήταν να συναντηθούμε με πολλούς Έλληνες μετανάστες πρώτης γενιάς και με τις οικογένειές τους, να ακούσουμε τις ιστορίες τους, οι οποίες καθόρισαν τα ελληνικά δρώμενα του Footscray από τη δεκαετία του ’60, μέχρι σήμερα, ενισχύοντας έτσι τα κοινωνικά αρχεία των ιστοριών αυτών».

Ο Dean Kotsianis εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το «ελληνικό κεφάλαιο» της περιοχής «ξεθωριάζει», προτρέποντας όσους παρευρέθηκαν στη εκδήλωση να παρακολουθήσουν τη δημιουργική διαδικασία της τοιχογραφίας «κατά τη διάρκεια του Αυγούστου».

Στην ομιλία του, ο Dean Kotsianis -εκ των βασικών συντονιστών των δράσεων που αφορούν την προώθηση του έργου- τόνισε τη σημασία της διατήρησης των ιστοριών των εμβληματικών ελληνοαυστραλιανών προσωπικοτήτων, οι οποίες διαμόρφωσαν θεμελιωδώς την ελληνική κληρονομιά του Footscray

Επιπλέον, επεσήμανε την «ευρύτερη πολυπολιτισμική και διαπολιτισμική συνάφεια» του έργου, ενθαρρύνοντας τους παρευρισκόμενους να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες που σχετίζονται με την τοπική «ελληνική παρουσία».

Με γνώμονα το πνεύμα της « χαρακτηριστικής ελληνικής φιλοξενίας», δήλωσε:

«Ακολουθούμε μία πολιτική ανοιχτών θυρών και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να απολαύσουν τους καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας».

Από αριστερά ο Paul Orfanos, μέλος του Community Εngagement της Τράπεζας Bendigo Bank, με τον Dean Kotsianis

Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», ο Dean Kotsianis ανέφερε ότι πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη τοιχογραφία, λειτουργούν ως ένα «ερέθισμα» καθώς ανακαλούν μνήμες και πυροδοτούν συζητήσεις μεταξύ ατόμων που συνδέονται με την πλούσια πολυεθνική και πολυπολιτισμική ιστορία του προαστίου.

«Οι θεατές μας προβάλλουν διαφορετικούς εσωτερικούς κόσμους και εμπειρίες στο έργο της τοιχογραφίας. Με τη σειρά τους, δημιουργούν τις δικές τους σημασιολογικές συνδέσεις και συναισθήματα μέσα από αυτό», πρόσθεσε.

Η εικαστική απεικόνιση της τοιχογραφίας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Dean Kotsianis απηύθυνε τις θερμές του ευχαριστίες στους «ηλικιωμένους για τη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία τους», χάρη στις ιστορίες των οποίων κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση του έργου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε έναν εορτασμό του πολυπολιτισμικού πνεύματος του Footscray, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανυπομονησίας και προσμονής για την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας και τις ιστορίες που θα αποκαλύψει, τόσο για το παρόν όσο και για τις επόμενες γενιές.

Η Olympia Koziaris και ο Stefan Tsagaris με τα χέρια τους τοποθοτημένα στον τοίχο ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως “καμβάς” της τοιχογραφίας τον Αύγουστο
Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι αφήγησης, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβαλλόταν σε μία οθόνη, αναδεικνύοντας τις ιστορίες των «ηρώων» που εκπροσωπούνται στο έργο τέχνης
Ελληνικό φορητό κατάστημα φαγητού (food truck) παρκαρισμένο στο στενό της οδού Yewers
Γύρος στη σούβλα

 

Πωλητές του ελληνικού φορητού καταστήματος φαγητού (food truck)
Στο πλαίσιο των χειμερινών βραδιών ψυχαγωγίας Twilight StrEAts, που διοργανώνονται με την υποστήριξη του Δημοτικού Δυμβουλίου Maribyrnong, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο στενό της Yewers Street, όπου η τοιχογραφία αναμένεται να πάρει την οριστική της μορφή τον Αύγουστο

 

Η Litsa Athanasiadis από την Ποντιακή Εστία κρατώντας το σχέδιο της τοιχογραφίας