Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων Ελλάδας και Αυστραλίας στο επίκεντρο των συζητήσεων της ΕΚΜ με Έλληνες υπουργούς

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, με την υφυπουργό Παιδείας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Φώτο: Supplied

Σειρά συναντήσεων με υπουργούς είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοτητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Μία από αυτές τις συναντήσεις αφορούσε συζητήσεις με την υφυπουργό Παιδείας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κώτσηρα.

Στα θέματα που συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνονται και η διευκόλυνση της κοινής αναγνώρισης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αυστραλία των πτυχίων που αποκτήθηκαν σε κάθε χώρα και την ανταλλαγή φοιτητών, σύμφωνα με την οποία μια εγγραφή εξαμήνου σε ελληνικό Πανεπιστήμιο να συνυπολογίζεται για την απόκτηση πτυχίου στην Αυστραλία και αντίστροφα.

Ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι «η διευκόλυνση του να επισκέπτονται περισσότεροι Ελληνοαυστραλοί φοιτητές στην Ελλάδα, θα τους οδηγήσει να εξελιχθούν σε μελλοντικοί πρεσβευτές της».

Τόνισε, επίσης, ότι «η εκπαίδευση στην Αυστραλία είναι επιτυχημένη, ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Βικτώριας, η οποία προσελκύει αλλοδαπούς φοιτητές που φοιτούν κυρίως σε κρατικά πανεπιστήμια. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση περισσότερων πολυετών προπτυχιακών φοιτητών, και όχι μόνο εκείνων που κάνουν μεταπτυχιακά μαθήματα. Επιπλέον, είναι απίθανο ένας Αυστραλός φοιτητής να εξετάσει το ενδεχόμενο να σπουδάσει ένα εξάμηνο στην Ελλάδα, εκτός και αν υπάρξει κάποιου είδους αμοιβαία αναγνώριση των σπουδών του. Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε αυτόν τον χώρο καθώς ενώ πολλοί Αυστραλοί φοιτητές σπουδάζουν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόνο λίγοι επιλέγουν την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις και διμερείς ρυθμίσεις για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία.»

Τα θέματα αυτά διερευνήθηκαν περαιτέρω σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Κώτσηρα, στην οποία συμμετείχαν ο συντονιστής της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Κοινότητας Δρ Νίκος Ντάλλας, και ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης. Ο κ. Κώτσηρας δήλωσε πρόθυμος να προωθήσει τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση όπου επρόκειτο να έχει με τον υπουργό Παιδείας της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην επικοινωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Κώτσηρα, ο Δρ Ντάλλας τόνισε ότι με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών θα επωφεληθούν οι Αυστραλοί φοιτητές.

Ο κ. Παπαστεργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο Μνημόνιο που υπέγραψαν οι Ιατρικές Σχολές των

Πανεπιστημίων Μελβούρνης, Αθήνας και Πάτρας, το οποίο είχε ήδη ως αποτέλεσμα φοιτητές Ιατρικής από την Αυστραλία να φοιτήσουν στην Ιατρική Σχολή Πάτρας. Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα που προώθησαν η ΕΚΜ, ο καθηγητής κ. Μ. Πιρπιρής, με την Αυστραλιανή Ελληνική Ιατρική Εταιρεία, και ο Δρ Πατούλης.

Ο Δρ Ντάλλας σημείωσε, επίσης, ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετείχαν Έλληνες ειδικοί στην εκπαίδευση και θα πραγματοποιούσαν εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης για καθηγητές Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία. Η ΕΚΜ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών θα μπορούσε εύκολα να συντονίσει μια τέτοια πρωτοβουλία, διαθέτοντας τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και ενθαρρύνοντας όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης να συμμετάσχουν.

Συμφωνήθηκε, τέλος, να ρυθμιστεί μια άλλη συνάντηση σε ένα μήνα περίπου για να αναπτυχθεί περεταίρω αυτό το πλαίσιο συνεργασίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε συνέχεια των συναντήσεων αυτών ο κ. Παπαστεργιάδης εγκαινίασε σχετικές συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης.