Προσβάσιμη η ψηφιοποιημένη λίστα υιοθετημενων ομογενών

Περίπου 1500 φακέλους περιλαμβάνει η ψηφιοποιημένη λίστα των Ελληνόπουλων τα οποία υιοθετήθηκαν απο Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανους γονείς στις ΗΠΑ, κυρίως τις δεκαετίες του 1950 και του 1960,  τόνισε η Δέσποινα Οικονόμου, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή Η Παγκόσμια Φωνή μας με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Η κ. Οικονόμου, η οποία είναι κοινωνική λειτουργός, τόνισε οτι η ψηφιοποιημενη λίστα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και περιλαμβάνει υιοθεσίες παιδιών απο το 1952 μέχρι το 1980. Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στους ενδιαφερομένους με βάση τον νόμο περι προσωπικών δεδομένων (info@iss-greece.gr). Υπάρχουν κάπου 5-6 υποθέσεις υιοθετημένων παιδιών που ψάχνουν τους βιολογικούς γονείς τους τον χρόνο, τόνισε. Μερικές φορές θέλουν να μάθουν για τους βιολογικούς γονείς τους για ιατρικούς λόγους, π.χ. νόσος αλτσχάιμερ.

Η ίδια ανέφερε οτι την δεκαετία του 1950 υπήρχαν 340 με 375 χιλιάδες παιδιά ορφανά και απο τους δυο γονείς. Η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε το 1924 και είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου της Διεθνους Κοινωνικής Υπηρεσίας με έδρα την Ελβετία, είχε συμβολή σε υιοθεσίες της εποχής.

‘Οπως αναφέρει η κ. Οικονόμου, η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία των ΗΠΑ έκανε συνεντεύξεις και πήγαινε στα σπίτια ζευγαριών που ήθελαν να υιοθετήσουν παιδιά με συγκεκριμένο προφίλ για να διαπιστώσει αν ήταν κατάλληλα. Κατόπιν έκανε εκθέσεις και τις έστελνε στη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία Ελλάδος η οποία με την σειρά της απευθυνόταν σε ιδρύματα και βρεφοκομεία, αναζητώντας παιδιά με το συγκεκριμένο προφίλ. Τα υιοθετημένα παιδιά υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ όταν έφταναν.