Standard & Poor’s: Aναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «BBB-»

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «BBB-», με σταθερές προοπτικές (από «BB+»), προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, «χαρίζοντας» στην οικονομία της χώρας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Με την απόφαση του S&P, η Ελλάδα βρίσκεται και ουσιαστικά σε καθεστώς investment grade, καθώς πρόκειται για τον πρώτο από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους» που τοποθετεί τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από τον «μικρό» και λιγότερο σημαντικό καναδικό οίκο DBRS, ενώ τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αποφάσισε να προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση στη βαθμίδα «Ba1», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Moody’s διατηρούσε μέχρι στιγμής την πιο χαμηλή αξιολόγηση στην Ελλάδα σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους, καθώς κατέτασσε τη χώρα μας τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από το σχετικό ορόσημο.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».

Σταθερές προοπτικές

«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές», επισημαίνει ο S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αφορούν τους «ισορροπημένους κινδύνους» στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ελλάδας

Στο δυσμένες σενάριο ο S&P επισημαίνει πως θα μπορούσε να σταματήσει τις αναβαθμίσεις εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Την ίδια ώρα, θα μπορούσε να συνεχίσει τις αναβαθμίσεις εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ πέσει περαιτέρω σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με αυτά των ομόλογων κρατών. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα προκύψει από έναν συνδυασμό διατηρούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για παρατεταμένη περίοδο και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα και την πλήρη ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαίων NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα».

Κ. Χατζηδάκης: Παραπάνω από θετική η έκθεση της S&P

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Ας τη διαβάσουν όσοι κατ’ εξακολούθηση προσπαθούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

«Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων. Όπως υπογράμμισα πρόσφατα και στο ECOFIN, η Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική που αποτελεί τη μοναδική σταθερή βάση για την διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την διατηρήσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο επόμενος σταθμός της ελληνικής οικονομίας

Πλέον, η ελληνική οικονομία δίνει «ραντεβού» με τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου στο τελικό «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να αποδειχθεί ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.

ot.gr