Τιμή στους Φιλέλληνες και ανάδειξη των διαχρονικών πολιτιστικών δεσμών που μας ενώνουν

Στην κατάμεστη αίθουσα του Παναρκαδικού Συλλόγου στη Μελβούρνη, για την παρουσίαση του 69ου τεύχους του περιοδικού «Αντίποδες» από το Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο. Φώτος: Supplied

Ομογενείς και φιλέλληνες τίμησαν την ξεχωριστή εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού «Αντίποδες», που διοργάνωσε ο Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος

Μελβούρνη.– Η παρουσίαση του 69ου τεύχους του περιοδικού «Αντίποδες» από τον Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο (GACL) στην αίθουσα του Παναρκαδικού Συλλόγου, το απόγευμα της Κυριακής, σημείωσε σημαντική επιτυχία με περισσότερους από εκατό παρευρισκόμενους.

Το δίγλωσσο πολιτιστικό περιοδικό που κλείνει φέτος μισό αιώνα κυκλοφορίας, αφιέρωσε την τελευταία έκδοσή του στους φιλέλληνες, σε μη Έλληνες δηλαδή, για τη δια βίου αφοσίωσή τους στην Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό.

Η Καίτη Αλεξοπούλου, πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου, καλοσωρίζει το κοινό και τους επίτιμους προσκεκλημένους.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου, Καίτη Αλεξοπούλου, καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους επισήμους κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία του περιοδικού που φέτος τιμά και ευχαριστεί αξιόλογους Αυστραλούς που αγάπησαν και στήριξαν μέσα από το έργο την Ελλάδα.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος είπε ότι πολλοί από τους μετανάστες που έφυγαν από την εξαθλιωμένη από τον πόλεμο Ελλάδα δημιούργησαν τη δική τους ελληνοαυστραλιανή κουλτούρα και το περιοδικό, καθώς και οι δραστηριότητες του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιστικής εξέλιξης.

Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο David Hill, πρώην πρόεδρος της Αυστραλιανής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας (ABC) και πολυγραφότατος συγγραφέας, που έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για την αταλάντευτη θέση του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα ως ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

O David Hill, πρώην πρόεδρος της Αυστραλιανής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας (ABC) και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιλάει για τη διαρκή σχέση του με την Ελλάδα.

Κατά την ομιλία του, ο Hill μίλησε για την Joice Nankivell Loch, από το Central Gippsland, το έργο της οποίας παρουσιάζεται στο περιοδικό, τονίζοντας ότι «συνέβαλε καθοριστικά στην παροχή βοήθειας σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ανατολία (Τουρκία) μετά την πυρπόληση της Σμύρνης το 1922», ενώ αργότερα «στήριξε Εβραίους πρόσφυγες που διέφευγαν από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν. Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, και υποψιάζομαι ότι πολλοί από εσάς προέρχεστε από οικογένειες που κάποτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ανατολία (Τουρκία) λόγω της Καταστροφής του 1922.

Η Joice Nankivell Loch ήταν εκείνη που συνέβαλε στη μετατροπή ενός μεσαιωνικού πύργου στην Ουρανούπολη, σε εργαστηρίου ύφανσης χαλιών. Το εργαστήριο επέτρεψε στις γυναίκες πρόσφυγες από την Ανατολία να αποκτήσουν εισόδημα, και πολλά από αυτά τα χαλιά πουλήθηκαν στη Μελβούρνη».

Ο Hill μίλησε επίσης για τον ρόλο του στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και τη φιλία του με τον αείμνηστο πρωθυπουργό των Εργατικών, Gough Whitlam, ο οποίος ήταν και ο ίδιος φιλέλληνας, που όπως είπε, είχε «μελετήσει τους κλασικούς» και μπορούσε «να διαβάζει και να γράφει στα αρχαία ελληνικά». Ο πρώην πρωθυπουργός Whitlam έγινε και υποστηρικτής της Ένωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ σύμφωνα με τον Hill, το 2004, σε ηλικία σχεδόν 90 ετών, ζήτησε να πάει στην Ελλάδα, καθώς είχε προσκληθεί στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία στο Ινστιτούτο Τέχνης και Δικαίου σχετικά με την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Το αξιοσημείωτο με τον Gough ήταν ότι, παρόλο που είχε τους πόρους και μπορούσε να ζητήσει άλλους να κάνουν όλη την έρευνα και τις σημειώσεις για την ομιλία του για το μείζον αυτό ζήτημα των Ελλήνων, επέμενε να κάνει την έρευνα και να γράψει την ομιλία του μόνος του και αξίζει να το διαβάσετε».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Hill, εξέφρασε την αισιοδοξία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, George Osborne, πρώην συντηρητικό υπουργό Οικονομικών, «ο οποίος είπε δημοσίως ότι είναι ανοιχτός στο να γίνει μια συμφωνία σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών».

Πρόσθεσε επίσης, ότι το βρετανικό κοινό και ακόμη και οι πιο συντηρητικές εφημερίδες όπως οι «The Times» υποστηρίζουν πλέον την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού Αντίποδες κυκλοφόρησε το 1974. Το εξώφυλλό του διακοσμεί έργο του Αυστραλού ζωγράφου και φιλέλληνα, Michael Winters.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο καλλιτέχνης Michael Winters, ένα σχέδιο του οποίου, έγινε το εξώφυλλο των πρώτων εκδόσεων του περιοδικού «Αντίποδες».

Ο Winters μίλησε για τη διαρκή σχέση του με την Ελλάδα και τη «βαθιά επιρροή του πολιτισμού της σε αυτόν ως καλλιτέχνη», από το 1965, όταν επιβιβάστηκε για πρώτη φορά στο ΠΑΤΡΙΣ για να την επισκεφθεί.

Μετά τις ομιλίες, το κοινό απόλαυσε ζωντανή ελληνική μουσική από τους Wayne Simmons, Kat Stevens και Stavroula Thomopoulos.

Στην εκδήλωση υπήρχε επίσης έκθεση με έργα του Michael Winters, φωτογραφίες της Έφης Αλεξάκη και σχέδια του Jim Antonopoulos.

Μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο φιλέλληνας, συγγραφέας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Arnold Zable, στον οποίο έχει αφιερώσει δοκίμιο η Maria Papageorgiou Foroudi στο περιοδικό.

Το περιοδικό «Αντίποδες» περιλαμβάνει επίσης ένα δοκίμιο του συνεργάτη του «Νέου Κόσμου» Κωνσταντίνου Καλύμνιου, για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας από τον πρώην πρωθυπουργό Gough Whitlam, καθώς και κείμενο για το έργο του ιστορικού Leonard Janiszewski, ο οποίος έχει καταγράψει την αλληλεπίδραση των ομογενών στα ιστορικά γαλακτοπωλεία και τα καφέ της Αυστραλίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρόεδρο του συνδέσμου, Καίτη Αλεξοπούλου, να ευχαριστεί όλους όσοι συνείσφεραν στην έκδοση του περιοδικού, καλώντας «νέους Ελληνοαυστραλούς και φιλέλληνες να ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου».

Για να αποκτήσετε ένα αντίτυπο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «Αντίποδες», και για άλλες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Σύνδεσμο μέσω email: infogalcm@gmail.com

Οι Wayne Simmons, Kat Stevens και Stavroula Thomopoulos παίζουν παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Φωτογραφία της βραβευμένης ομογενούς φωτογράφου Έφης Αλεξάκη, διακοσμεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Αντίποδες», που είναι αφιερωμένο στους Φιλέλληνες της Αυστραλίας.