Σταύρος Νικολάου: Ενίσχυση των δεσμών αποδήμων και Ελλάδας

Από αριστερά, Χρήστος Μαλασπίνας και δεξιά ο τιμηθείς ομογενής Σταύρος Νικολάου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST

Του Χρήστου Μαλασπίνα

Ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας της Νότιας Αφρικής, Σταύρος Νικολάου, ελληνοκυπριακής καταγωγής, έλαβε το βραβείο ARGO στην κατηγορία Δημόσιας Υπηρεσίας, για τις συνεχείς ανθρωπιστικές προσπάθειές του, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην Αθήνα.

Το Βραβείο που απονεμήθηκε στον Σταύρο Νικολάου αποτελεί, επίσης μια ευκαιρία για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Νότια Αφρική, να ενισχύσουν περαιτέρω τις ήδη ισχυρές διμερείς σχέσεις, από το 1994, όταν ανέπτυξαν στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Το όνομα του Σταύρου Νικολάου έχει γίνει συνώνυμο με την παγκόσμια δράση για την ισότητα και την πρόσβαση στην υγεία σε αναπτυσσόμενες,  αδύναμες σε υποδομές περιοχές του κόσμου, ειδικά στην Αφρική, την πατρίδα του. Είναι γνωστός για, μεταξύ άλλων:

  • Υπερασπιστής της δημιουργίας βιώσιμων περιφερειακών μονάδων παραγωγής εμβολίων και άλλων ιατρικών αντιμέτρων
  • Βοήθησε στην προμήθεια αναπνευστήρων και κρίσιμου εξοπλισμού προστασίας για τους εργαζόμενους στο μέτωπο της υγείας, όταν υπήρχε παγκόσμια έλλειψη σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19
  • Εξασφάλιση πρόσβασης σε εμβόλια για την Αφρική κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, αφού οι υποσχέσεις προς την Αφρική αποδείχθηκαν ανεπαρκείς
  • Συμβολή σε προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια σοβαρών κρίσεων, όπως ο συγκρουσιακός κίνδυνος στην Ουκρανία, οι σεισμοί στη Συρία και την Τουρκία, καθώς και η έκρηξη στο Λίβανο, με την πλειονότητα των προσπαθειών να απευθύνονται προς τη Νότια Αφρική.
  • Μέσω του ρόλου του σε διάφορες δομές της επιχειρηματικής Νότιας Αφρικής, και είναι ενεργός υποστηρικτής και προωθητής των επενδύσεων στη Νότια Αφρική.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δ.Δ. Δρ Ιωάννης Χρυσουλάκης, η Πρέσβειρα της Ν. Αφρικής Ε Dr Lindiwe Gail Msengana-Ndiela και ο τιμηθείς ομογενής Σταύρος Νικολάου.

Η συνέντευξη

Τον κ. Νικολάου συναντήσαμε κατά την δεξίωση προς τιμή του στην Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, δυο μέρες μετά την βράβευσή του. Προσηνής και ευγενής ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρότασή μας για τη συνέντευξη η οποία χωρίστηκε για πρακτικούς λόγους σε δύο μέρη, το πρώτο μέχρι την έναρξη της Δεξίωσης και, το δεύτερο, η συνέχεια, με το τέλος της δεξιώσεως, γι αυτό και είναι σύντομη.  Η συνέντευξη έγινε στα αγγλικά και το παρόν κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση εκ του αγγλικού πρωτοτύπου.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε, τι άλλο, το βραβείο:

Ερώτηση: Πώς αισθάνεστε κύριε Νικολάου που είστε ο παραλήπτης του βραβείου Hellenic Argo από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου;

Νικολάου: Είμαι πολύ περήφανος. Και βαθιά συγκινημένος, Θεωρώ μεγάλη τιμή για την βράβευσή μου με αυτό το κορυφαίο βραβείο. Ειλικρινά, αυτή η αναγνώριση δεν ανήκει μόνο σε εμένα αλλά είναι μια απόδειξη της αφοσίωσης πολλών ομάδων με τις οποίες είχα το προνόμιο να συνεργαστώ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, συμπεριλαμβανομένων των αφοσιωμένων συναδέλφων μου και φίλων, καθώς και της υποστήριξης της κυβέρνησης της Ν. Αφρικής. Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο για την προαγωγή της βελτίωσης των παγκόσμιων προτύπων υγείας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της ποιότητας της υγείας στην Αφρική. Η πανδημία COVID-19 έχει τονίσει τις απότομες ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και την προαγωγή ισότιμων συστημάτων υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ερώτηση: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα διδάγματα από την πρόσφατη πανδημία;

Νικολάου: Ένα ισχυρό δίδαγμα θεωρώ πως είναι η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες διακρίσεις ως μια ευκαιρία για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων και την ενίσχυση των σχέσεων, προωθώντας μια πιο αρμονική και διασυνδεδεμένη παγκόσμια κοινότητα, ειδικά αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Ερώτηση: Πώς νιώθετε ως Έλληνας με Κυπριακές ρίζες που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική; Πώς νιώθετε που βρίσκεστε στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή;

Νικολάου: Καταρχήν, είναι πάντα υπέροχο να βρίσκεστε στην Ελλάδα. Νιώθω μια βαθιά πνευματική και ιστορική σύνδεση με την Ελλάδα. Όπως, άλλωστε, και με την Κύπρο. Είμαι περήφανος Έλληνας, παρόλο που είμαι Νοτιοαφρικανός. Θα έλεγα δε πως  η περηφάνια μου για την ελληνική καταγωγή μου παραμένει ακλόνητη.

Ερώτηση: Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Νικολάου: Αν επισκεφθείτε το σπίτι μου, θα το βρείτε να μοιάζει με έναν αρχαίο ελληνικό ναό, διακοσμημένο με πολλά μωσαϊκά που απεικονίζουν την ελληνική μυθολογία, ελληνικούς δωρικούς στύλους, καθώς και πολλά αγάλματα που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Ελλάδα, αισθανόμαστε αναπόφευκτα αυτήν την ισχυρή πνευματική και ιστορική δέσμη. Συνήθως επισκέπτομαι την Ελλάδα περίπου μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια λόγω των συχνών ταξιδιών μου σε όλο τον κόσμο.

Ερώτηση: Ποια είναι η σχέση μεταξύ των Ελλήνων ομογενών και της πατρίδας τους, της Ελλάδας;

Νικολάου: Πιστεύω ότι οι σχέσεις είναι καλές, βελτιώνονται σταθερά, κυρίως χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Ιωάννη Χρυσουλάκη, Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τον οποίο συνάντησα πριν τρία χρόνια και με τον οποίο διατηρώ έκτοτε στενή σχέση. Έχει επιδείξει σημαντική δέσμευση και πάθος για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ελληνικής διασποράς και της πατρίδας.

Ερώτηση: Πως βλέπετε την εξέλιξη του Οικουμενικού Ελληνισμού;          

Νικολάου: Μ’ αρέσει αυτή η ερώτηση. Να σας πω. Η πρόσφατη αναγνώριση με το Βραβείο Αργώ υπογραμμίζει ακριβώς τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ελληνικό δίκτυο παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό πλούτο εμπειρίας και γνώσης.

Δέκα τέσσερα εκατομμύρια μελών της ελληνικής κοινότητας παγκοσμίως, με περίπου 11 εκατομμύρια διαμένοντας στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα τρία έως τέσσερα εκατομμύρια διασκορπισμένα σε διάφορες χώρες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη συλλογική γνώση για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Και του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει για να ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και των Ελλήνων του εξωτερικού;

Νικολάου: Πολλά σ αυτήν την προσπάθεια εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Προσωπικά, ως υπερήφανος Νοτιοαφρικανός, αναγνωρίζω τις διαφορετικές προκλήσεις και ζητήματα που αντιμετωπίζονται στη Νότια Αφρική, τα οποία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που αντιμετωπίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα. Η ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ της διασποράς και της πατρίδας απαιτεί μια διακριτική προσέγγιση, που να τονίζει τις κοινές αξίες και στόχους αντί για τις διαφορές. Απαιτεί κατανόηση των τοπικών συνθηκών σε κάθε χώρα. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ναι μπορούν να συσφιχτούν και περεταίρω οι σχέσεις Ελλάδος και αποδήμων.

Ερώτηση: Σας ευχαριστώ πολύ.