Στην κόψη του ξυραφιού τα Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Macquarie της ΝΝΟ

Το Πανεπιστήμιο Macquarie. Φωτογραφία: Facebook

Αναστάσιος Τάμης: «Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσον αφορά τις Ελληνικές Σπουδές, χτίζουμε τη στέγη χωρίς να δίνουμε τη δέουσα προσοχή στα θεμέλια»

Μελβούρνη.- Η Νεοελληνική Γλώσσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπέστη άλλη μια υποχώρηση, καθώς το Πανεπιστήμιο Macquarie (όπως γράψαμε και στον «Νέο Κόσμο» της Πέμπτης) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διακόψει τα Νέα Ελληνικά το 2024.

Αυτό σηματοδοτεί αλλαγή πορείας σε σχέση με την πολιτική του πανεπιστημίου έως σήμερα, καθώς ένας ολόκληρος κατάλογος γλωσσών πρόκειται να διακοπεί, όπως τα Νέα Ελληνικά, τα Κροατικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά και τα Ρωσικά, στα πλαίσια της μετάβασης από τη Σχολή Γλωσσών και Πολιτισμών σε μια Σχολή Παγκόσμιων Σπουδών (Discipline of Global Studies).

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie, Θεόφιλος Πρεμέτης, είπε ότι μέχρι σήμερα το πανεπιστήμιο δεν έχει λάβει οριστικά τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά υπάρχει «μεγάλη ανησυχία» ότι αυτό πρόκειται σύντομα να συμβεί.

«Δουλεύουμε για σχεδόν 40 χρόνια και έχουμε πάει πολύ καλά στην προώθηση των Ελληνικών και σε αριθμούς εγγραφών… τώρα προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτήν την απόφαση», είπε ο Πρεμέτης στον “Νέο Κόσμο”.

Όπως ανέφερε, το τμήμα είχε 57 εγγραφές αμέσως μετά την πανδημία του COVID-19 και, «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, όταν πριν από τρία χρόνια προσπάθησαν να μας υποβιβάσουν σε δευτερεύων αντί για μάθημα ειδίκευσης και δίπλωμα, γεγονός το οποίο αργότερα αποσωβήθηκε».

«Ανησυχούμε βαθιά για το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Macquarie και θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το πρόγραμμα εκεί», είπε ο Πρεμέτης.

Στη Μελβούρνη, όπως αναφέρθηκε στον «Νέο Κόσμο» το 2022, το Πανεπιστήμιο La Trobe συνεργάστηκε με την Ελληνική Κοινότητα, την Ελληνική Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την κυβέρνηση της Βικτώριας για την υποστήριξη του προγράμματος σπουδών στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Οι δράσεις οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του αριθμού των φοιτητών που σπουδάζουν Νέα Ελληνικά στο πανεπιστήμιο. «Από το 2020, οι εγγραφές στα Νέα Ελληνικά έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% και γι’ αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα των Νεοελληνικών», είπε στον «Νέο Κόσμο» το 2022 ο καθηγητής John Dewar, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου La Trobe.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών και Μελετών στο Πανεπιστήμιο La Trobe, Καθηγητή Αναστάσιο Τάμη, έπρεπε να έχουν αναληφθεί περισσότερες πρωτοβουλίες από τις ελληνικές κοινότητες.

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσον αφορά τις Ελληνικές Σπουδές, χτίζουμε τη στέγη χωρίς να δίνουμε τη δέουσα προσοχή στα θεμέλια», είπε στον «Νέο Κόσμο» ο Καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μικρός αριθμός μεταναστών της μεσαίας τάξης στην πρώτη γενιά της μεταπολεμικής μαζικής μετανάστευσης και στη συνέχεια η εστίαση στην επαγγελματική εξέλιξη και στη σταδιοδρομία της δεύτερης γενιάς, υπονόμευσαν τις σπουδές στα Ελληνικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αυτή η πρώτη γενιά Ελλήνων μεταναστών, που ήταν κυρίως εργατικής τάξης και με τη στοιχειώδη βασική εκπαίδευση, θυσίασε πολλά για να προσφέρει εκπαίδευση στα παιδιά της.

«Έπειτα, για τους Έλληνες μετανάστες της δεύτερης γενιάς, ο πρωταρχικός τους στόχος δεν ήταν να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα ή την ταυτότητα, αλλά να εδραιωθούν και να διαπρέψουν στην επικρατούσα αυστραλιανή κοινωνία.

Ο Καθηγητής Α. Τάμης είπε ότι «ο κύριος σκοπός της δεύτερης γενιάς είναι να πετύχει, επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά, μέσα στην κυρίαρχη κοινωνία».

Επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις ελληνικές σπουδές στην προσχολική, στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης από τους πρωτεργάτες της κοινότητας.

«Τα ηγετικά μέλη της ελληνικής κοινότητας δεν κατηύθυναν ποτέ την κοινότητά μας στο να επικεντρωθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή στην προσχολική εκπαίδευση, όπου μπορούμε να ιδρύσουμε δίγλωσσα σχολεία», είπε ο Καθ. Τάμης.

Οι ελληνικές κοινότητες θα έπρεπε να έχουν ιδρύσει δημοτικά σχολεία και κέντρα προσχολικής αγωγής «εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, για να εισαγάγουν μαθήματα εμβάπτισης στη γλώσσα, που θα διδάσκουν ελληνικά από τη νεαρή ηλικία», είπε ο Καθηγητής Τάμης.

Πρόσθεσε ότι το 60% των μαθητών στα ελληνικά απογευματινά σχολεία και του Σαββατοκύριακου «δεν έχουν ακούσει ποτέ Ελληνικά στο σπίτι τους» και δύο στα τρία σπίτια ελληνικής καταγωγής δεν μιλούν ελληνικά.

«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα Ελληνικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να αυξήσουμε τη συχνότητα διδασκαλίας και τη διάρκεια της διδασκαλίας για να μάθουμε μια γλώσσα όπως η ελληνική.

«Χρειάζονται 2600 ώρες διδασκαλίας δια ζώσης, αλλά αυτή τη στιγμή προσφέρουμε περίπου 600 ώρες μόνο και διδάσκουμε Ελληνικά από 45 λεπτά έως μιάμιση ώρα, μία φορά την εβδομάδα, επομένως δεν μπορείς να μάθεις μια γλώσσα με αυτή τη συχνότητα», είπε στον “Νέο Κόσμο” ο Καθηγητής Τάμης

Ο “Νέος Κόσμος” ανέφερε ότι σχεδιάζεται μια κοινοτική προσπάθεια για την υποστήριξη του Τμήματος Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, «δίνοντας επιπλέον έμφαση στην προσπάθεια να προωθηθεί η μελέτη της Νέας Ελληνικής στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αυτό γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η επιβίωση των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Macquarie επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της διατήρησης αυτών των τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Καθηγητής Αντώνης Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι η Νέα Ελληνική «χρειάζεται οικονομική υποστήριξη, όχι μόνο στο Σίδνεϊ αλλά σε ολόκληρη την Αυστραλία».

Είπε ότι τα Νέα Ελληνικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιτυγχάνουν δύο πράγματα: καθιστούν τους φοιτητες ικανούς να διδάξουν τη γλώσσα στο γυμνάσιο και ενισχύουν την έρευνα του Νεοελληνικού Πολιτισμού.

«Η σύγχρονη Ελλάδα συμμετέχει στην πολιτιστική παραγωγή της Δύσης στο εδώ και στο τώρα.

«Έχουμε μεγάλους ποιητές, σπουδαίους μουσικούς, υπέροχο κινηματογράφο.

«Πρέπει να γίνει μία μελέτη υψηλού επιπέδου για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας σχετικά με το τι σημαίνει να συμμετέχεις στον ελληνικό πολιτισμό», είπε.

Ο Δρ Δρακόπουλος είπε ότι το ερώτημα δεν πρέπει να είναι γιατί πρέπει να έχουμε Νέα Ελληνικά στα πανεπιστήμια αλλά πώς να τα διατηρήσουμε.

Ο ακαδημαϊκός ανέφερε την πρόσφατη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Macquarie ως απόδειξη του κινδύνου της Νεοελληνικής Γλώσσας σε τριτοβάθμιο επίπεδο.

Για τον ίδιο, η Νεοελληνική χρειάζεται να προσελκύσει περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό που θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα για τα πανεπιστήμια.

Τα Ελληνικά Τμήματα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο King’s College στο Λονδίνο και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν χρηματοδοτούνται από τα ιδρύματα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μικρά τμήματα μπορεί μερικές φορές να είναι πιο ωφέλιμα όσον αφορά την προσφορά καλύτερης παιδείας στους μαθητές, καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν περισσότερο διδακτικό χρόνο να τους αφιερώσουν.

Πηγή: Neoskosmos.com