Ό,τι συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η σημερινή μέρα

Ό,τι συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Η σκληρή τοποθέτηση Κασσελάκη που εξέπληξε και οι τρεις τάσεις που επέλεξαν να αποχωρήσουν-

Αθήνα.- Ελεύθερο πεδίο άφησε η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφγανο Κασσελάκη καθώς η συνάντηση για την σημερινή Κεντρική Επιτροπή έχει οριστεί για τις 10:00. Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα συμμετάσχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Στο τέλος της μέρας θα ψηφιστεί το κείμενο εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή που θα είναι μια συνολική αποτίμηση των εκλογικών μαχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και της συνέχειάς του από εδώ και μπρος. Διαδικασία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, καθώς, όλα τα στελέχη που αντιδρούσαν δεν θα παρευρεθούν.

Η μέρα της μεγάλης μάχης με το χάσμα να είναι, πλέον, αγεφύρωτο στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και τις ομάδες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Διονύση Τεμπονέρα και της Έφης Αχτσιόγλου να μην αποκλείουν ότι η αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι οριστική. Στις 10 ή 11 το πρωί της Κυριακής ξεκινούν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στη λύση του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές αλλά “κάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας, να δώσει λύση με διορία μίας εβδομάδας, με τον πρόεδρο της να απαντά ότι δεν εντέλλεται και λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίζουν ότι το θέμα του δημοψηφίσματος τέθηκε πρίν από τη συνεδρίαση και όχι κατά τη διάρκεια της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη κι αυτό εξηγεί γιατί δεν αποφασίστηκε ψηφοφορία επί του θέματος. Ψηφοφορία για το δημοψήφισμα ζήτησε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η ομάδα «6 +6» της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ θέμα για τις διαγραφές θέτουν τα μέλη της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, αίτημα το οποίο επίσης απορρίφθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπε το κόμμα του να φυλλορροεί και τους αντιφρονούντες να έχουν επιβάλει επικοινωνιακά με το «μαρτύριο της σταγόνας» τις αποχωρήσεις αλλά και τις σκληρές ανακοινώσεις αποφάσισε να ρίξει τη «βόμβα» του δημοψηφίσματος. Μια κίνηση που φάνηκε χωρίς πολιτική λογική καθώς είχε προαναγγελθεί η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών. Ωστόσο οι πληροφορίες που έφταναν στην Κουμουνδούρου ήταν ότι η τακτική των αποχωρήσεων θα απλωνόταν μέχρι το συνέδριο.

Η τακτική Κασσελάκη για το δημοψήφισμα οδήγησε σε  αποχώρηση τους αντιφρονούντες

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να ρίξει το γάντι μετά την πρόταση για το δημοψήφισμα με μία πραγματικά σκληρή και επιθετική ομιλία που οδήγησε σε μια απόλυτη πόλωση ώστε όλοι να πάρουν θέση. Να πέσουν οι μάσκες σε όσους κόμιζαν μεσολαβητικές και ενωτικές προτάσεις, όπως ο κ. Τεμπονέρας, αλλά και να αναγκαστούν να πάρουν θέση οι «ουδέτεροι». Οι αντίπαλοι του εκλαμβάνουν ως διχαστική την πρόταση του και την ομιλία του και θεωρούν ότι τους σπρώχνει προς την έξοδο, ο Στέφανος Κασσελάκης απαιτεί την πολιτική καταδίκη των «4», που είναι υπό διαγραφή και δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας στην επιτροπή δεοντολογίας να «λύσει» το θέμα, αλλιώς θα καταφύγει ο ίδιος με δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος.

Σε σχέση με το διάγγελμα της Παρασκευής αλλάζει τακτική και αφήνει το «πιστόλι» του δημοψηφίσματος στο τραπέζι: δεν εξαγγέλλει αμέσως δημοψήφισμα, αλλά το αφήνει ως «απειλή» για την περίπτωση που τα κομματικά όργανα αγνοήσουν και πάλι το αίτημά του για τη διαγραφή των Βίτσα, Φίλη και Τζουμάκα – ο Τσακαλώτος έχει ήδη αποχωρήσει… Έτσι αποκαλύπτεται ο ρόλος του κ. Κοτσακά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας επισήμανε ότι δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος. Δικαιολογήθηκε ότι έχει πολλές υποθέσεις…

Μάλιστα, είπε προς τον Στέφανο Κασσελάκη: «Πρόεδρε, επειδή δεν έχουμε γνωριστεί, είμαι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς». Και επανέλαβε την ίδια θέση που είχε εκφράσει και στο παρελθόν για την υπόθεση των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του κόμματος, ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο του κόμματος.

Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ικανοποιημένο από την πρώτη μέρα καθώς όπως λένε ότι η «σκληρή γραμμή» έριξε τις μάσκες για όσους δήθεν αναζητούν ισορροπίες που αποτελούν παγίδα για την πορεία του κόμματος από εδώ και στο εξής. Και θεωρούν ότι ο στόχος είναι διατήρηση της εσωστρέφειας ς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτείνετε η φθορά στο κόμμα δημοσκοπικά κάτι που θα συνεχιζόταν μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα με την τακτική που ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης δρόμο διαφυγής σε όσους θέλουν να αποφύγουν το δημοψήφισμα αλλά ζητάει από αυτούς καθαρή λύση: Αρκεί να ψηφίσουν την πολιτική καταδίκη και υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας για τους «4». Ενώ από την άλλη με τα όσα έγιναν την πρώτη μέρα συνεδρίασης της ΚΕ είναι, πλέον, μονόδρομος η έξοδος  για Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα διαφορετικά απλώς θα επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες του Στέφανου Κασσελάκη ότι μένουν με μοναδικό στόχο την απαξίωση του με τον κίνδυνο να καταστούν εμμονικά  γραφικοί παραμένοντας σε έναν κόμμα που δεν τους εκφράζει και διαλύεται μόνο και μόνο για να κάνουν επιθέσεις στον αρχηγό του.

Προσπάθειες για συμβιβασμό

Παρέμειναν στην ΚΕ, αλλά διαφωνούν με το δημοψήφισμα, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν έναν συμβιβασμό της ύστατης στιγμής. Στόχος να υπάρχει στην απόφαση της ΚΕ μια αναφορά στο δημοψήφισμα, που με κάποιο τρόπο θα το αποσυνδέει με τις διαγραφές. Είναι πάντως σαφές ότι θα υπάρξει πολιτική καταδίκη των «τεσσάρων» (Νίκος Φίλης, Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης που αποχώρησε) έτσι ώστε να ψηφιστεί. Ο κ. Κασσελάκης, λένε, ουσιαστικά παρέκαμψε με το δημοψήφισμα εκτός από την ΚΕ και την Επιτροπή Δεοντολογίας με τον πρόεδρό της Αντώνη Κοτσακά να αντιδρά έντονα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι πια μέλος της ΚΕ δεν πήγε παρότι έχει κάθε δικαίωμα, παρόλα αυτά ουσιαστικά με την χθεσινή του παρέμβαση και τα τηλεφωνήματα μεταξύ άλλων με τον κ. Φλαμπουράρη και την κ. Γεροβασίλη έδειξε την έντονη ανησυχία του, και θα παραμείνει στη στάση ουδετερότητας που τηρούσε όλο αυτό το διάστημα.

Σε τελική εκτίμηση,  ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα ξημερωθεί το πρωί της Δευτέρας 13 (!) Νοεμβρίου ΔΕΝ θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα…

Στοιχεία από in gr/ Newpost.gr