Ντίσελντορφ: Για 5η χρονιά θα αναβιώσει το έθιμο των Μωμόγερων

Οι Σύλλογοι Ελλήνων Ποντίων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας διοργανώνουν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 06 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 14.30 μ.μ. Γερμανίας, την αναβίωση και παρουσίαση του πανάρχαιου λαϊκού δρώμενου των Μωμόγερων στο κέντρο της παλιάς πόλης (Altstadt) του Ντίσελντορφ.

Στην ανακοίνωση τους, οι Σύλλογοι Ελλήνων Ποντίων υπόσχονται ότι θα “ξεσηκώσουν” για άλλη μια χρονιά τους θεατές, υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού και θα αναβιώσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου μέσα από το δρώμενο των μωμόγερων στους ιστορικούς δρόμους της παλαιάς πόλης του Ντίσελντορφ.

Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια) είναι ένα λαϊκό ποντιακό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Θεοφανίων και έχει ευχετηριακό χαρακτήρα. Παραλλαγή μπορεί να θεωρηθεί το έθιμο Ραγκουτσάρια που συναντάται στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριάς.  Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.

Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος. Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων. Κατ’ άλλους υπάρχει σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό θεό Μώμο ο οποίος ήταν ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας. Τέλος, υπάρχει και η εκδοχή ότι μωμόγερους ονόμαζαν τους ιερείς του Μώμου.

Πηγές: Σύλλογος Ποντίων Ξενητέας Ντίσελντορφ – Βικιπαίδεια-ERT Νατάσα Βησσαρίωνος